Nasveti

 • Nasvet: junij 2004

  Nekatere igre in starejši programi zahtevajo nastavitev zaslona na 256 barv, da bi delovali pravilno. Večina izmed njih samodejno nastavi potrebne barvne nastavitve zaslona ob zagonu, pri drugih pa morate to storiti ročno. Torej, kliknite z desno tipko miške ikono igre na menuju start ali na namizju in s priročnega menuja izberite možnost Lastnosti/Properties. V pogovornem oknu Lastnosti/Properties kliknite jeziček Združljivost/Compatibility in v rubriki pod Nastavitve zaslona/Display Settings označite kvadratek pred možnostjo Zaženi v 256 barvah/Run In 256 Colors ter kliknite Uporabi/Apply in V redu/OK. Ko naslednjič uporabite to ikono za zagon programa, se bo program zagnal v zaslonskem načinu z 256 barvami.

  Objavljeno: 5.6.2006 21:03 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Pisma bralcev/Vprašanja in odgovori

  Do nedavna sem imel zapisovalnik TEAC CD-RW 540E, a sem ga pred štirimi meseci nadomestil s PLEXTOR PX-708A. Ker več zapisujem na CDje kakor DVDje, me zanima, ali drži, da je razlika med kakovostjo zapisa DVD in CD zapisovalnika.

  Objavljeno: 5.6.2006 20:49 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: maj 2006

  Celotno brisanje začasnih internetnih datotek, zgodovine in piškotkov v trenutno dejavni seji Windows ni mogoče, čeprav se na prvi pogled zdi, da so mape prazne, potem ko smo njihovo vsebino zbrisali v pogovornem oknu Internet Properties. Datoteka index.dat se pri tem ne izbriše. V Windows 2000 in profesionalni različici XP lahko ob vsakem zagonu računalnika ob pomoči skripta samodejno zbrišete začasne internetne datoteke, zgodovino in piškotke. Pri tem bo izbrisana tudi datoteka index.dat. Zaženite Beležnico in vanjo vpišite naslednje vrstice:

  Objavljeno: 30.5.2006 04:03 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: april 2006

  Če želite postaviti ikono Run na namizje tako, da bi z dvojnim klikom zagnali pogovorno okno Run, izberite Start in ikono Run povlecite na namizje. Z desno tipko miške kliknite ikono &Run in jo preimenujte v Run. Če želite ikono Run postaviti v vrstico za hitri zagon, tako da bi pogovorno okno Run zagnali z enojnim klikom ikone v vrstici za hitri zagon, pa z desno tipko miške kliknite opravilno vrstico in s priročnega menuja odstranite kljukico pred možnostjo Lock the Taskbar. Potem izberite Start in ikono Run povlecite v vrstico za hitri zagon. Z desno tipko kliknite ikono &Run in jo preimenujte v Run. Zdaj z desno tipko miške kliknite opravilno vrstico in na priročnem menuju aktivirajte možnost Lock the Taskbar.

  Objavljeno: 24.4.2006 23:59 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Kaj če odpove disk?

  O varnostnih kopijah je bilo že toliko napisanega, da je težko povedati kaj novega. Po drugi strani pa še vedno prihaja do izgub podatkov, saj uporabniki odlašamo z varovanjem, dokler ni prepozno. Varovanje podatkov zahteva kar nekaj dela, lahko tudi denarja za ustrezno opremo, rezultata pa načeloma ni videti. Prvi vtis je torej, da ničesar ne pridobimo, vsaj ne takoj.

  Objavljeno: 24.4.2006 23:57 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Domača digitalizacija analognih zvočnih posnetkov

  V času, ko vladajo "empetriji", dobre stare vinilne plošče sicer uporabljajo samo še didžeji in najbolj zagrizeni avdiofili, a marsikdo ima doma večjo ali manjšo zbirko plošč, kaset ali celo magnetofonskih trakov, ki jih lahko rešimo pred pozabo z digitalizacijo.

  Objavljeno: 28.3.2006 01:58 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Kam s starim računalnikom?

  Še pred nekaj leti si je bilo kar težko zamisliti, da bodo računalniki tako hitro zastarevali in se nam kopičili v skladiščih in po kleteh. Hiter razvoj je prispeval svoje in danes ima marsikdo kje v kotu kakšno "škatlo", ki ničemur več ne služi.

  Objavljeno: 28.3.2006 01:57 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: marec 2006

  Ko po elektronski pošti dobite priponko in jo odprete v Outlooku, jo ta najprej shrani v začasno mapo na disku. Te začasne datoteke se sicer pozneje zbrišejo, vendar je včasih to mapo koristno premakniti kam drugam (še posebej, če po pošti prejemate velike datoteke). Za to opravilo boste potrebovali urejevalnik registra. Zaprite Outlook in izberite Start|Run ter v vnosno polje pod Open vtipkajte regedit. V oknu urejevalnika registra poiščite v veji HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft mapo Office\10.0\Outlook\Security. Številka 10 pomeni inačico paketa Office in se v našem primeru nanaša na Office 2002. V desnem delu okna urejevalnika registra boste našli ključ z imenom OutlookSecureTempFolder, v katerem je pot do mape za začasno shranjevanje vsebine priponk. Dvakrat kliknite z miško ta ključ in za vrednost spremenljivke vpišite polno pot do nove mape. Pri tem pazite, da je ta mapa res že ustvarjena. Potrdite spremembo mape s klikom OK in zapustite urejevalnik registra. Ko boste znova zagnali Outlook, odprli prejeto sporočilo in dvakrat kliknili priponko, bo program za začasno shranjevanje priponk uporabil novo mapo.

  Objavljeno: 28.3.2006 01:57 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Panoramska fotografija

  Tega, da lahko z digitalnim fotoaparatom na enostaven način počnemo stvari, ki jih s klasičnimi nismo mogli ali pa so bile neprimerno bolj zapletene, verjetno ni treba posebej razlagati, a marsikatere zvijače mnogi uporabniki sploh ne poznajo ali pa se ne zavedajo, kako preprosta je, zato je tudi ne uporabljajo. Ena takih je panoramska fotografija.

  Objavljeno: 27.2.2006 18:46 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: februar 2006

  Priznajmo, večina uporabnikov je gotovo že izklopila nadležne sistemske zvoke. No, po namestitvi servisnega paketa 2 se nekateri novi zvoki Internet Explorerja spet oglasijo. Če jih želite znova izklopiti, morate na Nadzorni plošči poiskati Zvoki in avdio naprave/Sounds and Audio Devices. Servisni paket 2 je dodal zvoke za Blocked Pop-up Window in za Information Bar. Novo dodane zvoke boste najlaže izklopili tako, da na listu Zvoki/Sounds v rubriki pod Zvočna shema/Sound scheme s spustnega seznama izberete možnost No Sounds.

  Objavljeno: 27.2.2006 18:46 | Kategorija: Nasvetiveč