Nasveti

 • iGlasba 11

  Glasba je duhovna hrana, ki Applu že od nekdaj veliko pomeni. Skoraj vsak veliki korak v zgodovini podjetja lahko povežemo z njo. Začne se z imenom podjetja, konča pri aplikaciji iTunes. Nekdaj osovraženi program za predvajanje glasbe je sčasoma zrasel v središče večpredstavnih vsebin in upravitelja vseh jabolčnih naprav v posameznikovem okolju. Različica aplikacije z zaporedno številko 11 je hitrejša, lepša in učinkovitejša od predhodnic. Po mesecu ali dveh redne rabe je napočil čas, da objavimo prvih nekaj zvijač v zvezi z njo.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Zanimive spremembe

  Operacijski sistem Windows 8 z velikimi koraki vstopa med uporabnike, saj večina modelov prenosnih računalnikov z letnico 2013 postreže prav s tem sistemom. Tokrat se bomo pobliže spoznali z nekaterimi novotarijami, ki bodisi povsem spreminjajo našo uporabniško izkušnjo, bodisi jo dodatno olajšajo.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Senčilniki, scenski graf in fizika

  V prejšnji številki smo spoznali naprednejše modeliranje grafičnih objektov. Tokrat se bomo še zadnjič poglobili v drobovje računalniške grafike in si ogledali senčilnike, ki nam omogočajo naprednejše učinke na izrisanih predmetih. Povzeli bomo tudi uporabo senčilnikov v namene hitrejšega procesiranja, ki je postalo eden izmed dejavnikov nadaljnjega razvoja strojne opreme. Razumevanje delovanja senčilnikov nam bo pomagalo izdelati lastne 3D igre. Ogledali si bomo tudi uporabo naprednejših podatkovnih struktur, obdelovanje večjih svetov in simulacijo fizikalnih zakonov. Vsebina članka je skupaj s programsko kodo dostopna na android.monitor.si.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Tablica, telefon in tiskalnik

  Microsoftov pogled na tablico je marsikoga pustil hladnega. Naprave z Windows RT doslej niso vtisnile omembe vrednejšega pečata. Kljub temu nas pri njihovem preizkušanju vedno znova navduši eno in isto: enostavnost tiskanja. Res imajo tablice z Okni praviloma velik priklop USB, ki prebavi večino tiskalnikov na trgu in to naredi tiskanje samoumevno, a hkrati z njimi enako impresivno letijo dokumenti tudi po zraku, saj se mobilni Windows pri ravnanju z njimi ne obnaša nič drugače od namiznega sorodnika. Enostavnost nas je navdušila, zato smo preverili, kakšno je stanje pri tekmecih.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Elektronski poštar

  Poštne storitve so velik del računalniškega vsakdanjika. S pohodom mobilnih naprav je poštni nabiralnik vedno z nami. Dostopnost nas osvobaja, a hkrati ustvarja nove spone. Elektronska pošta povzroča odvisnost, tega se zavedajo vsi veliki igralci na področju, ki nenehno izboljšujejo svoje storitve v želji, da bi posameznika vezali nase. Apple je pri snovanju nadgradnje Mountain Lion posvetil veliko pozornosti prav dežurnemu poštarju in prav je, da mu z enako vnemo sledimo tudi mi.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ukrotimo Windows 8

  Operacijski sistem Windows 8 prinaša vrsto novih funkcij, pred katerimi utegnejo zardeti tudi bolj izkušeni računalnikarji. Čeprav se zdi novi sistem precej intuitiven, pa vse novosti niso kar očitne na prvi pogled. Dodatno težavo večini uporabnikov omenjenega operacijskega sistema s klasičnimi namiznimi in prenosnimi računalniki najpogosteje predstavlja to, da je Windows 8 zasnovan z mislijo na zaslone, občutljive za dotik, zato se zdi, da je bilo kar nekaj ukazov, sicer dosegljivih s tipkovnico in/ali miško, dodanih na silo. Nič ne de, z Monitorjevimi nasveti boste prebrodili tudi prvo spoznavanje z novim operacijskim sistemom.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Android in 3D grafika

  Kako vstopiti v svet 3D grafike na mobilnih napravah, smo predstavili v članku pretekli mesec. Spoznali smo vzpostavljanje osnovnega okolja za prikaz 3D grafike na zaslonu, inicializacijo podsistema OpenGL in definicijo enostavnih 2D primitivov - črt, trikotnikov in večkotnikov. Sestavili smo tudi tristrano piramido in jo obarvali. Tokrat se bomo osredotočili na naprednejše obarvanje objektov s teksturami. Vsebina članka je skupaj s programsko kodo dosegljiva na android.monitor.si.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Lovljenje nadaljevanj na Androidu

  O lovilcih podcastov smo v Monitorju pisali že marca 2011 in si ogledali presek teh programov v Oknih. Takrat smo prav prek namiznih računalnikov oddaje prenašali tudi na mobilne naprave, kjer je podcaste tudi najudobneje poslušati. V vmesnem času so tako na iOSu in Androidu vzklili programi, ki se znajo z internetnimi oddajami rokovati brez pomoči odjemalcev na namiznih računalnikih.

  Objavljeno: 29.1.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • "Spodobno" povabilo

  Organizacija sestanka (pa najsi gre za dogodek v živo ali prek spleta) ni enostavna reč. Kdor se je s tem kdaj že ukvarjal, lahko potrdi, da je potrebna cela vrsta korakov, velikih in majhnih opravil, preden lahko zatrdimo, da smo neki dogodek uspešno organizirali. V celotni "zgodbi" še največ časa in živcev požre vsakovrstno usklajevanje (povabljenih, terminov in različnih vsebinskih podrobnosti dogodka), težavnost organizacije pa se kaže tudi v "vroči" komunikaciji (cela vrsta poslanih sporočil, telefonskih klicev, včasih celo predhodnih srečanj) in nikoli dokončnih seznamih povabljenih (odpovedi in prijave zadnji hip).

  Objavljeno: 29.1.2013 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Rešimo se modrega zaslona groze!

  Na spletnih forumih zasledimo obsežne razprave o BSOD, kar je kratica za "blue screen of death", po slovensko: modri zaslon smrti. Prej ponosni lastniki predvsem doma sestavljenih PCjev "tavajo v temi" in si ne znajo razložiti, zakaj njihovi novi stroji pogosto odpovedujejo in "padejo v moder zaslon".

  Objavljeno: 29.1.2013 | Kategorija: Nasvetiveč