• Umrl je izumitelj e-pošte

    V 74. letu je umrl Ray Tomlinson, oče elektronske pošte. Elektronski način izmenjave sporočil, ki jih lahko pošiljamo prek omrežja na druge računalnike, je izumil davnega leta 1971. Med ostalim je bil prvi, ki je uporabil znak @ za ločevanje uporabniškega imena in domenskega naslova.

    Objavljeno: 7.3.2016 01:00
  • Pri Microsoftu razmišljali o nakupu Slacka

    Slack je storitev trenutnega sporočanja, ki je v zadnjih nekaj letih v občutnem porastu. Deluje nekako kot IRC za novodobne čase (torej podpira kanale, osebna sporočila, na voljo je ogromno dodatkov, tudi mobilne aplikacije). Bojda pa so pri Microsoftu resno razmišljali o prevzemu podjetja (Slack je brezplačen za manjše skupine, je pa vse popularnejši tudi v večjih podjetjih, za katere je plačljiv). Sodeč po pisanju strani TechCrunch naj bi pri Microsoftu razmišljali o ponudbi okoli osem milijard dolarjev, a so se na koncu premislili. Konec koncev že imajo par podobnih storitev, najbolj znan je seveda Skype. Pri Slacku so sicer ravno začeli z glasovnimi klici, bojda imajo v načrtu tudi video klice (in konference).

    Objavljeno: 6.3.2016 12:00
  • Težave s popravkom za Windows 10

    Z zadnjim popravkom za Windows 10, konkretno KB3140743, ima kar veliko uporabnikov težave. Te so med drugim sesuvanje sistema, modri zaslon (BSOD), težave pri zagonu sistema, slednje celo v varnem načinu (safe mode). V tem trenutku je edina rešitev, da se sistem zažene iz reševalne slike (ISO) in iz tam odstrani omenjen popravek. Večina uporabnikov sicer nima težav, vseeno pa zna biti za nekatere nadležno, da Windows 10 ne omogoča odjave od samodejnih popravkov.

    Objavljeno: 6.3.2016 10:00
  • Samsung že prodaja SSD velikosti 15,36 TB

    Pri Samsungu že zbirajo naročila za največji SSD pogon doslej, model PM1633a, ki lahko hrani kar 15,36 TB podatkov. Pogon so sicer prvič predstavili že lani - je klasične, 2,5-palčne velikosti, enako torej kot večina današnjih SSDjev. Uporablja 12 Gb/s SAS vmesnik, hitrost naključnega branja naj bi bila do 200.000 operacij na sekundo (IOPS), pisanja pa 32.000 IOPS.  Pri zaporednem branju in pisanju doseže 1.200 MB/s, vsaj tako pravi Samsung.

    Objavljeno: 5.3.2016 08:00
  • T-2 gre še tretjič v stečaj

    Višje sodišče je T-2 še tretjič poslalo v stečaj, saj je ocenilo, da podjetje ne bo sposobno izpeljati prisilne poravnave iz leta 2012 in upnikov poplačati, kot je bilo dogovorjeno (44-odstotno do leta 2021). S tem se je, vsaj tako kaže, zaključila saga s proceduralnimi zapleti, ki so poldrugo preprečevali stečajni postopek. Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Danico Čuk.

    Objavljeno: 5.3.2016 05:00
  • AMD razvija zunanje grafične kartice

    Pri AMDju je vodja tehničnega marketinga, Robert Hallock, neuradno povedal, da se pri podjetju resneje ukvarjajo z grafičnimi rešitvami za tanke naprave (denimo ultrabooke). Po njegovem mnenju naj bi bila rešitev v zunanjih grafičnih karticah, kjer je trenutno glavno odprto vprašanje v vmesnikih, ki bi jih uporabljale. Pravi, da bo podjetje več povedalo »v kratkem«. Nekaj tovrstnih rešitev sicer že obstaja, denimo Razer Core (na fotografiji), zunanje ohišje za grafično kartico skupaj z napajalnikom, ki se z računalnikom poveže preko vmesnika Thunderbolt 3. Pri AMDju so se v preteklosti že trudili s potencialnim standardom za zunanje grafične kartice, vendar se leta 2008 predstavljeni standard XGH ni prijel.

    Objavljeno: 4.3.2016 13:00
  • Microsoft začenja s samodejnimi nadgradnjami telefonov na Windows 10

    Microsoft naj bi pri tistih, ki sodelujejo v programu Microsoft Insider že začel z nadgradnjami telefonov na Windows 10. Uporabniki (gre večinoma za tehnološke navdušence, razvijalce in podobne uporabnike) bodo nadgradnjo dobili samodejno, ne glede na mobilnega operaterja. Gre za različico Mobile Insider Build 10586.122. Tistim, ki že uporabljajo katero izmed prejšnjih različic, svetujejo, da najprej naredijo prehod nazaj na Windows Phone 8.1 (preko orodja Windows Device Recovery Tool), nato pa izvedejo omenjeno nadgradnjo.

    Objavljeno: 4.3.2016 11:00
  • Amazon razširja linijo izdelkov Echo

    Pri Amazonu so lansko leto začeli prodajati napravo Echo, nekakšno digitalno pomočnico za dom. Gre za zvočnik, ki deluje podobno kot Apple Siri ali Google Now, spozna pa se na različne glasovne ukaze, od naročanja preko Amazona pa do izdelave seznamov, preverjanja prometnih in vremenskih podatkov, itd. Po novem prodajajo še dve napravi s temi zmogljivostmi – prenosljivi zvočnik Tap in miniaturno različico originalnega Echo - Echo Dot.

    Objavljeno: 4.3.2016 08:00
  • Trojanski konj za naprave Android

    Pri podjetju Kaspersky Lab so v objavi na blogu opisali novega trojanskega konja, namenjenega napravam Android. Doslej so sicer našli že kar nekaj trojancev, ki pa niso bili zelo nevarni, večinoma so uporabnikom le vsiljevali dodatne oglase.

    Objavljeno: 3.3.2016 15:00
  • Xiaomi v prvem dnevu prodal čez 200.000 Mi 4S

    Kitajskemu podjetju Xiaomi gre na domačem trgu res dobro. Njihov novi telefon Mi 4S, zastavonoša, ki se prodaja za okoli 250 evrov, a je primerljiv z bistveno dražjimi telefoni drugih proizvajalcev, je že prvi dan prodaje dosegel zelo spodobne rezultate. Uradnih številk sicer še niso objavili, a iz več virov je prišel podatek, da naj bi prodali kar dobrih dvesto tisoč naprav.

    Objavljeno: 3.3.2016 13:00
  • Pomorski pirati vdrli v omrežje ladijskega prevoznika

    Pri Monitorju sicer občasno pišemo o računalniškem piratstvu, a z računalniškimi vdori si pomagajo tudi pravi pirati.

    Objavljeno: 3.3.2016 10:00
  • Facebook pod nemškim drobnogledom

    Nemška agencija za varovanje konkurence (Deutsch Bundeskartellamt) je odprla preskavo proti Facebooku, saj sumijo, da so pri slednjem izkoriščali svoj dominanten položaj na trgu za uveljavljanje nepoštene politike zasebnosti za uporabnike. Po njihovih besedah imajo podjetja, ki so na določenem trgu dominantna, posebne obligacije do svojih uporabnikov, v konkretnem primeru glede informiranja uporabnikov o uporabi in hrambi osebnih podatkov.

    Objavljeno: 2.3.2016 15:00
  • Netflix preko VPN še vedno deluje

    Pri Netflixu so pred kratkim objavili, da nameravajo resneje nastopiti proti ponudnikom storitev VPN. Preko VPNjev lahko uporabniki namreč dostopajo do ponudbe Netflixa (in tudi drugih podjetji), ki sicer niso na voljo v njihovi regiji oziroma državi. Tako lahko slovenski uporabnik dostopa do vsega, kar je na voljo v ameriški ponudbi Netflixa – o tem smo že pisali. Do nedavnega so bili pri Netflixu do tega bolj popustljivi, saj jim uporabniki v vsakem primeru plačajo, ne glede na to, ali dostopajo preko VPNja ali ne.

    Objavljeno: 2.3.2016 11:00
  • Aretiran podpredsednik Facebooka

    V Braziliji so aretirali podpredsednika Facebooka, Diego Dzodana, sicer odgovornega za latinsko Ameriko (Dzodan je v preteklosti sicer delal tudi za SAP). Aretacija je prišla po tem, ko so pri hčerinskem podjetju WhatsApp (tega so pri Facebooku kupili leta 2014) oblastem povedali, da ne morejo prestrezati sporočil v povezavi z raziskavo proti preprodajalcem mamil.

    Objavljeno: 2.3.2016 09:00
  • Telefon s 6 GB pomnilnika

    Kitajsko podjetje Vivo je na novinarski predstavitvi predstavilo nov telefon najvišjega zmogljivostnega razreda, ta se ponaša s kar 6 GB pomnilnika. Gre za napravo Vivo Xplay 5 Elite (na voljo bo tudi osnovnejši Xplay 5). Model Elite uporablja procesorsko vezje Snapdragon 820, ob omenjenih 6 GB pomnilnika je še 128 GB prostora za programe in uporabniške podatke. Naprava ima 5,4 palčni zaslon Super AMOLED visoke ločljivosti (4K). Zadaj je fotoaparat ločljivosti 16 milijonov pik s hitrim ostrenjem in dvo-barvno LED bliskavico. Zadaj je tudi bralnik prstnih odtisov, akumulator pa se ponaša z 3.600 mAh. Naložen je Android 5.1, žal s prevleko Funtouch Launcher, na kitajskem bo cena okoli 650 dolarjev. Kot je očitno iz fotografij gre za kopijo Samsungovih novih naprav Galaxy S7 in S7 Edge (čeprav brez ukrivljenega zaslona).

    Objavljeno: 1.3.2016 15:00
  • S prednaročilom Galaxy S7 do brezplačnega GearVR

    Pri Samsungu so pred kratkim predstavili telefona najvišjega ranga Galaxy S7 in Galaxy S7 Edge. Oba bosta v Evropi (s tem tudi pri nas) na voljo od 11. marca dalje, ponujajo pa tudi možnost prednaročila. Tisti, ki bodo svoje prednaročilo oddali pred petim marcem bodo telefon dobili že osmega marca, pri tem bodo dobili tudi brezplačna očala Gear VR, o katerih smo pred časom pisali tudi pri Monitorju. Gre za očala za navidezno resničnost, v katera vstavimo telefon, delujejo z zmogljivejšimi Samsungovimi telefoni, seveda tudi z Galaxy S7 in S7 Edge.

    Objavljeno: 1.3.2016 14:00
  • Googlov avtomobil povzročil prvo nesrečo

    Doslej so bili Googlovi avtonomni avtomobili že v nekaj nesrečah, a naj ne bi bila krivda nikoli na njihovi strani. Pred nekaj tedni pa se je prvič zgodilo, da je bil ravno avtonomni avtomobil kriv (oziroma vsa so-kriv) za nesrečo.

    Objavljeno: 1.3.2016 09:00
  • Razvijalci na Windows Phone naj bi dobro služili

    Microsoftov operacijski sistem Windows Phone po tržnem deležui sicer močno zaostaja za Androidom in iOS, a naj bi šlo razvijalcem kljub temu kar dobro. Po podatkih analitskega podjetja InMobi naj bi povprečen razvijalec za Windows Phone zaslužil 11.400 dolarjev na mesec (bruto), razvijalec za iOS nekoliko manj, 8.100 dolarjev, na Androidu pa le 4.900 dolarjev. Razlog naj bi bil v bistveno manjšem številu aplikacij, vsaka ima namreč višji relativni delež uporabnikov kot pri Androidu ali iOS.

    Objavljeno: 29.2.2016 13:00
  • Potrjen Raspberry Pi 3

    Za četrto obletnico prvega Raspberry Pi so potrdili novo, tretjo različico. Naprava bo uporabljala 64 bitni ARM procesor (Cortex A53) pri taktu 1,2 GHz, dodana bosta brezžična vmesnika WiFi (802.11n) in Bluetooth (4.1), pomnilnika bo 1 GB. Grafični del naj bi bil zmožen predvajati 1080p60 MPEG-4, vgrajeni bodo štirje vmesniki USB, izhod HDMI ter klasični omrežni vmesnik (žal ne bo gigabitni).

    Objavljeno: 29.2.2016 08:00
  • Google zna ugotoviti, kje ste posneli fotografijo

    Nevronske mreže so kot nalašč za reševanje problemov in opravljanje nalog, ki gredo dobro od rok ljudem. Tak primer je tudi razpoznavanje fotografij. Računalniki znajo že precej dobro ugotoviti, kaj je na fotografiji, težji problem (tudi za ljudi) pa je vprašanje, kje je bila posneta. In zato se je Google lotil tudi tega, pri čemer je bil precej uspešen. Projekt so imenovali PlaNet.

    Objavljeno: 28.2.2016 10:00
  • Windows 10 skozi oči HoloLens

    Da se navidezna oziroma obogatena resničnost, naslednja velika stvar v računalništvu, ne bo uporabljala zgolj za zabavo, dokazuje Microsoftov video posnetek, ki prikazuje uporabo operacijskega sistema Windows 10 skozi oči AR tehnologije HoloLens. Uporabniški vmesnik v podobi holograma na steni uboga uporabnikove gibe z glavo ter geste s prsti. Microsoft, ki je v preteklosti že prikazal nekaj občudovanja vrednih posnetkov uporabe tehnologije HoloLens, na primer igranje igre Minecraft, se tokrat zadeve loteva precej bolj umirjeno. S posnetkom želi dokazati, česa je tehnologija AR zmožna. Čeprav operacijskega sistema Windows 10 HoloLens še ni na vidiku, je video lahko namig, kaj se v Redmondu trenutno kuha.

    Objavljeno: 28.2.2016 01:00
  • Poceni indijski telefon, ponudba ali prevara tisočletja?

    Freedom 251 je telefon, ki je pred tednom dni dvignil nemalo prahu. Gre za dostojno opremljeno pametno napravo, ki jo je sofinancirala indijska vlada. Projekt naj bi spodbujal lokalno gospodarstvo in državljanom omogočil dostop do poceni tehnologije. Telefon so na trg splavili s cenovno postavko, manjšo od štirih evrov (251 rupij), kar je povzročilo, da je bilo začetnih 30.000 primerkov dobesedno razgrabljenih. Naprava s štirijedrnim procesorjem, 1 GB pomnilnika RAM, 8 GB shrambe, 1450 mAh baterijo, 3.2 MP kamero ter 4 palcev velikim qHD zaslonom je bila takojšen uspeh.

    Objavljeno: 27.2.2016 10:00
  • Projektor z Androidom

    ZTE Spro Plus je zanimiv projektor (500 lumnov) z 8,4 palcev velikim AMOLED zaslonom, procesorjem Snapdragon 801, (opcijsko) LTE povezljivostjo, ogromno 12.100 mAh baterijo in 128 GB shrambe. V bistvu gre za tablico z operacijskim sistemom Android, ki na željo uporabnika sliko z zaslona preslika na bližnjo steno. Velikost prikaza (80 palcev, 1200 × 800) zadostuje za ogled fotografij, predvajanje filmov, izvedbo predstavitev in še kaj. Z dodatno USB kamero je naprava primerna tudi za konference. ZTE Spro Plus bo na voljo poleti. Ker bo cena naprave verjetno večja od spodobnega projektorja, lahko čakanje nanjo izkoristimo za razmislek o nuji dvojnega pristopa, ki ga ZTE ponuja.

    Objavljeno: 27.2.2016 01:00
  • Urejanje besedil z narekom

    Spletna pisarniška zbirka Google Docs že od lanskega septembra omogoča narekovanje besedila, po novem pa lahko dokumente z glasom tudi urejamo. Funkcionalnost v slovenščini sicer ni omogočena, a povsem lepo deluje v polomljeni angleščini. Učinkovitost tovrstnega dela brez uporabe tipkovnice je vprašljiva, vendar se bodo brez dvoma našli uporabniki, ki jim bo zmožnost v določenih primerih prišla prav. Prehajanje iz nareka v urejanje je brezšivno, zgolj z glasom dokumentu po želji dodamo odstavek, izberemo del besedila in ga po želji oblikujemo ter ga opremimo s smeškom. Ker nov način dela vseeno zahteva nekaj privajanja, je Google objavil nekaj osnovnih napotkov, ki jih prilagamo v povezavi spodaj.

    Objavljeno: 26.2.2016 12:00
  • Največ mobilnih podatkov prek omrežja Simobil

    Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je v zadnjem četrtletju 2015 izvedla raziskavo o opravljenem podatkovnem prometu v mobilnih širokopasovnih omrežjih. Ugotovili so, da se uporaba mobilnih podatkovnih storitev povečuje, uporabnikov je že 40 odstotkov. Enako se je povečal strošek povprečnega gospodinjstva, skupen izdatek za mobilne podatkovne storitve je znašal 29 evrov. Čeprav po številu uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa med ponudniki še vedno vodi Telekom Slovenije, ga je konec leta po količini prometa prehitel Simobil. Slednji je promet iz zadnje četrtine leta 2014 iz 34 povečal na 43,8 odstotkov.

    Objavljeno: 26.2.2016 08:00
  • Foxconn kupil Sharp?

    Po poročanju časnikov Nikkei in Reuters so pri Sharpu sprejeli Foxconnovo prevzemno ponudbo. Tajvanski proizvajalec, ki je najbolj znan po sodelovanju z Applom, je za Sharp ponudil dobrih pet in pol milijarde evrov in presegel ponudbo japonskega naložbenega državnega sklada. Govori se, da bo Foxconn pričel z izdelavo lastne zabavne elektronike, ki jo bo prodajal pod Sharpovo blagovno znamko. Medtem ko so nameni zgolj predmet ugibanj, je prevzem podjetja Sharp dejstvo, ki so ga z uradno objavljeno izjavo potrdili tudi Japonci sami.

    Objavljeno: 25.2.2016 09:00
  • Asus zaradi (ne)varnih usmerjevalnikov sklenil poravnavo

    Ameriški FTC (Federal Trade Comission) je odkril, da imajo usmerjevalniki podjetja Asus kritično varnostno luknjo, ki zlikovcem omogoča dostop do lokalnega omrežja. Ker Tajvanci z usmerjevalniki obljubljajo večjo varnost domačih mrež in naprav pred vdori ter virusi, gre po mnenju komisije za zavajanje kupcev. Zlikovci tehnično nepodkovanim uporabnikom vdrejo s preprostim vnosom uporabniškega imena in gesla admin:admin. Varnostne luknje imata tudi storitvi AiCloud in AiDisk, prva omogoča priklop lastnega diska v oblak, druga dostop do USB diska prek protokola FTP. Obe naj bi uporabnikom enako zagotavljali dodatno varnost. Hekerski napad na storitvi je februarja 2014 nepridipravom omogočil dostop do kar 12.900 povezanih naprav.

    Objavljeno: 25.2.2016 08:00
  • Pasivni Wi-Fi tisočkrat manj požrešen

    Če ste se že kdaj jezili, kako hitro vam vključen prenos podatkov prek Wi-Fi srka dragocene miliamperure iz baterije v mobilnem telefonu, niste edini. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu so se ukvarjali z enakim problemom in odkrili način, kako lahko porabo energije ob komunikaciji prek Wi-Fi zmanjšamo za 10.000-krat.

    Objavljeno: 25.2.2016 08:00
  • Facebook širi všečkanje

    Gumb Like (Všeč mi je) je od nekdaj hiter in preprost način za odgovor na objavo na družabnem omrežju Facebook. Priljubljen mehanizem nas zna včasih postaviti v precej neroden položaj, ko na primer všečkamo novico o prijateljevem razhodu z dolgoletno življenjsko sopotnico, zato so pri Facebooku njegovo namembnost razširili z ljubeznijo (Love), smehom (Haha), občudovanjem (Wow), žalostjo (Sad) in jezo (Angry). Do novih emotikonov, ki se jim reče Reactions, dostopamo z daljšo izbiro ikone Like. Razširjeni nabor so v sedmih državah testirali od oktobra. Preizkusa ni opravila le ikona vrisk (Yay), medtem ko je bila najbolj priljubljena med njimi ljubezen (Love). Končni izbor naj bi bil po celem svetu enako razumljiv. Reactions bo aktiviran v prihodnjih dneh, na iOSu, Androidu in v brskalniku.

    Objavljeno: 24.2.2016 17:00
  • Gates na strani FBI?

    Bill Gates je mnenja, da bi Apple moral pomagati ameriški zvezni agenciji FBI in razbiti zaščito na telefonu iPhone, ki je pripadal enemu izmed strelcev, udeleženih v napadih v San Bernardinu lanskega decembra. Medtem ko so velikani, med njimi Facebook, Twitter in Google, na strani Appla, se Gates zavzema za rešitev, ki bi vladnim organom omogočala nadzorovani vdor v zasebnost posameznika, če specifična situacija tovrsten poseg zahteva. Microsoft uradnega stališča v sporni zadevi ni zavzel, je pa član RGS (Reform Government Surveillance), ki zahtevi ameriške vladne agencije nasprotuje.

    Objavljeno: 24.2.2016 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji