• Računalnik v goju premagal evropskega velemojstra

    Zgodilo se je bistveno hitreje, kot smo pričakovali. Še pred meseci so si bili strokovnjaki enotni, da bo igra go ostala ena izmed redkih, kjer računalniki še vsaj desetletje ne bodo prekosili ljudi. Potem pa je Google kupil podjetje DeepMind in njihov najnovejši izdelek je pometel s človeško konkurenco. Računalnik AlphaGo je v petih igrah petkrat premagal aktualnega evropskega prvaka v goju Fana Huija.

    Objavljeno: 29.1.2016 05:00
  • Rekordna prodaja telefonov

    Svetovna prodaja pametnih telefonov se je lani zopet povečala in dosegla rekordne 1,4 milijarde prodanih primerkov. Kljub dvanajst odstotni rasti, ni vse rožnato, kot se sprva zdi. V zadnjem četrtletju se je rast skorajda ustavila. Globalna prodaja se je glede na lansko leto dvignila le 6 %, kar je po oceni analize podjetja Strategy Analytics razlog za najmanjšo rast v zgodovini industrije. Med proizvajalci se še vedno najbolj širi Samsung, ki je z dobrimi 81-imi milijoni prodanih telefonov po svetu dosegel devet odstotno rast in močno presegel stagnirajočega Appla (s 74,5 na 74,8). Podrobnejšo analizo najdete na spodaj priloženi povezavi.

    Objavljeno: 29.1.2016 01:00
  • Google je prodal pet milijonov Kartonov

    Navidezna resničnost je pojem, ki nam v zadnjem času sledi na vsakem koraku. Čeprav bo letošnje leto zanjo prelomno, s splavitvijo ključnih naprav bomo videli, ali gre resnično za naslednjo veliko stvar, se ji tudi v 2015 ni godilo slabo. Google je objavil nekaj statistike v zvezi s priljubljenimi Kartoni (Cardboard), ki jih prodaja od poletja 2014.

    Objavljeno: 28.1.2016 08:00
  • Brezplačno orodje za reševanje datotek, ki jih je zaklenil TeslaCrypt

    TeslaCrypt je izsiljevalski program, ki se širi preko elektronske pošte s sporočilom, kateremu je pripeta zlonamerna datoteka. Ob kliku nanjo se s spleta prenese program, ki nemudoma prične s šifriranjem podakov na lokalnem disku, nakar radovednega nesrečneža obvesti, da mora za njihov odklep plačati odkupnino. V različici 2.0, ki je v Slovencem največ preglavic delala konec lanskega leta, je bilo za dešifriranje datotek potrebno plačati 500 ameriških dolarjev v valuti bitcoin. V primeru neplačila so bili podatki izgubljeni.

    Objavljeno: 28.1.2016 01:00
  • Kyocera gradi največjo "plavajočo" sončno elektrarno

    Cene nafte sicer nezadržno padajo, toda klimatske spremembe prav tako nenehno napredujejo, zato imajo projekti iskanja alternativnih virov energije (ne glede na trenutno stanje na naftnem trgu) zagotovljeno prihodnost. To dokazuje tudi projekt izgradnje največje »plavajoče« solarne elektrarne na svetu. Njena letna proizvodnja električne energije bo tedaj, ko bo zgrajena, enaka energiji 19.000 sodčkov nafte. Pri tem pa bo ta energija povsem čista, zbrana zgolj iz obsevanja sonca. Gre za projekt sončne elektrarne na jezu Jamakura, ki ga gradi japonska Kyocera, znana po izdelovanju elektronskih komponent in laserskih tiskalnikov.

    Objavljeno: 27.1.2016 09:00
  • Toshiba ne bo več delala diskov?

    Med finančnimi analitiki se šušlja, da Toshiba ne bo več proizvajala klasičnih diskov. Japonsko podjetje naj bi se v sodelovanju s SanDiskom poslej osredotočilo na diske brez vrtljivih delov. Razlog za morebitno drastično spremembo je v deležu klasičnih diskov na trgu, ki že dlje časa vztrajno pada. V zadnjem času njihovemu zatonu botruje tudi slaba prodaja PCjev. Zdi se, da ni več daleč dan, ko se bodo Japonci iz dotičnega posla povsem umaknili oziroma ga prodali najboljšemu ponudniku. Razlogov za tovrstno špekuliranje je več. Toshibin delež ne presega petine vseh prodanih diskov HDD, za razliko od dveh največjih tekmecev (Seagate, Western Digital) pa ni neposredno vpeta v posel z diski, saj kupuje magnetne diske in glave drugje.

    Objavljeno: 27.1.2016 08:00
  • Mladina več na spletu kot pred televizorjem

    Britanski BBC je objavil rezultate raziskave o navadah otrok v Angliji. Prvič v zgodovini je čas, ki ga mladina prebije na spletu, presegel čas, preživet pred televizijskim ekranom. Raziskava je zajela mladino od petega do šestnajstega leta starosti. Najmlajši preživijo na spletu tri, najstniki že skorajda pet ur dnevno. Gledanje televizijskih programov jih zabava zgolj dve uri na dan. Razlog za drastično spremembo je priljubljenost mobilnih naprav. Le tablic je med otroki glede na lansko leto 50 odstotkov več. Mobilne naprave so tako priljubljene, da 60 odstotkov televizijske programe gleda na njih. Mladina na spletu največ časa nameni ogledu video vsebin, poslušanju glasbe, igranju iger, družabnim omrežjem ter brskanju.

    Objavljeno: 27.1.2016 01:00
  • Google beguncem podarja Chromebooke

    Reševanju evropske begunske krize se pridružuje tudi ameriški velikan Google. V sklopu projekta Reconnect bo neprofitnim organizacijam v Nemčiji, ki se ukvarjajo z begunci, podaril prenosnike Chromebook v vrednosti petih milijonov ameriških dolarjev in pol. Cilj projekta je zagotavljanje informacij in izobrazbe. Ker se je v preteklosti na področju izobraževanja že izkazal, je Chromebook kot nalašč za opravljanje zastavljene naloge. Na podarjenih prenosnikih se bodo begunci učili jezika ter dostopali do informacij, ki jih potrebujejo pri vlaganju prošnje za zatočišče.

    Objavljeno: 26.1.2016 08:00
  • Znano število vseh možnih postavitev plošče za go

    V zadnjem članku o strojnem učenju smo omenili, da je ena izmed redkih trdnjav človeškega uma klasična igra Go, kjer je možnih potez enostavno preveč, da bi računalnik lahko kaj pametnega izračunal. Raziskovalci so minuli teden šele izračunali, koliko možnih pozicij obstaja, ker pred tem ni bilo dovolj zmogljivih računalnikov (lastniki superračunalnikov pa niso bili navdušeni nad projektom).

    Objavljeno: 26.1.2016 05:00
  • V Srbiji računalniško nepismenih kar 84 % študentov

    Raziskava v Srbiji je pokazala skrb vzbujajoče rezultate glede računalniške ozaveščenosti ekonomistov, pravnikov in drugih študentov v državi. Nepismenih je 84 odstotkov vseh študentov, kar 72 % jih ne pozna osnovnih angleških izrazov, le pet se jih znajde v osnovnih pisarniških programih zbirke Office. Razlogov za alarmantno stanje v Srbiji je več, manjkajo usposobljeno osebje, prostor in oprema. Praktičnega dela poučevanja skorajda ni, profesorji učijo že trideset let enako. Lep primer neprave prakse je poučevanje statistike, ki se v razvitih državah uči s pomočjo Microsoftovega programa Excel, v Srbiji pri pouku uporabljajo svinčnik, papir in ročni računalnik. Svetle izjeme so, a jih je premalo, študentov pa občutno preveč. Fakultete vpisujejo več študentov, kot so jih sposobne izobraziti. Zveni znano?

    Objavljeno: 26.1.2016 01:00
  • Robot, ki reši Rubikovo kocko v sekundi

    Priljubljeno kocko, ki jo je leta 1974 izumil Madžar Erno Rubik, večina ljudi težko reši, oziroma nam njeno reševanje vzame ogromno časa. Ker vemo, da naloga ni lahka, z veseljem občudujemo talentirane posameznike, ki na raznih tekmovanjih in pri rekordnih poskusih barvne ploskve ponastavijo v pičlih petih sekundah. Bržkone bo še več občudovanja požel robot raziskovalcev Jaya Flatlanda in Paula Rosa, ki kocko s pomočjo štirih kamer in računalnika sestavi v dobri sekundi (1,019). Podvig si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

    Objavljeno: 25.1.2016 12:00
  • Samsung odpira studio za navidezno resničnost

    Samsung stavi na navidezno resničnost. Napravi Gear VR sicer že danes ne manjka zabavnih vsebin, vendar so Korejci prepričani, da bi jih lahko imela še več. Na filmskem festivalu Sundance so napovedali ustanovitev studia za bogatenje navidezne izkušnje. Studio bo deloval v okviru Samsungove izpostave v New Yorku in bo pričel z delom nemudoma. Obenem so objavili enoletno sodelovanje z inštitutom Sundance Institute, s katerim bodo poskrbeli, da bo ob letu osorej navidezna resničnost na festivalu osrednja privlačnost in ne več le postranska zanimivost.

    Objavljeno: 25.1.2016 08:00
  • Dolenjci tiskajo hrano

    Lanskega novembra je na Oblikovalski okuševalnici v Ljubljani nagrado za inovativnost prejela ekipa Kuhinja na poti v prihodnost, v kateri sta združila moči gostilna Repovž in studio Aklih. Strokovno žirijo na kulinarično - oblikovalskem dogodku je dolenjska ekipa prepričala z natisnjeno hrano. Sestavine z Repovževe kmetije sta Domen Gregorič in Jan Ravbar iz studia Aklih s predelanim 3D tiskalnikom natisnila v jed. Nagrada je ekipo spodbudila k nadaljnjemu delu. Doslej so delali predvsem z omakami primerne strukture, na primer z grahom, kremnim sirom in snegom iz beljakov, v prihodnje nameravajo sistem nadgraditi s tiskanjem testenin. Čeprav so bili vsi, ki so natisnjeno hrano pokusili, navdušeni, tovrstnega načina hrane v gostilnah bržkone še nekaj časa ne bomo videli. S tem se strinjajo tudi nadobudni Dolenjci, ki bližnjo prihodnost tiska hrane vidijo v popestritvi vsakodnevne kulinarične podnudbe.

    Objavljeno: 24.1.2016 01:00
  • Programiranje v TrumpScriptu

    Študentje ameriške univerze Rice University so na lokalnem tekmovanju v manj kot štiriindvajsetih urah ustvarili programski jezik TrumpScript. Gre za satiro, osnovano na jeziku Python in uperjeno proti predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu. Namesto možnosti prav - narobe, ima pogojni stavek na izbiro vejitev dejstvo - laž, napaka izpiše sporočilo Trump noče o tem niti slišati, med podatkovnimi tipi so samo cela števila, ker Američani ničesar ne delajo napol, vse številke so večje od milijona, uvoza kode ni, jezik pa je v celoti neobčutljiv na velike in male črke. Ob branju naštetega nam je takoj jasno, da ne gre za pretirano funkcionalen jezik, ampak za izdelek, ki naredi programiranje zopet zabavno. Če nam ne verjamete, ga preizkusite sami. Na spodaj priloženi povezavi je koda, skupaj z navodili za namestitev.

    Objavljeno: 23.1.2016 11:00
  • Google Applu za mesto privzetega iskalnika plačal milijardo

    V sodnem postopku med Oraclom in Googlom prihajajo na dan številne zanimivosti, med katerimi prednjači informacija, da je Google Applu leta 2014 plačal milijardo ameriških dolarjev za mesto privzetega iskalnika v mobilnem operacijskem sistemu iOS. Ker nobena stran nad javno objavo poslovnih skrivnosti ni navdušena, so zapisi sodnega postopka, iz katerih je novica ušla, hitro poniknili. Čeprav sta strani javno večkrat sprti, Apple Googlu med drugim večkrat očita kršenje zasebnosti uporabnikov njihovih storitev, imata očitno milijardo razlogov, da še naprej sodelujeta.

    Objavljeno: 23.1.2016 09:00
  • #hekerji.si - izpuščena zgodba

    Egipa dokumentarnega filma #hekerji.si je v spletišču YouTube objavila še zgodbo, ki je bila zaradi časovnega formata izpuščena iz filma. Zgodba se vrti o napadu na neko podjetje iz Maribora, kateremu je heker na daljavo ukradel kar veliko denarja. Vsekakor priporočamo ogled!

    Objavljeno: 22.1.2016 13:00
  • Z Googlom na Mont Blanc

    Z Googlovim pripomočkom Street View poleg sosednje ulice obiščemo najprej kraje, ki jih v resničnem življenju še nismo (in jih verjetno tudi nikoli ne bomo). Google se tovrstne namembnosti platforme zaveda, zato skrbi za reden dotok svežih avantur. V zadnji se bomo podali na Mont Blanc, najvišji vrh Alp. Vzpon po želji doživimo na več načinov. Na pot se lahko podamo s hitrostnim alpinistom Kilianom Jornetom, z Uelijem Steckom plezamo po ledu, ali si skupaj s šampionko Laëtitio Roux in vodičem Patrickom Gabarroujem nadenemo smuči in uživamo v adrenalinski izkušnji.

    Objavljeno: 22.1.2016 06:00
  • Apple, Samsung in Sony povezani z izkoriščanjem otrok

    Amnesty International v novem poročilu odkriva, da so z izkoriščanjem otrok povezani skorajda vsi velikani tehnološke in avtomobilske industrije, med njimi tudi Apple, Samsung in Sony. V poročilu omenjena podjetja ne opravljajo zadostnega nadzora, da se v njihovih izdelkih ne bi pojavljal kobalt, pridobljen z izkoriščanjem otroške delovne sile. Kobalt, ki je med drugim uporabljen pri izdelavi baterij za telefone, tablice in prenosnike, prihaja iz rudnikov Demokratične republike Kongo, kjer delajo nekateri otroci že od sedmega leta naprej. Amnesty International je med podjetji odkrila 16 grešnikov in jih obvestila o njihovem početju. Večina obtožbe zavrača, nekaj, med njimi tudi Apple, jih bo sprožilo preiskavo o resničnosti trditev.

    Objavljeno: 22.1.2016 01:00
  • Odkrito največje praštevilo

    Računalnik na ameriški univerzi University of Central Missouri je izračunal doslej največje praštevilo. Praštevilo ima 22.338.618 števk, kar je 5 milijonov več od prejšnjega rekorda. Praštevila so sicer nadvse uporabna pri šifriranju podatkov, medtem ko je pravkar odkrito preveliko, da bi imelo praktično vrednost. Največje praštevilo so poimenovali M74207281. Za odkritje je zaslužen profesor Dr. Curtis Cooper, ki je upravičen do nagrade v višini tri tisoč ameriških dolarjev (GIMPS). Z odkrivanjem bo nadaljeval, saj si želi najti praštevilo s sto milijoni števk, ki bi mu prineslo nagrado v višini 150.000 USD (Electronic Frontier Foundation).

    Objavljeno: 21.1.2016 08:00
  • Googlov algoritem za stiskanje podatkov

    Google ima nov algoritem za stiskanje podatkov. Brotli je za četrtino uspešnejši od tri leta starega predhodnika z imenom Zopfli. Gre za popolnoma novo obliko zapisa podatkov, ki informacije stisne bolj kot katerikoli algoritem poprej, medtem ko je pri njihovem vračanju v normalno velikost enako hiter. Google bo algoritem vgradil v brskalnik Chrome, ki bo z njim občutno hitrejši. Največ bodo pridobili mobilni uporabniki, saj bo brskanje varčnejše tako z vidika porabe zakupljene količine podatkov kot trošenja baterije. Koda algoritma je označena z “intent to ship”, kar bržkone pomeni, da jo dobimo v naslednji različici brskalnika Chrome.

    Objavljeno: 21.1.2016 07:00
  • Nevarna napaka v jedru Linuxa

    Izraelsko varnostno podjetje Perception Point je odkrilo nevarno napako v jedru Linuxa. Gre za napako, ki se je pojavila z različico jedra 3.8. Slednja je na voljo od februarja leta 2013, kar pomeni, da so številni PCji, strežniki in mobilne naprave z operacijskim sistemom Android v nevarnosti že skoraj tri leta. Napaka aplikacijam z običajnimi uporabniškimi dovoljenji omogoča izvajanje direktiv neposredno na nivoju jedra. Heker z omejenim računom bi z izkoriščanjem napake lahko prišel do korenskih pravic. Nevarnost je velika, zato bodo vse večje distribucije Linuxa popravke izdale v kratkem. Uporabnikom svetujemo, da si jih nemudoma namestijo. Največ problemov bo z mobilnimi napravami, kjer Google proizvajalcem naprav prepušča odločitev, kdaj bodo posodobitve na voljo. Ker veliko naprav po 18 mesecih od nakupa do posodobitev ni več upravičena, bo napaka v jedru Linuxa marsikje ostala nezakrpana.

    Objavljeno: 20.1.2016 06:00
  • Najmanši letalnik s kamero

    Podjetje TRNDLabs predstavlja najmanjši letalnik (dron) s kamero na svetu. SKEYE Nano Drone je kljub skromnim meram (približno 4 × 4 × 2 cm) in teži (14 g) sposoben izvajanja najrazličnejših zračnih trikov, ki jih posname z vgrajeno kamero. Slednja je z 0,3 MP precej skromna in se s profesionalnimi rešitvami ne more primerjati, a bo kljub temu posnela material vreden ogleda na izbrani mobilni napravi. Dron ima 2 GB lastnega prostora za posnetke, ki ga po želji razširimo s karicami microSD. SKEYE Nano Dron je na Amazonu že na voljo za slabih 70 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 20.1.2016 01:00
  • Microsoftova tipkovnica na telefonu iPhone

    Uporabniki telefonov z operacijskim sistemom Windows najbolj hvalijo Microsoftovo programsko tipkovnico Word Flow. Izdelek zaznamuje ravno pravšnja mera potegov s prsti, predvidevanja besedila in občutka za podrobnosti. Žal posrečene mešanice uporabniki telefonov z drugimi operacijskimi sistemi doslej nismo mogli izkusiti. Upali smo, da se tipkovnica enkrat znajde tudi na naših tržnicah in videti je, da nas Microsoft kmalu usliši. V Redmonu potihoma pripravljajo predelavo pripomočka za operacijski sistem iOS, kateremu naj bi sledila še konverzija na Android.

    Objavljeno: 19.1.2016 01:00
  • Hearn: Bitcoin je propadel eksperiment

    Mike Hearn, eden izmed vodilnih razvijalcev bitcoina, je dejal, da je obupal nad bitcoinom, da bo prodal vse svoje bitcoine in prekinil sodelovanje v projektu.

    Objavljeno: 18.1.2016 15:00
  • Robot čisti hišo

    Robot ATLAS, ki ga je naredilo podjetje Boston Dynamics, pamet pa mu dal ameriški inštitut The Florida Institute for Human and Machine Cognition (IHMC), je na nedavnem tekmovanju DARPA Robotics Challenge osvojil drugo mesto. Njegovih stvariteljev neuspeh ni ustavil, zato so pridno delali naprej. Milijon dolarjev vrednega robota so naučili hišnih opravil. ATLAS zna sesati, pospravljati, zlagati in še kaj bi se našlo. Kako uspešen je v vlogi hišne pomočnice, vidimo v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 18.1.2016 08:00
  • Penthouse, nova žrtev interneta

    Internet je zahteval novo žrtev. Po enainpetdesetih letih bo z izhajanjem v tiskani obliki prenehala revija Penthouse. Slednja se že nekaj časa bori s prevlado interneta, ki jim predstavlja hudo konkurenco. Ljudje splet vedno bolj uporabljajo v najrazličnejše namene, za zadovoljevanje vseh potreb. Medtem ko je Playboy v dotičnem boju ponudil več vsebine, se je FriendFinder, ki je večinski lastnik publikacije, odločil za drugo pot. Po pol stoletja bo Penthouse obstajal le še v digitalni različici. Prehod bo postopen, kdaj natančno bo papirna izdaja popolnoma usahnila, ni znano.

    Objavljeno: 18.1.2016 06:00
  • Microsoft obuja Windows na platformi ARM

    Več različnih virov navaja, da namerava Microsoft v letošnjem letu obuditi različico operacijskega sistema Windows za osebne računalnike s platformo ARM. Spomnimo se, da je ARM že bil podprt z različico Windows 8, zlasti v tablicah Microsoft Surface RT, vendar je nato ta podpora izginila s prihodom okolja Windows 10. ARM ostaja za zdaj podprt le pri mobilnih telefonih.

    Objavljeno: 17.1.2016 01:00
  • LG G5 na konferenci MWC

    Korejski velikan LG Electronics bo na letošnji konferenci v Barceloni predstavil nov vrhunski pametni telefon z oznako G5. Lani so ta termin preskočili zaradi tega, da ne bi bili v senci predstavitve Samsungovega modela Galaxy S6. Letos pa so kot kaže pripravljeni na neposredno soočenje z novim Galaxy S7.

    Objavljeno: 17.1.2016 01:00
  • Padec interesa za akcijske kamere

    Podjetje GoPro, še pred nekaj dnevi ljubljenec ljubiteljev akcijskih posnetkov, pa tudi vlagateljev na finančnem trgu, je tako čez noč padel v nemilost in težave. Kot delniška družba so napovedali, da bo prodaja v zadnjem kvartalu precej pod pričakovanji, le okoli 435 milijonov dolarjev, precej manj od pričakovanih 512 do 634 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 16.1.2016 01:00
  • Izsiljevalski virus z »napako«

    Kaj se zgodi, če date kodo zlonamernega programa nekomu, ki ne ve, kaj počne? Strokovnjaki za varnost podjetja Trend Micro so naleteli na izsiljevalski virus, ki napadene datoteke zaklene tudi pred izsiljevalci.

    Objavljeno: 16.1.2016 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji