Objavljeno: 13.7.2021 10:00 | Teme: COVID-19, apple, google, microsoft, Windows 10

Slovenski spletni uporabniki - Chrome, telefoni, Android in Windows 10

Podjetje iPROM je tudi letos izvedlo analizo opremljenosti in navad slovenskega internetnega potrošnika. Rezultati, ki zajemajo prometne podatke iz vzorca 1,6 milijona slovenskih uporabnikov (20,9 milijarde meritvenih zahtevkov), so zanimivi.

V zadnjem letu je ponovno zelo napredoval Googlov spletni brskalnik Chrome, ki ga uporablja že 66,8 % uporabnikov. V primerjavi z lanskim letom gre za kar 16 % rast tržnega deleža (podatki seveda vključujejo namizno in telefonsko različico). Sledi mu Firefox s skoraj 19 % tržnim deležem, Applov Safari ima 6,3 %.

Nič novega ni, da veliko večino spletnih opravil opravimo na telefonu. Rast deleža uporabnikov na telefonu se je ustavila, trenutno pa znaša okoli 75 %. Le 25 % opravil, navadno bolj zahtevnih, opravimo na računalniku.

Na telefonih nepresenetljivo kraljuje operacijski sistem Android. Uporablja ga skoraj 72 % uporabnikov, le 28 % uporabnikov ima Applove naprave iPhone/iPad in operacijski sistem iOS.

Na namiznih računalnikih je še vedno najpomembnejši sistem Windows. 71 % uporabnikov uporablja Windows 10, 11 % Windows 7, okoli 3 % pa je še starejših Windows 8.1. Skupaj je torej Microsoftovega kar 85 % tržišča namiznih operacijskih sistemov. Mac OS X uporablja le 8,6 % uporabnikov, Linux pa 1,7 %.

Zanimiv je še podatek, da se je od predCovidnega leta 2019 doseg slovenskih spletnih medijev povečal za kar 56,75 odstotka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji