Nasveti

 • Dvigovanje privilegijev: do skrbnika in nazaj

  Hekerji imajo le en cilj: popoln nadzor nad računalnikom. To pa lahko dosežejo le s skrbniškimi privilegiji na napadenem računalniku. Hekerski napad je v svojem bistvu vedno zreduciran na en sam preprost namen: dostop do skrbniške ravni Administrator, SYSTEM ali root. Napadalec najpogosteje doseže to raven z uporabo programa, t. i. "exploita", ki z izkoriščanjem specifične varnostne pomanjkljivosti v programski opremi dodeli napadalcu privilegije root (Unix/Linux) ali NT AUTHORITY\SYSTEM (Windows). Kadar imajo napadalci do računalnika dostop le prek računa, ki ima omejene pravice, uporabljajo metodo, imenovano dvigovanje (eskalacija) privilegijev. Namen eskalacije je privzdigovanje poverilnic (credentials) omejenega računa v sistemske oz. neomejene. V članku bodo opisani nekateri primeri eskalacij v okolju Windows, ki ne zahtevajo uporabe "hekerskih" aplikacij ali "exploitov". Najprej pa osnove...

  Objavljeno: 25.9.2006 14:33 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Internetna televizija na računalniku

  Minilo je že več kot dve leti, odkar je bila slovenski javnosti predstavljena storitev, imenovana IP TV. Torej televizijski signal, ki to v resnici ni, saj gre le za tok MPEG-2, ki ga internetni ponudnik svojim uporabnikom pošilja prek omrežja xDSL oz. po telefonski žici. Tak tok MPEG pa poleg namenskih naprav za spremljanje programov (pri nas dobro znani izdelki Amino) prav lepo razumejo tudi računalniki.

  Objavljeno: 25.9.2006 14:19 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: julij-avgust 2006

  Pri vsakdanjem delu z Outlookom pogosto pošiljate sporočila z enakimi priponkami, da bi kolege ali stranke informirali o najnovejših cenah vaših izdelkov ali jih kako drugače seznanili z najnovejšimi podatki. Pri pošiljanju teh sporočil morate vedno znova ročno poiskati določeno priponko in jo prek menuja Insert|File pripeti k sporočilu elektronske pošte. Tu vam bomo predstavili makro programček, ki vam omogoča, da boste to v prihodnje postorili z enim samim klikom ikone v orodni vrstici. Preden začnete tipkati makro program, bomo razložili nekaj osnovnih stvari. Sporočilo s stališča Outlooka predstavlja Objekt vrste MailItem, ki med drugim razpolaga s seznamom Attachments, prek katerega lahko vstavljate priponke. Kot je znano, k sporočilu elektronske pošte lahko pripnete poljubno število priponk. Seznam Attachments je zaradi tega sestavljen iz večjega števila objektov Attachment, pri čemer vsak izmed objektov predstavlja posamezno priponko. Število trenutno dodeljenih priponk k posameznem sporočilu elektronske pošte lahko izveste s pomočjo lastnosti Attachments.Count. Z metodo Add in Delete lahko na seznam Attachments dodaste, oziroma z njega odstranite priponko. Pri metodi Add morate kot parameter navesti celotno pot z imenom datoteke. Drugi parametri določajo zvrst in položaj priponke. Z ukazom naslednje zvrsti lahko enostavno dodaste priponko:

  Objavljeno: 25.9.2006 14:15 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Vstopanje skozi Okna

  Včasih se v resnici zgodi, da uporabniki izgubijo ali pozabijo geslo, ki ga potrebujejo za vstop v operacijski sistem. Dogaja se tudi, da stranke računalniškemu servisu dostavijo sistem v popravilo, obenem pa serviserju pozabijo povedati vstopno geslo. Kako se rešiti iz te zagate?

  Objavljeno: 29.6.2006 23:14 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Po novi namestitvi prilagodite Windows XP svojim potrebam

  Po novi namestitvi Windows XP sistem še zdaleč ne zadostuje vašim potrebam. Namizje je prazno, nadležni balončki vas vabijo na ogled novosti sistema, okno Windows Explorerja ni takšno, kot ste vajeni, skratka čaka vas prilagoditev sistema vašim osebnim potrebam. Tu bomo navedli nekaj temeljnih nastavitev, ki bi jih morali opraviti po vsaki novi namestitvi sistema.

  Objavljeno: 29.6.2006 23:09 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nepretrgano varovanje

  V aprilskem Monitorju smo si ogledali, kako zavarovati sistem, nastavitve in naše delo. Poleg klasičnih treh varovalnih metod (varnostna kopija sistema, podatkov in revizijsko shranjevanje) pa je na trgu še več zanimivih načinov varovanja razdelkov.

  Objavljeno: 7.6.2006 10:58 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Za malo denarja dosti muzike

  Časi, ko smo za spodobno poganjanje najosnovnejše programske opreme potrebovali računalnik višjega cenovnega razreda, so že zdavnaj mimo. Dandanes programska oprema redko do konca izkoristi računsko moč, ki ji je na voljo. Za večino opravil tako zadošča že zelo poceni računalnik.

  Objavljeno: 7.6.2006 10:57 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ekstremna preizkušnja

  V Monitorju vsak mesec preizkusimo veliko najrazličnejših naprav, a najsi bodo ti preizkusi še tako natančni in temeljiti, večina ima tudi pomanjkljivost, ki se je seveda dobro zavedamo. Naprav namreč ne moremo izpostaviti vsem razmeram, v katerih bi se utegnile znajti v resničnem življenju, zlasti ne tistim ekstremnejšim. Žepnega računalnika ne moremo (oziroma ne smemo, ker bi verjetno kmalu nobenega več ne dobili na preizkus) vreči na tla ali fotoaparata postaviti na dež. Tu in tam pa se nam vendarle ponudi tudi takšna priložnost.

  Objavljeno: 7.6.2006 10:57 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasvet: junij 2004

  Nekatere igre in starejši programi zahtevajo nastavitev zaslona na 256 barv, da bi delovali pravilno. Večina izmed njih samodejno nastavi potrebne barvne nastavitve zaslona ob zagonu, pri drugih pa morate to storiti ročno. Torej, kliknite z desno tipko miške ikono igre na menuju start ali na namizju in s priročnega menuja izberite možnost Lastnosti/Properties. V pogovornem oknu Lastnosti/Properties kliknite jeziček Združljivost/Compatibility in v rubriki pod Nastavitve zaslona/Display Settings označite kvadratek pred možnostjo Zaženi v 256 barvah/Run In 256 Colors ter kliknite Uporabi/Apply in V redu/OK. Ko naslednjič uporabite to ikono za zagon programa, se bo program zagnal v zaslonskem načinu z 256 barvami.

  Objavljeno: 5.6.2006 21:03 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Pisma bralcev/Vprašanja in odgovori

  Do nedavna sem imel zapisovalnik TEAC CD-RW 540E, a sem ga pred štirimi meseci nadomestil s PLEXTOR PX-708A. Ker več zapisujem na CDje kakor DVDje, me zanima, ali drži, da je razlika med kakovostjo zapisa DVD in CD zapisovalnika.

  Objavljeno: 5.6.2006 20:49 | Kategorija: Nasvetiveč