• Intel ukinil navijanje cenejših procesorjev Skylake

    Intel je napravil konec navijanju običajnih procesorjev iz serije Skylake, ki so ob izidu prijetno presenetili z odklenjenim množilnikom. Kupci so namreč presenečeno ugotovili, da je tudi v cenejših procesorjih mogoče nastavljati možnost bclock, torej procesor naviti.

    Objavljeno: 10.2.2016 05:00
  • LG G5 z vselej vključenim zaslonom

    Korejski LG Electronics je na svoji Facebook strani objavil skrivnostno reklamo, v kateri navaja, da bo njihov najnovejši vrhunski model G5 imel zaslon, ki bo stalno vključen in prikazoval za uporabnika ključne informacije.

    Objavljeno: 10.2.2016 01:00
  • Kitajci kupujejo Opero

    Norveški spletni brskalnik Opera si že leta prizadeva, da bi dosegel vidnejši uspeh v svetu brskalnikov, kjer kraljujejo Google, Microsoft, Apple in Mozilla. Kljub nekaterim tehnološko odličnim lastnostim pa še naprej ostajajo v senci bolj znanih izdelkov.

    Objavljeno: 10.2.2016 01:00
  • Evolucija torrentov v pretočne storitve

    Saga povezana z iskalniki večpredstavnih vsebin, ki jih uporabniki delijo z drugimi prek omrežja BitTorent, dobiva novo poglavje. Namesto, da bi uporabniki video vsebine morali za ogled najprej prenesti na svoj računalnik, lahko odslej računajo na možnost pretočnega predvajanja neposredno v brskalnik opremljen s posebnim dodatkom.

    Objavljeno: 10.2.2016 01:00
  • To je Galaxy S7

    Iz Kitajske so pricurljale fotografije, ki prikazujejo končno podobo Samsungovega novega prvaka Galaxy S7 Edge. Telefon bodo sicer uradno predstavili konec meseca v Barceloni. Kot je razvidno, bo novinec še nekoliko bolj zaobljen kot današnji model S6 Edge, sicer pa ne prinaša kakih pretiranih oblikovnih novosti.

    Objavljeno: 9.2.2016 01:00
  • Twitter napoveduje tektonske spremembe

    Twitter definirata dve ključni karakteristiki: omejitev dolžine objav na 140 znakov in strogo kronološki prikaz objav. Jedrnato in najnovejše. Toda to se utegne spremeniti že zelo kmalu.

    Objavljeno: 8.2.2016 05:00
  • Google pripravlja nov prikazovalnik za navidezno resničnost

    Sodeč po pisanju časopisa Financial Times, bo Google še v letošnjem letu predstavil svoj lastni prikazovalnik za navidezno resničnost, ki bo konkuriral predvsem s Samsungovim prikazovalnikom Gear VR.

    Objavljeno: 8.2.2016 01:00
  • Ubuntu tablica

    Podjetje Canonical je po razmeroma dolgi pripravi predstavilo svojo prvo tablico z operacijskim sistemom Ubuntu Linux. Računalnik s polnim imenom Aquaris M10 Ubuntu Edition so razvili skupaj s špansko družbo Bq, ki je prispevala strojno opremo.

    Objavljeno: 8.2.2016 01:00
  • BlackBerry odpustil še 200 zaposlenih

    Kanadski BlackBerry je odpustil še okoli 200 zaposlenih, po govoricah sodeč naj bi šlo za ljudi, ki so delali na sistemu BlackBerry 10. To še bolj kaže na opustitev sistema – očitno bodo pri podjetju s časom v celoti prešli na sistem Android. Nova odpuščanja so del načrta o prevetritvi poslovanja, s katerim se podjetje trudi preiti na zeleno vejo. Zadnje poročilo o poslovanju je kazalo manjše izgube od predvidenih, tudi prodaja naprave Priv naj bi bila solidna – mogoče se bo podjetju vseeno uspelo dvigniti iz rdečih številk.

    Objavljeno: 7.2.2016 14:00
  • Twitter zapira račune, povezane s terorizmom

    Pri Twitterju so od sredine leta 2015 zaprli več kot 125.000 računov uporabnikov, povezanih s terorizmom. Ti računi naj bi bili večinoma povezani z Islamsko državo (ISIS). Pri tem sodelujejo z ameriškimi agencijami, omenjajo predvsem FBI. Pravijo, da ne uporabljajo kakega algoritma, temveč da gre v pretežni meri za ročno delo.

    Objavljeno: 7.2.2016 11:00
  • Sony predstavil fotoaparat A6300

    Pri Sonyju so predstavili nov brez-zrcalni fotoaparat A6300, ta naj bi imel najhitrejši sistem samodejnega ostrenja na svetu. Pri tem pa v drobnem tisku omenjajo, da to velja med aparati z izmenljivimi objektivi in tipali velikosti APS-C. Tipalo premore ločljivost 24 milijonov pik, zmore tudi zajem videa ločljivosti 4K.

    Objavljeno: 6.2.2016 10:00
  • 60 dolarjev za nadgradnjo prostora v iPhone

    Tudi sami se redno jezimo nad Applovo politiko računanja za telefone iPhone z več kot 16 GB prostora. Prehod iz 16 GB na 64 GB pri njih velja čez dvesto evrov. Na kitajskem pa se najdejo servisi, ki to nadgradnjo opravijo za borih šestdeset ameriških dolarjev. To zmorejo sicer le s telefoni iPhone 6 in starejšimi, postopek pa jasno prekine morebitno Applovo garancijo.

    Objavljeno: 5.2.2016 15:00
  • Indija naj bi postala drugi največji trg pametnih telefonov

    Sodeč po podatkih analitskega podjetja Counterpoint Research je Indija prehitela ZDA in postala drugi največji trg pametnih telefonov na svetu (vsaj po številu prodanih aparatov). V preteklem letu se je tam prodalo čez 100 milijonov pametnih telefonov, to je 23% rast glede na leto pred tem. Največji tržni delež ima Samsung, sledijo lokali proizvajalci Micromax, Intex (nekatere njihove telefone smo že preizkusili) ter Lava, na petem mestu je kitajski Lenovo.

    Objavljeno: 5.2.2016 13:00
  • Google bo blokiral strani z lažnimi povezavami za prenos datotek

    Vsi, ki pogosto nameščamo ali preizkušamo programsko opremo, se redno jezimo nad stranmi, ki so polne povezav z napisom »Download«. Seveda je tista prava povezava praviloma v neki majhni pisavi, naokoli pa so povezave, ki vodijo do plačljivih različic, neželenih oglasov ali česa še bolj zloveščega. Pri Googlu so sedaj le objavili, da bodo tovrstne strani posebej označili oziroma nas na njih opozorili. Gre za razširitev že obstoječe storitve Google Safe Browsing, ki jo z veseljem pozdravljamo.

    Objavljeno: 5.2.2016 11:00
  • Yahoo bo odpuščal in opustil nekatere storitve

    Marissa Mayer, izvršna direktorica podjetja Yahoo, je predstavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ti niso najboljši. Prihodki so sicer ostali enaki, a je zaslužek močno padel, skupaj za 4,4 milijard dolarjev. Pretežni del tega je sicer sprememba v vrednosti samih znamk, torej jih sam Yahoo manj ceni, kot nekoč, a to vseeno vpliva na vrednost celotnega podjetja.

    Objavljeno: 4.2.2016 11:00
  • Slab kabel uničil prenosnik

    Googlov inženir Benson Leung že nekaj časa preizkuša različne kable USB-C, našel pa je kabel, ki mu je med drugim uničil prenosnik Chromebook Pixel. Novi standard USB-C ima kar nekaj prednosti glede na svoje predhodnike, predvsem višje hitrosti prenosov, a tudi višje zmogljivosti napajanja. So pa kabli trenutno nekoliko dražji, v spletu se pojavlja ogromno kablov neznanih proizvajalcev.

    Objavljeno: 4.2.2016 09:00
  • Windows 10 se bo samodejno prenesel in začel z nadgradnjo

    Pri Microsoftu so že pred časom napovedali, da bodo vse bolj agresivno nastopili z nadgradnjo sistemov na Windows 10. Tako so Windows 10 sedaj »priporočena« nadgradnja (recommended update), kar pomeni, da se po privzetem samodejno prenesejo na računalnike z Windows 7, 8 in 8.1. Pri privzetih nastavitvah se priporočene nadgradnje prenesejo in namestijo samodejno, seveda lahko uporabniki to spremenijo, a smo mnenja, da se velika večina uporabnikov teh nastavitev ne dotika.

    Objavljeno: 3.2.2016 11:00
  • Napaka v otroškem GPS sledilcu

    Tako imenovani internet reči prinaša vse več naprav, povezanih v splet. Te sicer prinašajo kup zanimivih in koristnih funkcionalnosti, a hkrati predstavljajo tudi potencialno ranljivost. To lepo kaže primer naprave HereO Watch. Gre za barvito otroško zapestno uro, v kateri je vgrajen GPS sledilec. Starši si lahko na pametni telefon namestijo aplikacijo, ki pokaže lokacijo njihovega otroka.

    Objavljeno: 3.2.2016 08:00
  • Evropsko sodišče: spletne strani ne morejo biti odgovorne za komentarje bralcev

    Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da spletne strani z novicami ne morejo biti odgovorne za komentarje bralcev, dokler neprimerne komentarje v razumnem času odstranjujejo.

    Objavljeno: 3.2.2016 05:00
  • Samsung dodal možnosti blokiranja oglasov

    Lani jeseni so pri Applu z objavo iOS 9 v vključeni brskalnik dodali možnost, da namestimo dodatke za blokiranje oglasov na spletnih straneh, sedaj se temu pridružujejo tudi pri Samsungu. Najnovejša različica njihovega brskalnika za telefone Android podpira namreč vtičnike za blokado oglasov in drugih skript, s katerimi naj bi bilo brskanje hitrejše in varnejše. Te vtičnike bomo morali sicer sami namestiti, nekateri popularnejši (Crystal, Adblock Fast) so že na voljo. Nova možnost bo sicer na voljo za telefone, ki uporabljajo Android Lollipop (torej 5.0) ali novejšega.

    Objavljeno: 2.2.2016 15:00
  • Samsung predstavil novega A3 in A5

    Samsung je na novinarski predstavitvi predstavil novo generacijo dveh telefonov visokega srednjega ranga, gre za prenovljena modela A3 in A5. Gre za nadgradnjo modelov splavljenih pred letom in pol, ti so se po besedah predstavnikov tudi pri nas dobro prijeli. Oba predhodnika smo tudi sami preizkusili, februarja Galaxy A5, mesec zatem pa Galaxy A3.

    Objavljeno: 2.2.2016 14:00
  • Facebook aplikacija na Androidu zelo potratna

    Bloger Russell Holly je pred kratkim pisal o tem, da njegov telefon po odstranitvi aplikacije Facebook občutno dlje zdrži na brez polnjenja. Nekateri uporabniki spletišča Reddit so se spravili preizkusiti te trditve in prišli do zanimivih rezultatov. Eden izmed uporabnikov je na svojem LG G4 izmeril, da se po odstranitvi Facebookove aplikacije določene druge aplikacije v povprečju zaženejo 15% hitreje.

    Objavljeno: 2.2.2016 09:00
  • Se bodo japonski proizvajalci prenosnikov združili?

    Taivanski časnik Digitimes piše o govoricah, po katerih naj bi japonski proizvajalci prenosnikov Fujitsu, Toshiba in Vaio združili oddelke za prenosnike. Čeprav so pri Vaio, ta je bil nekoč pod okriljem Sonyja, tako idejo splavili že pred časom, so nove govorice posledica prekinitve naročil pri podjetju Pegatron, proizvajalca, ki sestavlja Toshibine prenosnike.

    Objavljeno: 1.2.2016 13:00
  • Zasebno brskanje v Edge ni ravno zasebno

    Spletni brskalniki imajo že dolgo možnost zasebnega brskanja po spletu, kjer se podatki o obiskanih straneh ne beležijo na računalniku. Tako možnost pozna tudi Microsoftov novi brskalnik Edge, ki je vgrajen v Windows 10, tam se to imenuje InPrivate mode. Kljub imenu pa ne deluje tako, kot smo vajeni v drugih brskalnikih (oziroma kot bi moral delovati), saj spletne strani še vedno zabeleži v datoteko WebCache, torej v začasno shrambo spletnih strani.

    Objavljeno: 1.2.2016 10:00
  • Xiaomi številka ena na kitajskem

    Kitajski trg mobilnih telefonov je vsekakor zelo pomemben za vse večje proizvajalce, primat pa držijo domači, predvsem Xiaomi in Huawei. Sodeč po pisanju časnika Wall Street Journal je v letu 2015 prvo mesto zasedel Xiaomi s 15,2% tržnim deležem, tesno za petami mu je Huawei s 14,7% deležem. Tretji je Apple, njegov delež je znašal 12,5%.

    Objavljeno: 1.2.2016 09:00
  • Googlovi droni za internet 5G

    The Guardian je razkril nov skrivni projekt podjetja Google. Gre za Project Skybender, ki bo s pomočjo solarnih dronov Zemljo omrežil z internetom 5G. Google že testira milimetrske radijske valove, ki naj bi bili pri prenašanju podatkov štiridesetkrat hitrejši od tehnologije LTE. Prednosti svežega pristopa so v nenasičenem spektru, medtem ko je v mobilnem omrežju danes prevelika gneča, da bi se lahko nadejali večjih hitrosti v prihodnosti. Brez slabosti milimetrski radijski valovi niso, največjo težavo predstavlja krajši domet, signal na daljavo precej izgubi na moči in se z mobilnim ne more primerjati. Google težavo rešuje s pomočjo dronov Solara 50, s katerimi trenutno premagujejo omejitve v ameriški zvezni državi Nova Mehika.

    Objavljeno: 31.1.2016 10:00
  • LG z univerzalno plačilno kartico

    Po Applu, Googlu in Samsungu bo plačevanje olajšal tudi LG. Za razliko od treh velikanov Korejci ne pripravljajo mobilne rešitve, ki bi pametni telefon spremenila v plačilno sredstvo, temveč naj bi po poročanju spletišča Electronic Times kmalu splavili univerzalno plačilno kartico. LG Pay White Card je videti podobno kot običajne plačilne kartice, a ima dovolj pomnilnika, da vanjo shranimo vse svoje dosedanje kartice. Ima majhen LCD zaslon, ki prikazuje trenutno izbrano kartico, dva gumba za izbiranje računa ter konektor, prek katerega kartico polnimo. Ideja ni nova, zato Korejci obljubljajo inovativnost pri izvedbi. Z zagotovljeno podporo večjih korejskih bank bo kartica White Card luč sveta bržkone najprej ugledala na domačih tleh.

    Objavljeno: 31.1.2016 08:00
  • Pametna ključavnica

    Podjetje Phishon Lab na spletnem inkubatorju Indiegogo zbira denar za proizvodnjo pametne ključavnice TappLock, ki uporabniku olajša odklepanje s pomočjo prepoznave prstnega odtisa. Ključavnica bo na voljo v dveh oblikah, večja s triletno zalogo energije bo lahko polnila telefon, manjša bo imela baterijo, ki zdrži šest mesecev. Obe se bosta lahko povezali s poljubnim pametnim telefonom (Android, iOS), ki bo hranil do 100 različnih odtisov. TappLock za prepoznavo prstnih odtisov uporablja tipalo FPC 1020, ki ga med drugim najdemo v telefonu Huawei Mate 7. Tipalo zagotavlja natančno in hitro prepoznavo odtisa, brez bojazni, da bi nas pustilo na cedilu. Čeprav je do konca kampanje še 27 dni, so podporniki že zdaj zbrali dovolj denarja, da se proizvodnja lahko začne. Ključavnici za 30 in 50 ameriških dolarjev bosta na voljo septembra.

    Objavljeno: 30.1.2016 10:00
  • LGjeva serija K tudi v Sloveniji

    LG pričenja z distribucijo telefonov serije K v Evropi. Serija, ki je bila prvič predstavljena na sejmu CES 2016, se ponaša s privlačno ceno, vzorčastim ozadjem, steklom 2,5 Arc Glass, ki je nobel poimenovanje stekla z zglajenimi robovi, dobro kamero, Androidom 5.1 in neokrnjeno uporabniško izkušnjo glede na dražje modele.

    Objavljeno: 30.1.2016 09:00
  • Polnjenje na daljavo

    Brezžično polnjenje je dobrodošla zmožnost sodobnejših mobilnih naprav, čeravno funkcionalnost ni ravno takšna, kot smo si jo sprva predstavljali. Po poročanju novičarske hiše Bloomberg naj bi Apple pripravljal brezžično polnjenje na daljavo. Podjetje iz Cupertina se z dotično tehnologijo spogleduje že dlje časa, ne nazadnje lahko uro Apple Watch polnimo brez stika s polnilno postajo, nekaj milimetrov vstran. Težava tovrstnega polnjenja je v izgubi učinkovitosti, dlje, ko je naprava od vira energije, počasneje se polni. Reševanju problema se je pred kratkim pridružil tudi WPC (Wireless Power Consortium), ki razvija izboljšan standard Qi polnjenja, s katerim lahko napravo napajamo, četudi je med virom in njo krajša razdalja. Če lahko govoricam verjamemo, naj bi bila tehnologija nared že v letu 2017.

    Objavljeno: 29.1.2016 08:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji