Objavljeno: 10.5.2020 11:19

Huawei z lastnimi procesorji vse uspešnejši

Huaweijeva hčerinska družba za razvoj procesorjev, HiSilicon, se je zavihtela med deset najuspešnejših prodajalcev mobilnih procesorjev – to je prvič, da je to uspelo kakemu kitajskemu podjetju.

Hisilicon sicer procesorje le načrtuje, fizično pa jih izdeluje tajvansko podjetje TSMC, kjer je Huawei (oziroma HiSilicon) njihov drugi največji partner – za Applom. Lestvica desetih največjih razvijalcev procesorjev gre takole: Intel, Samsung, TSMC, korejski SK Hynx, ameriška podjetja Micron, Broadcom, Qualcomm, Texas Instruments in Nvidia, na desetem mestu pa je, kot rečeno, HiSilicon.

Podjetje se sicer trudi proizvodnjo vse bolj prenesti na kitajskega proizvajalca SMIC, a so ti po tehnološki plati v zaostanku za TSMC, zato za Huawei proizvajajo procesorje za telefone nizkega in srednjega ranga. TSMC naj bi še letos začel s proizvodnjo procesorjev s 5 nm tehnologijo (ti se naj bi pojavili v Huaweijevem Mate 40), SMIC pa je trenutno pri 14 nm tehnologiji. Edini, ki naj tudi bi še letos začel s 5 nm proizvodnjo, je Samsung, medtem ko je Intel že nekaj časa v zaostanku – njihovi mobilni procesorji Ice Lake-U so izdelani v 10 nm tehnologiji.

HiSilicon je v prvem četrtletju sicer zabeležil 2,67 milijard dolarjev prometa, v zadnjem letu so tako zabeležili kar 54% rast.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji