Objavljeno: 30.9.2007 11:08 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Xerox Phaser 6180DN

Preizkušeni Xeroxov tiskalnik 6180DN je eden izmed dveh tiskalnikov te družine, pri čemer se modela razlikujeta zgolj po možnosti tiskanja na obe strani. Preizkušeni model je imel obračalnik že vgrajen in to se pozna tudi na njegovi zadnji stranici - tam namreč del omenjene enote nekoliko štrli iz sicer povsem običajnega pokončnega in ne prevelikega ohišja.

Tiskalnik v osnovi s papirjem "hranimo" iz podajalnika, v katerem je prostora za 250 listov A4. Za trše (ali manjše) predloge je na voljo ročni podajalnik na sprednji strani. Odtisi se nalagajo na zgornji strani tiskalnika, kjer najdemo tudi kontrolno ploščo z zaslončkom in nekaj tipkami. Zanimiva je tipka "wake up", ki tiskalnik zbudi iz spečega stanja. S tem npr. odpade nadležno jutranje čakanje, da se tiskalnik ogreje na delovno temperaturo, ko želimo nanj natisniti prvi dokument. V nasprotnem primeru moramo na prvo stran počakati sicer še vedno povsem znosnih 20 sekund, ogreti tiskalnik pa prvo stran "izpljune" v 9 sekundah.

Phaser 6180DN je razmeroma hiter tiskalnik. Deklarirano zmore 26 črno-belih in 20 barvnih strani vsako minuto. Naše 50 strani dolgo besedilo je natisnil v sekundi manj kot dveh minutah, za 27 strani barvnega poročila pa je potreboval minuto in pol. Če smo nastavili tiskanje na obe strani, se je čas podaljšal na dve minuti za 27 barvnih strani. Opazili pa smo, da tiskalnik po natisu prve strani tu in tam izvaja kratko, deset sekund trajajočo kalibracijo. Škoda, ker tega ne opravi po opravljenem tiskalniškem poslu.

Nekaj težav smo imeli pri izpisu bitne slike. Pri tiskanju obsežne bitne slike prek opisnega jezika postscript si je tiskalnik vzel več kot minuto časa za obdelavo; to je verjetno posledica nekoliko preslabotnega procesorja. Nasprotno teh težav nismo imeli pri uporabi jezika PCL, vendar je bila kakovost tiska nekaj slabša kot pri uporabi PS. Drži pa, da je kakovost tiska nadvse dobra. Barvni prehodi so komajda opazni, prav tako na bitnih slikah ni opaziti rastra. Barve na papirju se kar dobro ujemajo s tistimi v izvirniku, še posebej je bilo to opazno pri naslovnici v zapisu PDF, ki smo jo primerjali z natisnjeno revijo iz tiskarne. Vse to zgolj pri ločljivosti 600 pik na palec. Pohvalno.

Gonilniki so na splošno dobri, saj omogočajo kar nekaj nastavitev, prav tako z njimi nismo imeli težav pri namestitvi ali pri delu. Dobro so opravili tudi z zahtevno vektorsko sliko v programu CorelDRAW, saj na ustvarjenem odtisu ni bilo očitnih napak.

Za konec se pomudimo še pri ceni. Tiskalnik stane 730 evrov, kar je glede na hitrost delovanja in spodobno kakovost odtisov pravzaprav ugodno. Morda bi si želeli le malenkost nižjo ceno odtisa, saj je ta v primerjavi s konkurenčnim izdelkom razmeroma visoka.

Xerox Phaser 6180DN

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 26 (črno-belo), 20 (barvno) strani na minuto.

Cena: 730 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 13,2 centa.

Prodaja: Panna, www.panna.si.

Za: Kakovost tiska, ugodna cena tiskalnika.

Proti: Občasna kalibracija med tiskanjem, cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji