Objavljeno: 6.4.2023 15:32 | Teme: TikTok

Ustanovitelj TikTokovega matičnega podjetja lani izgubil 17 milijard dolarjev premoženja

Ustanovitelj kitajskega podjetja ByteDance, ki ima v lasti družbeno omrežje TikTok, Zhang Yiming je lani izgubil 17 milijard dolarjev (okoli 15,5 milijarde evrov) osebnega premoženja, kažejo podatki kitajskega podjetja Hurun. Razlogi za izgubo niso znani, kljub temu pa Yiming ostaja drugi najbogatejši podjetnik na svetu, mlajši od 40 let.

Zhangovo premoženje je bilo leta 2022 ocenjeno na 37 milijard dolarjev (34 milijard evrov), izhaja iz lestvice, ki jo je družba Hurun objavila danes.

Na prvem mestu je bil ustanovitelj družbenega omrežja Facebook in prvi mož tehnološkega velikana Meta Mark Zuckerberg. Premoženje slednjega so pri Hurunu ocenili na 68 milijard dolarjev (okoli 62 milijard evrov), je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Zuckerberg je lani po podatkih Huruna izgubil okoli osem milijard dolarjev (približno 7,3 milijarde evrov).

Zhang je leta 2012 v Pekingu soustanovil družbo ByteDance, vendar je 2021, sredi zaostrovanja predpisov za kitajsko tehnološko industrijo, iz podjetja izstopil. Zhang, sicer kitajski državljan, trenutno živi v Singapurju.

Podjetje ByteDance je v zelo konkurenčnem kitajskem internetnem sektorju uspelo predvsem zaradi priljubljene aplikacije za kratke videoposnetke Douyin. Družba, ki jo upravlja, je po podatkih podjetja Hurun najdragocenejše zagonsko podjetje na svetu s tržno kapitalizacijo 200 milijard dolarjev (183 milijard evrov).

TikTok kot mednarodna različica Douyina je zelo priljubljena med najstniki po vsem svetu, vendar je zaradi skrbi glede nacionalne varnosti njena prihodnost v številnih državah negotova. Ameriška, kanadska, britanska in avstralska vlada ter Evropska komisija so svojim zaposlenim nedavno prepovedale namestitev aplikacije na službene telefone.

V torek je britanski digitalni regulator družbi TikTok zaradi uporabe osebnih podatkov otrok naložil 12,7 milijona funtov (okoli 14,5 milijona evrov) globe, še navaja AFP.

Vir: STA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji