Objavljeno: 2.9.2019 10:00

Huawei potrdil, da bo novi telefon Mate 30 Pro predstavil 19. septembra, v Münchnu

Huawei je na Twitterju objavil kratek video, s katerim napoveduje, da bo svoj novo vrhunsko serijo telefonov Mate 30 dejansko predstavil v Münchnu in to 19. septembra, kot smo špekulirali tudi že pri Monitorju. Procesor Kirin 990, ki bo vgrajen v telefon(e), bo predstavljen na sejmu IFA, 14 dni prej, kot smo že vajeni.

Telefoni Mate so že vsaj nekaj let vrhunsko strojno opremljeni, ni dvoma, da bodo tudi tokrat, ključno vprašanje pa je, kako bo s programsko opremo. Glede na to, da je Google že potrdil, da zaradi ameriških sankcij proti podjetju Huaewei ta na svojih novih telefonih ne bo smel nameščati Googlovih servisov, bo izbira alternative ključna za prihodnost podjetja na zahodnih trgih.

Možnosti je več, nobena pa se trenutno ne sliši kot taka, da bi bila na tržišču uspešna. Huawei bi na telefon lahko namestil svoj operacijski sistem Harmony OS, ki zaenkrat teče la na pametnih televizorjih, bolj verjetno pa bo ostal pri Androidu, ki je v osnovi odprtokodni sistem (čeprav se v spletu pojavljajo mnenja ameriških pravnikov, ki zatrjujejo, da tudi odprtokodni izdelki vsebujejo ameriško tehnologijo in so zato vključeni v ameriške sankcije…).

Toda odprtokodni Android bo, kot kaže, ostal brez (vsaj) Googlovih aplikacij kot so Gmail, Google Photos, Chrome in Youtube. In seveda – ostal bo brez Trgovine Play. Huawei ima sicer nadomestne aplikacije za vse našteto, vprašanje pa je, koliko se bo (nam) razvajenim potrošnikom iz Evrope dalo prilagajati nečemu, kar je drugačno kot na vseh drugih pametnih telefonih (z delno izjemo iPhonov).

Odprto ostaja tudi vprašanje, kako je s sodelovanjem z drugimi ameriškimi podjetji. Facebook je denimo v juniju sporočil, da njihovih aplikacij (Facebook, Instagram, Whatstup…) na novih telefonih Huawei ne bo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji