Nasveti

 • Brezžično čvekanje

  V vsakem, še tako majhnem naselju je na seznamu brezžičnih točk, ki jih zazna poljuben telefon, morje omrežij. Lahko dostopne vroče točke so med drugim v vaški gostilni, pri gasilcih ali pri sosedu. Z internetom smo povezani skorajda sleherni trenutek. Če ne gre drugače, pametnjakoviča v žepu zvežemo z njim mobilno. Ob spletkarjenju se nam porajajo dvomi o opravičljivosti mobilnih klicev in besedilnih sporočil. Jih res ne bi mogli izvajati zgolj prek interneta?

  Objavljeno: 31.3.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Zaslon prihodnosti

  Zmogljivi zasloni so vse pogostejši. Visoka ločljivost in gostota slikovnih pik je zahteva uporabnika, ki se ji izdelovalci ne morejo upreti. Zaslonom, pri katerih uporabnik s prostim očesom ne razloči posameznega »piksla«, v Applu pravijo Retina. Z njimi so doslej opremili tablice, telefone, prenosnike Macbook Pro in računalnike iMac. Po zadnjih govoricah sodeč, so naslednji na vrsti peresno lahki Airi. Skrajni čas, da si ogledamo nekaj nasvetov, ki olajšajo spoznavanje s kristalno čisto sliko, ki sliši na ime Retina.

  Objavljeno: 31.3.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Pod pokrovom Windows 10

  Od uradne predstavitve novega operacijskega sistema iz Redmonda nas bržkone loči še kakšen mesec dni, a to nas ni ustavilo, da si ne bi že v tehnični predogledni različici Windows 10 Technical Preview ogledali, kaj vse lahko z nekaj domiselnosti naredimo še boljše.

  Objavljeno: 31.3.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Naš izbor na Androidu, iPhonu in Windows Phone

  Telefonske aplikacije, ki so našim preizkuševalcem ta mesec najbolj ostale v spominu.

  Objavljeno: 31.3.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Trije večstezni urejevalniki

  Med programi za večstezno urejanje zvoka in podatkov MIDI je najbolj razvit Ardour. Vmesnik tega programa že takoj spomni na kopico podobnih programov za različne platforme. In res,  program ponuja vse, kar je potrebno za produkcijo zvoka in MIDI na več stezah: od snemanja prek urejanja pa do miksanja. Najpomembneje pa je, da se program ponaša predvsem z odličnimi možnostmi usmerjanja in preusmerjanja signalov tako prek učinkov kot tudi do različnih strojnih naprav. O ustvarjanju skupin, vstavljanju učinkov in podobnem verjetno niti ne velja izgubljati besed. Ardour zna brez težav nadzirati zunanje naprave in njihov signal vračati v program ali kar na drugo strojno opremo, ki je povezana z Ardourjem. Seveda so na voljo vsi učinki LADSPA, ki jih premore odprtokodni svet Linuxa, in teh ni malo. O njihovi kakovosti so mnenja deljena, a navsezadnje so lahko tudi o njihovi ceni. Ponavadi res nimajo tako lepih vmesnikov kot v svetu VST ali Pro Tools. Koliko je to vredno, pa presodite sami. Če uporabniku niso dovolj, so podprti še učinki LV2 in Linux VST, za rabo Windows VST pa je treba ustvariti svojo različico Ardour, saj ga osnovna distribucija zaradi zakonov ne podpira. Z nekaj znanja Linuxa in izdatno pomočjo spleta to niti ni tako težavno.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Slišim Linux

  Delo z zvokom in obdelava zvoka je ena od dejavnosti, ki si jih danes brez računalnikov skorajda ne moremo zamisliti. Prav zvok je tudi eno od področji, kjer so izkaže primernost operacijskega sistema za resnejšo dejavnost v svetu digitalne produkcije. Pomislili bi, da Linuxu tu ne gre dobro, pa ni tako!

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Oda novim lastnikom jabolčnega računala

  Vsak računalnik enkrat odsluži svoje. Za razliko od kolegov iz sveta PC pa gredo jabolčne mašine redko v pokoj. Razlog je preprost, Applovi računalniki tudi v starosti obdržijo vrednost. Iskanje novega doma, priprava nekdanjega ljubljenčka na selitev in dresura prišleka so navadno med prvimi nalogami, ki se jih loti srečnež z bleščečim jabolkom v roki.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Več sistemov v enem računalniku

  Ste se kdaj vprašali, zakaj imate v računalniku nameščen le en operacijski sistem, če pa je ponudba teh iz leta v leto bogatejša? Tudi če si posamezni operacijski sistemi ne bi mogli biti bolj različni, še vedno lahko sobivajo na isti strojni opremi. V nadaljevanju si bomo ogledali, kako postaviti zagonsko okolje za zagon dveh ali več operacijskih sistemov v računalniku.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Slovenija ima ritem

  V priljubljeni oddaji, ki pod Alpami išče talente, nas je letos navduševal bobnar, klasični glasbenik iz mesa in krvi. Vedno manj jih je, saj je naveza umetnikov z računalniki poskrbela, da se razvoj glasbe seli in vedno bolj opira na elektronske pripomočke. Apple je bil med glasbeniki vedno priljubljen, zato ni čudno, da njihove čevlje danes največkrat obuje iPad.

  Objavljeno: 27.1.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Spletno zastonjkarstvo

  Priznajmo si, vsi naravnost obožujemo brezplačne stvari. Posebno tiste, ki so nam dostopne z enim ali nekaj kliki prek spleta. Nič čudnega torej, da je prenašanje vsebin iz spleta bržkone najbolj priljubljeno početje večine uporabnikov računalnikov. Zastonj je izraz, ki lepo zveni v vsakem ušesu. Toda pri prenosu vsebin iz spleta, četudi brezplačnih, previdnost ne bo odveč.

  Objavljeno: 27.1.2015 | Kategorija: Nasvetiveč