• Najlažja pametna očala na svetu

    Epson je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni predstavil tretjo generacijo pametnih očal Moverio AR. Model BT-300 ima popolnoma prozorni leči z OLED slojem, štirijedrni procesor Intel Atom X5, prgišče senzorjev, 5MP kamero ter mobilni operacijski sistem Android 5.1. Očala tehtajo 20 odstotkov manj od predhodnika in kar 72 od prvenca, kar jih okrona za najlažja binokularna pametna očala na svetu. Izdelek je namenjen predvsem poslovni rabi, dodano vrednost naj bi predstavljal inženirjem, učiteljem, trenerjem, zdravnikom, zobozdravnikom in zaposlenim v prodaji na drobno, turizmu in kulturi. Očala za okoli 800 evrov bodo na voljo oktobra.

    Objavljeno: 24.2.2016 01:00
  • Novi Monitor

    Februar je nekoliko krajši, zato je tudi nova številka Monitorja na prodajnih policah nekoliko prej. Tokrat smo se po dobrem letu spet lotili brezžičnih usmerjevalnikov. Na velikem preizkusu se je nabralo kar 27 različnih modelov vseh cenovnih razredov. Razlike so res očitne, saj cenovni razpon seže od 18 pa kar do 335 evrov. Letos ima večina usmerjevalnikov tudi podporo za novi standard 802.11ac, ki se že pojavlja tudi v prenosnikih, telefonih in tablicah.

    Objavljeno: 23.2.2016 07:00
  • Pozabite PIN, tu je selfi

    Selfiji niso le nastavljanje pred fotoaparatom iz lastne nečimrnosti, temveč bomo lahko kmalu z njimi tudi plačevali. MasterCard namreč po uspešnem preizkusu v ZDA in na Nizozemskem sedaj v 15 državah uvaja alternativno možnost za potrjevanje kartičnih transakcij. Namesto PIN-a bosta zadoščala selfi in prstni odtis.

    Objavljeno: 23.2.2016 05:00
  • HTCjeve ulične želje

    Tajvanski proizvajalec pametnih telefonov je predstavil tri modele, ki jih je navdihnila urbana ulična moda. Naprave Desire 530, 630 in 825 so odete v polikarbonatno ohišje s posebnim micro splash učinkom, zaradi katerega je vsak primerek edinstven.

    Objavljeno: 23.2.2016 03:00
  • Prvi računalnik podjetja Huawei posnema Microsoftov Surface

    Huawei MateBook, ki so ga Kitajci predstavili na sejmu MWC v Barceloni, je dvanajst palcev velik hibrid z operacijskim sistemom Windows 10 in ločljivostjo 2160 × 1440. Dobrega pol kilograma težka in 6,9 mm debela naprava se podobno kot Microsoftov Surface s pomočjo priloženega ovitka s tipkovnico iz tablice v hipu prelevi v uporaben prenosnik. Opremljena je z Intelovimi procesorji Core M (M3, M5, M7), 4 ali 8 GB pomnilnika RAM ter 128, 256 ali 512 gigabajtov velikim SSD diskom. Litijeva baterija s kapaciteto 33,7 Wh se napolni v dveh urah in pol ter zagotavlja tablici / računalniku dovolj moči za devet ur nepretrganega brskanja po internetu oziroma 29 ur predvajanja glasbe. Med drugimi posebnostmi velja omeniti še bralnik prstnih odtisov in pisalo MatePen z več kot dvatisoč nivoji občutljivosti. MateBook bo na voljo v naslednjih mesecih v Aziji, Evropi in Severni Ameriki in v šampanjsko zlati in vesoljsko srebrni barvi.

    Objavljeno: 23.2.2016 02:00
  • Sony s serijo telefonov X

    Sony je v Barceloni na sejmu MWC predstavil novo linijo pametnih telefonov. Serija X se bo v prvi vrsti osredotočala na dve komponenti, kamero in baterijo. Prvo bodo Japonci izboljšali s sistemom samodejnega ostrenja na osnovi zaznavanja gibanja pred kamero, medtem ko bo baterija opremljena s tehnologijo Qnovo Adaptive Charging za nadzor gretja in podaljšanje življenjske dobe energijskega vložka. Baterija v telefonih serije X naj bi zdržala vsaj dva dneva običajne rabe. Linijo X bodo predstavljali trije telefoni, srednje cenovna XA in X ter naprava višjega cenovnega razreda X Performance. Prva dva bosta poganjala procesorja MediaTek MT6755 in Snapdragon 650, medtem ko bo v najdražjem modelu tiktakal Snapdragon 820. Vsi telefoni bodo imeli 5 palčni 1080p zaslon ter kovinsko ohišje z zaobljenim steklom. Na voljo bodo poleti v beli, grafitno črni, limetasto zlati in rožnato zlati barvi.

    Objavljeno: 23.2.2016 01:00
  • Evolucija Samsungove Galaksije

    Samsung je predstavil telefona Galaxy S7 in S7 Edge. Za razliko od lanskih, oblikovno prelomnih modelov gre pri svežih Galaksijah zgolj za evolucijo. V ZDA in Kanadi bodo telefoni opremljeni s procesorjem Qualcomm Snapdragon 820, drugje po svetu jih bo poganjal Exynos. V obeh primerih bo procesor 30 odstotkov hitrejši od silicija, ki je poganjal predhodnika. Grafično procesna enota bo hitrejša za 60 odstotkov, a se telefon, zaradi vgrajenega vodnega hlajenja, vseeno ne bo grel. Oba telefona bosta opremljena s štirimi gigabajti pomnilnika RAM, 32 GB shrambe ter razširljivostjo s karticami microSD. Zaslona quadHD Super AMOLED, 5,1 pri S7 in 5,5 palčni pri različici Edge, sta opremljena z zmožnostjo Always-on, ki tudi ob ugasnjenem ekranu uporabniku na varčen način sporoča pomembne informacije.

    Objavljeno: 22.2.2016 08:00
  • LGjev modularni zastavonoša

    Sejem Mobile World Congress v Barceloni se ni niti dobro začel, že so nam predstavili enega najzanimivejših telefonov, ki jih bomo lahko kupili letos. Gre za LGjev telefon z oznako G5. Čeprav Korejci že nekaj časa delajo vrhunske telefone, večjega uspeha z njimi na Zahodu niso dosegli. Stvari so se začele obračati lani, naveza z Googlom (Nexus 5X) jim je pomagala do večje prepoznavnosti, telefon G4 pa je prepričal solidno število novih kupcev korejske blagovne znamke.

    Objavljeno: 22.2.2016 01:00
  • Pametne ure bolj priljubljene od švicarskih

    Raziskava podjetja Strategy Analytics razkriva, da so prvič v zgodovini pametnih ur prodali več kot švicarskih. V zadnji četrtini lanskega leta jih je posvojilo 8,1 milijona novih uporabnikov, kar je 200.000 več kot v primeru švicarskih ur. Slednjim kljub rasti prodaje na večini svetovnih trgov ni uspelo nadomestiti upadanja zanimanja v Hongkongu in ZDA. Močna denarna enota in upočasnjena ekonomska rast sta Švicarjem na dveh največjih trgih povzročili nemalo preglavic, padec prodaje za odstotek ali dva pa pri tako vrednih izdelkih nikoli ne pomeni, kaj dobrega. Bolj priljubljene ure od švicarskih so tako bile pametne, v prvi vrsti Applove in Samsungove. Kar osem od desetih prodanih pametnih ur je bilo korejskih ali z logotipom ugriznjenega jabolka.

    Objavljeno: 21.2.2016 09:00
  • Volvo od leta 2017 brez ključev

    Od leta 2017 naprej bo Volvo ponujal kupcem avtomobile brez ključev. Skupaj s švedskim podjetjem Sunfleet bodo vozila vezali na pametni telefon lastnika. Slednji bo avto odklepal in upravljal s pomočjo mobilne aplikacije. Vanjo bo lahko dodal več primerkov pločevine na štirih kolesih, kar bo posebej pripravno v primeru, ko si bo posameznik vozilo izposodil od prijatelja ali na ustreznem servisu. Prihajajoča funkcionalnost v osnovi ni namenjena udobju, temveč se spogleduje s prihodnostjo, ko bodo samostojna vozila nenehno naokoli prevažala potnike in bo tovrstno deljenje avtomobilov nuja.

    Objavljeno: 20.2.2016 09:00
  • Skype s skupinskimi video klici

    Microsoft je napovedal posodobitev mobilne telefonije Skype, ki bo uporabnikom naprav z operacijskim sistemom iOS ali Android omogočila opravljanje skupinskih video klicev. Spočetkoma bo storitev na voljo v Severni Ameriki in Zahodni Evropi, do konca meseca pa tudi drugod po svetu. Skupinski video klici podpirajo do petindvajset sodelujočih v ločljivosti 1080p, ki lahko med pogovorom poljubno preklapljajo med obema kamerama na telefonu. Uporabniški vmesnik je preprost in učinkovit. Pri več kot sedmih udeležencih pogovora se osredotoči na trenutno aktivnega govorca, medtem ko so drugi razvrščeni v trak na dnu zaslona. Pomembnejše sogovornike po želji pripnemo na zaslon, da nam jih Skype ne skrije več. Olajšano je vabljenje sogovornikov iz drugih omrežij, za kar uporabimo vgrajeni sistem deljenja. Povezavo zlahka pošljemo po poljubnem kanalu, nakar se povabljenec s klikom nanjo hipoma pridruži zabavi.

    Objavljeno: 20.2.2016 01:00
  • McAfee bi v treh tednih menda razbil zaščito na telefonu iPhone

    John McAfee, pionir računalniške varnosti, je ameriški zvezni agenciji FBI ponudil, da razbije zaščito telefona iPhone napadalca, udeleženega v napadih v San Bernardinu lanskega decembra. Ponudba velja v primeru, da FBI odstopi od zahteve, v kateri od podjetja Apple terja vgradnjo stranskih vrat v mobilni operacijski sistem iOS. Prepričan je, da bi tovrsten poseg predstavljal začetek konca ZDA. Čeprav ima telefon iPhone 5c, ki so ga našli pri napadalcu Syedu Rizwanu, nastavljeno samouničenje podatkov v primeru 10x napačno vpisanega gesla, je McAfee prepričan, da lahko zaklenjene informacije pridobi brez izgub. Če mu z ekipo obljubljenega ne uspe dostaviti, je v oddaji Neil Cavuto Show pripravljen pojesti lasten čevelj.

    Objavljeno: 19.2.2016 12:00
  • Microsoftov prevajalnik brez povezave

    Microsoft je splavil nadgradnjo mobilne prevajalske storitve Translator. Uporabniki naprav z operacijskim sistemom Android bomo poslej prevajali tudi brez povezave s spletom. Prevajanje bo zahvaljujoč pogonu, ki med drugim skrbi za samodejno prevajanje v telefoniji Skype, primerljivo s tekmeci, ki povezavo imajo. Nova funkcionalnost bo dobrodošla predvsem pri uporabi v tujini, saj se bomo z njo izognili morebitnim stroškom gostovanja. Uporaba je pogojena s predhodnim prenosom jezikovnih paketov, v prvem valu jih je na voljo devet, med njimi ruščina, kitajščina in španščina, slovenščine še ni. Uporabniki naprav z mobilnim operacijskim sistemom iOS so na drugi strani deležni optične prepoznave OCR, ki v realnem času prevaja cestne označbe, izbiro v restavraciji in podobno. Čeprav sta za zdaj pridobitvi ločeni, Microsoft zagotavlja, da bosta v kratkem na voljo na obeh mobilnih platformah.

    Objavljeno: 19.2.2016 10:00
  • AP in AMD z virtualnimi novicami

    Pri Associated Press so napovedali sodelovanje s strojnim gigantom AMD. Z njihovo tehnologijo bo novinarska hiša objavljala vsebine, ki jih bo moč gledati z napravami za prikaz navidezne resničnosti. Čeprav se Oculus Rift, HTC Vive in prihajajoča druščina največ omenjajo v povezavi z igrami, napovedano sodelovanje dokazuje, da je navidezna resničnost primerna tudi za druga področja. Z uporabo AMDjeve tehnologije Radeon bodo pri AP novice objavljali v virtualnem okolju. Pristop bo uporabniku omogočil neposredno spremljanje dogodkov po svetu. Občutek bo podoben ogledu 360-stopinjskih video posnetkov, ki jih med drugim ponujata YouTube in New York Times. Nekaj korakov v tej smeri so v preteklosti narediti tudi pri novinarski hiši Associated Press, sleherniku so na primer omogočili potovanje v prvem razredu letala Singapore Airlines, izkušnjo, ki v resničnem življenju stane dobrih 15.000 evrov.

    Objavljeno: 19.2.2016 01:00
  • Google prevaja v več kot 100 jezikov

    Google je storitvi Translate dodal podporo novim trinajstim jezikom. Skupno je prevajanje poslej omogočeno v več kot sto (103) svetovnih jezikih. Spisek dodanih jezikov najdete na uradnem blogu podjetja, povezavo prilagamo spodaj. Google z nedavno prevajalsko razširitvijo pokriva 99 odstotkov svetovnega prebivalstva. Radi bi jih dodali še več, a pri nekaterih za zdaj strojno prevajanje ni možno. Da ga Google s storitvijo Translate podpre, mora biti jezik pisan, obenem pa mora imeti na spletu dovolj objavljenega gradiva, ki Googlovim računalnikom omogoča strojno učenje. Veliko nepogrešljivega dela opravijo tudi prostovoljci, ki so v desetih letih, odkar je storitev na voljo, nemalo prispevali, da je prevajanje Translate takšno, kot ga poznamo danes.

    Objavljeno: 18.2.2016 10:00
  • Tiskalnik za tiskanje igrač

    Na ameriškem sejmu igrač NYC Toy Fair so predstavili mokre sanje slehernega otroka, tiskalnik za tiskanje igrač. Pri podjetju Mattel so napovedali ThingMaker, predelavo istoimenske igrače iz šestdesetih let. Nova različica bo poleg preprostih Creepy Crawlerjev omogočala izdelovanje najrazličnejših figuric, nakita in igralnih pripomočkov. Sodobni ThingMaker je namreč 3D tiskalnik, ki v sodelovanju z Autodeskovo mobilno aplikacijo poskrbi za ustvarjalna nebesa, ki bodo jeseni za 300 ameriških dolarjev postala zemeljska realnost. Tiskalnik je sicer namenjen otrokom od trinajstega leta starosti naprej, a je varen tudi za mlajše tiskarje.

    Objavljeno: 18.2.2016 08:00
  • Ameriško sodišče od Appla zahteva zlom šifriranja iPhonov

    Ko je Apple v iOS 8 vključil močno šifriranje podatkov na napravi, smo najprej malo podvomili, da resnično nimajo dostopa do podatkov, torej da nimajo kopije šifrirnega ključa uporabnika, a sedaj smo lahko prepričani, da je tako. Šifriranje je izvedeno dovolj kvalitetno, da povzroča težave tudi ameriškim organom pregona.

    Objavljeno: 18.2.2016 05:00
  • Zdravniki natisnili uho

    Zdravniki inštituta Wake Forest Institute for Regenerative Medicine so objavili, da jim je uspelo natisniti živo tkivo in dele telesa, ki so povsem normalno delovali ob presajanju na živali. Vodja ekipe Anthony Atala pravi, da je mogoče natisniti še večje in močnejše strukture, primerne za zdravljenje ljudi. Doslej naj bi uspešno natisnili že dele kosti, mišic in ušesa. Tiskalnik Integrated Organ and Printing System (ITOP) pri tiskanju tkiva uporablja biološko razgradljiv, plastiki podoben material, ter na vodi osnovano črnilo, ki gosti celice in poti, po katerih potujeta hrana in kisik. ITOP je velik korak proti tiskanju človeških organov, po uspešnih poskusih na živalih, ga čakajo testiranja na ljudeh.

    Objavljeno: 17.2.2016 08:30
  • Spectrum se (znova) vrača

    Pred letom dni se je na spletnem inkubatorju Indiegogo pojavil projekt podjetja Retro Computers, ki je nekdaj nadvse priljubljeni računalnik ZX Spectrum spremenil v igralno konzolo. Na krilih uspeha se Retro Computers vračajo z novim izdelkom, tokrat bodo Spectruma prelevili v ročno konzolo Sinclair ZX Spectrum Vega+. Sodoben videz in bogata knjižnica z več kot 1000 igrami nas bosta olajšala za 130 evrov. Knjižnico bo moč razširiti s karticami microSD. Delujočega izdelka niso predstavili, na voljo je zgolj prototip z digitalnim križcem, zaslonom, štirimi akcijskimi ter tremi nastavitvenimi gumbi, zato datuma prihoda na trg v primeru uspešne kampanje še ni.

    Objavljeno: 17.2.2016 08:00
  • Pametni telefon za dobrih šest evrov

    Indijski proizvajalec telefonov Ringing Bells je napovedal splavitev pametnega telefona, ki bo kupca olajšal zgolj za dobrih šest evrov. Telefon Freedom 251 bo na prodajnih policah 17. februarja. Proizvajalec je telefon razvil v sklopu pobude Made in India in v sodelovanju z indijsko vlado. Slednja je leta 2011 na podoben način pomagala pri razvoju telefona podjetja Datawind, ki je v maloprodaji stal le 40 evrov. Tudi Ringing Bells imajo v ponudbi telefon z LTE povezavo, ki stane štiri evrske desetake, zato z zanimanjem pričakujemo, kaj bodo ponudili tokrat.

    Objavljeno: 16.2.2016 09:00
  • Hekerji od bolnice zahtevajo 3,6 milijona USD

    Bolnica Presbyterian Medical Center iz Hollywooda je bila tarča napada neznanih hekerjev, ki so jim pred tednom dni popolnoma zaklenili informacijski sistem. Zdravniki ne morejo do medicinskih kartotek, bolnike sprejemajo ročno, komunikacija med osebjem je otežkočena. Hekerji zahtevajo odkupnino v višini 9000 bitcoinov, kar znaša 3,6 milijona ameriških dolarjev. Direktor ustanove Allen Stefanek trdi, da so osebni podatki pacientov na varnem. Zakaj je bila bolnica v Hollywoodu tarča in s čim so jo napadli, ni znano. Primer preiskujejo forenziki FBI in LAPD, ki pravijo, da bo tovrstnih napadov vedno več. Najbolj ranljivi so cilji z občutljivimi, vrednimi ter pomembnimi informacijami.

    Objavljeno: 16.2.2016 08:00
  • Microsoft patentiral modularni računalnik

    Microsoft je na ameriškem patentnem uradu dobil patent za modularni računalnik, ki bi ga lahko uporabnik preprosto nadgrajeval s standardiziranimi komponentami, ki bi se zlagale in magnetno povezovale.

    Objavljeno: 16.2.2016 05:00
  • LGjeva posebneža

    LG bo poleg telefona G5 splavil serijo telefonov srednjega razreda Specialist S Series. Predstavljena modela X cam in X screen nakazujeta, da bodo telefoni v seriji v osnovi povprečne naprave, opremljene s posebno zmožnostjo, ki jo sicer najdemo pri dražjih modelih. Oba telefona bosta opremljena s štirijedrnim procesorjem, 2 GB pomnilnika RAM, 16 GB shrambe ter Androidom 6.0. Posebnost modela X cam bo dvojna kamera 13 / 5 MP na hrbtni strani naprave, medtem ko bo X screen poleg pet palčnega zaslona imel tudi vedno aktiven 1,76 palca velik zaslon nalik LGjevemu modelu V10. Več o telefonih za časa sejma Mobile World Congress 2016, ki se prične naslednji teden.

    Objavljeno: 15.2.2016 08:00
  • Applove naprave 1. januarja 1970 umrejo

    Če imate Applovo mobilno napravo, ki jo poganja iOS 8 ali novejši, se raje ne igračkajte s sistemskim datumom, poizkušajoč ga nastaviti na 1. januar 1970. Ljudje so namreč to poizkusili, potem pa ob ponovnem zagonu naprave ostalih dolgih nosov, saj se sistem ni več zagnal, temveč je obstal na Applovem logotipu. Hrošča so na internetu ljudje množično preizkušali in ga tudi posneli.

    Objavljeno: 15.2.2016 05:00
  • V pričakovanju iOS 10

    Apple že več let zapored junijsko razvojno konferenco izkoristi tudi za predstavitev novih različic operacijskega sistema iOS. V letu 2016 bo po vsej verjetnosti prišla na vrsto že deseta generacija operacijskega sistema (morda pa jo imenujejo kar iOS X). Manjši krog analitikov sicer meni, da bi se Apple letos utegnil zadovoljiti z različico 9.3, a večina virov iz podjetja namiguje na desetico.

    Objavljeno: 14.2.2016 01:00
  • Google ukinja Picaso

    Google je najavil, da je prišel čas za upokojitev znamenitega fotografskega programa in spletne storitve Picasa. Spletno shrambo bodo uradno zaprli 1. maja, obstoječe fotografije uporabnikov pa so že premestili v sodobnejšo storitev Google Photos. Google je podoben korak naredil pred časom z zdaj že pokojno storitvijo Google+ Photos.

    Objavljeno: 13.2.2016 01:00
  • YouTube Red z lastno filmsko produkcijo

    Po zgledu Netflixa in Amazona je tudi Google v okviru plačljive storitve YouTube Red začel z objavo originalnih TV serij in filmov, s katerimi želijo vzbuditi interes za plačljive vsebine. Na začetku so na voljo tri serije in en celovečerni film.

    Objavljeno: 12.2.2016 01:00
  • Umetna inteligenca je lahko voznik

    Samovozeči avtomobili brez voznika so z novo odločitvijo ameriških oblasti še korak bližje vsakdanji rabi. Ameriška komisija za varnost v prometu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je uradno potrdila predlog družbe Google, po katerem računalniški program z elementi umetne inteligence lahko uradno štejejo kot voznika samovozečega vozila.

    Objavljeno: 11.2.2016 01:00
  • Olimpijske igre v navidezni resničnosti

    Samsung in mednarodni olimpijski komite (MOK) sta sklenila sporazum, s katerim bodo izbrani dogodki na bližajočih mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju (od 12. do 21. februarja 2016) posredovani kot video posnetki v prostorski tehniki, ki jih bodo uporabniki lahko spremljali s prikazovalniki Gear VR.

    Objavljeno: 11.2.2016 01:00
  • Twitterjeve težave

    Drugo najbolj priljubljeno družabno omrežje Twitter je prvič v svoji zgodovini doživelo stagnacijo števila uporabnikov. V zadnjem poslovnem poročilu so navedli, da so v zadnjem četrtletju zabeležili povprečni mesečni obisk 320 milijonov uporabnikov. To je enako kot v obdobju pred tem, a prvič brez rasti od ustanovitve spletnega servisa.

    Objavljeno: 11.2.2016 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji