Nasveti

 • Mozilla SeaMonkey 1.0 alpha

  Ljubitelji Netscape Communicatorja, ne obupajte. Dvojec Firefox/Thunderbird ni vaša edina izbira. Spomin na dobre stare časa ohranja projekt Mozilla SeaMonkey, ki še vedno razvija verjetno najboljši skupek programov za internet, ki temeljijo na kodni osnovi Mozille.

  Objavljeno: 25.12.2005 22:47 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: december 2005

  Gotovo ste se že kdaj jezili nad okenskim samodejnim predvajanjem oz. dolgim preverjanjem, ki se izvaja vsakič, ko na računalnik priključite USB napravo ali vstavite CD ali DVD. Preverjanje vsebine večjega zunanjega diska, ki ste ga priključili prek USB, vzame kar nekaj časa, šele potem se prikaže pogovorno okno s priporočenimi opravili, ki ga ponavadi zapremo s klikom gumba Prekliči/Cancel. Tem nevšečnostim se izognete, če samodejno predvajanje izklopite ali ga prilagodite svojim potrebam. Za vsako izmenljivo diskovno enoto lahko določite opravilo, ki se bo izvedlo, ko jo priključite na računalnik ali ko nosilec vstavite v pogon CD oziroma DVD. Samodejni zagon je na razpolago za vse diskovne enote; kje je dejansko "vklopljen", pa določa vrednost spremenljivke NoDriveTypeAutorun v registru. Spremenljivko boste našli v veji:

  Objavljeno: 24.12.2005 04:52 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Spletni strežnik doma (2)

  V prejšnji številki smo se prebili do delujočega strežnika Apache, ki gostuje kar v našem okenskem osebnem računalniku, v svet pa je povezan po stalni kabelski ali ADSL povezavi. Vse lepo in prav, vendar nas bo sčasoma gotovo začelo zanimati, kdo in predvsem koliko neznancev (ali pač znancev, če smo splet zaklenili za zaprt krog prijateljev) se sprehaja po njem. Nič lažjega, boste rekli, saj prav vsak spletni strežnik zapisuje dostope v katero izmed datotek .LOG in seveda tudi Apache ni izjema. Težava je v tem, da so te datoteke prirejene strojnim bralnikom in razlagalnikom prebranega in nikakor ne povprečnim smrtnikom, to pa pomeni, da se bo treba spet pomuditi pri nameščanju in nastavljanju nekaj programov.

  Objavljeno: 8.12.2005 23:30 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: maj 2004

  Profesionalni programi za DTP omogočajo postavljanje stalnih elementov - denimo logotipa firme ali krajšega besedila - na tako imenovano osnovno stran. Tako je določen element na vsaki strani vedno na istem mestu, in ga ni treba vedno znova ročno postavljati. Word standardno nima take osnovne strani, poznamo pa zvijačo, ki pomaga želene elemente postaviti na stalno določeno mesto na straneh. Temelj zanjo je glava dokumenta, ki je del vsake strani dokumenta. Na prvi strani dokumenta morate izdelati tekstovno polje z določenim stalnim elementom, ki naj bi se prikazal na vsaki strani dokumenta. Pazite, da bo okvir elementa povezan z odstavkom v glavi dokumenta. Najprej morate torej prikazati pogovorno okno za urejanje videza strani z izbiro Datoteka|Priprava strani/File|Page Steup in določiti robove strani, da bo v glavi dovolj prostora za stalni element, ki naj bi bil viden na vsaki strani dokumenta. Ko to uredite, se postavite s kazalcem na odstavek v glavi dokumenta in z menuja izberite Vstavljanje|Polje z besedilom. Postavite polje z besedilom na določeno mesto in vanj vstavite stalni element. Vstavite lahko tudi besedilo, izdelano z WordArtom. Med pregledovanjem dokumenta boste ugotovili, da se ta stalni element ponavlja na vsaki strani besedila.

  Objavljeno: 20.11.2005 15:48 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: oktober 2005

  V Windows 2000 je v privzetem uporabniškem profilu tipka Num Lock izklopljena, tako da morate ob vsakem prijavljanju v računalnik znova pritisniti nanjo, da aktivirate številčni del tipkovnice. Če želite spremeniti to stanje za vsakega uporabnika, ki se prijavi, morate spremeniti privzeti uporabniški profil v registru.

  Objavljeno: 31.10.2005 15:55 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: marec 2004

  Na menuju Start je mapa z imenom Moji nedavni dokumenti/My Recent Documents, v njej pa seznam 15 nazadnje uporabljanih dokumentov. Če si računalnik delite s sodelavci, je lahko to nevarno, predvsem če gre za dokumente, ki ne bi smeli biti vidni kar vsakomur. Vsebino te mape lahko na srečo enostavno zbrišete. Kliknite z desno tipko miške gumb Start in s priročnega menuja izberite možnost Lastnosti/Properties. V pogovornem oknu Lastnosti opravilne vrstice in menija start/Taskbar and Start Menu Properties na listku Meni Start/Start Menu kliknite gumb Po meri/Customize. V pogovornem oknu Prilagajanje menija Start/Customize Start Menu kliknite list Dodatno/Advanced in v rubriki pod Nedavni dokumenti/Recent documents kliknite gumb Počisti seznam/Clear List. Če uporabljate klasični menu Start, pa kliknite gumb Počisti/Clear. Tako izbrišete le vsebino mape Moji nedavni dokumenti/My Recent Documents. Če želite preprečiti samodejno vpisovanje dokumentov, ki jih odpirate, na ta seznam, odstranite kljukico iz kvadratka pred možnostjo Prikaži dokumente, ki so bili nazadnje odprti/List my most recently opened documents in kliknite V redu/OK.

  Objavljeno: 22.10.2005 11:53 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Več kot 128 GB

  Zgodovina se ponavlja in vedno večji diski so spet prehiteli razvijalce strojne opreme in operacijskih sistemov. Diske, večje od 128 GB (oz. 137 GB, če za en KB štejemo 1000 B namesto 1024), nekoliko starejši računalniki že med prebujanjem prepoznajo kot le 128 GB, enako pa trdijo tudi Okna.

  Objavljeno: 22.10.2005 11:51 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Težave z Microsoftovimi bluetooth gonilniki

  Microsoftov komplet tipkovnice in miške Wireless Optical Desktop for Bluetooth je bil v naši reviji že nekajkrat omenjen, predvsem kot primer bluetooth opreme, ki ne upošteva standardov, saj bluetooth vmesnika ni mogoče povezati z nobeno drugo bluetooth napravo razen s priloženo tipkovnico in miško. Vendar pa ima Microsoftova linija bluetooth izdelkov še eno pomembno težavo.

  Objavljeno: 22.10.2005 11:51 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Spletni strežnik doma (1)

  Takih, ki imamo speljan kabelski internet ali ADSL, je vedno več in nas bo kmalu gotovo še več (še posebej ob novi možnosti ADSL prek analogne telefonske povezave). In kaj počnemo s temi silnimi megabiti? Hitro deskamo, si izmenjujemo (tudi) velika elektronska sporočila, morda tudi nekoliko piratiziramo in si nalagamo glasbene in filmske datoteke. Izkoriščamo torej le en del širokopasovne ponudbe - hitrost. Kaj ko bi se poizkusili tudi v drugem delu - stalnem priklopu? Izkoristimo torej povezavo in računalnik za to, da bomo svetu ponujali svoje informacije, kakršnekoli že, prek spletnega strežnika. Računalniku stalni vklopi in izklopi tako ali tako bolj škodijo, kakor če ga imamo neprestano prižganega, tako da je edini minus stalno delujočega računalnika glasnost - če seveda nimamo modela, ki je opremljen s tišjimi hladilniki ali če nimamo posebne računalniške sobe.

  Objavljeno: 2.10.2005 15:17 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: januar 2004

  Če pogosto menjavate računalnike ali operacijske sisteme, vam pride prav možnost izdelave varnostnih kopij sporočil elektronske pošte ali enostavno kopiranje le-teh. Izdelava varnostnih kopij sporočil elektronske pošte v Outlook Expressu je sila preprosta; to je verjetno razlog, da snovalci programa te možnosti niso uvrstili v enega izmed glavnih podmenujev.

  Objavljeno: 11.9.2005 15:21 | Kategorija: Nasvetiveč