Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2013

Vrnitev v prihodnost

Sejem zabavne elektronike IFA, ki v začetku septembra poteka v Berlinu, ni le znanilec jeseni, temveč tudi dober pokazatelj, s kakšnimi digitalnimi napravami se bomo uporabniki igrali oziroma zabavali v dolgih zimskih mesecih (in še vse prihodnje leto). Ofenzivi takih in drugačnih zaslonov, tudi občutljivih za dotik, letos kar ni bilo videti konca. Elektronika pač postaja čedalje boljša, no, k sreči pa tudi pametnejša.

Glavne zvezde sejma zabavne elektronike zadnjih nekaj let ostajajo pametni televizorji. Letos so si za privabljanje pogledov tehničnih novosti željne množice izbrali dober argument – ločljivost 4K oziroma Ultra HD. Skoraj vsak izdelovalec televizorjev, ki kaj da nase, je razstavljal vsaj en Ultra HD televizor (večina pa še precej več). Smo pa iz pogovorov z izdelovalci izvedeli, da so njihovi dejanski tržni nastopi s temi izdelki zamaknjeni za nedoločen čas v prihodnost. Razlogi so očitni, prvi v vrsti je seveda praktična nedostopnost (video) vsebin v ločljivosti 4K, drugi pa ekonomija obsega. Razen velikih izdelovalcev, ki si s takimi televizorji predvsem dvigajo ugled med bolj ali manj laično javnostjo, drugi predvsem računajo in tehtajo med vložki in prihodki. Ker gre pri televizorjih 4K za precej napredne izdelke z velikimi diagonalami (55 palcev in več), ne čudi, da so doslej nosili tudi »grde« nalepke s ceno – tudi s petmestnimi števili. Je pa TP Vision, podjetje, ki ima v lastni blagovno znamko Philips, s predstavitvijo 4K televizorja, ki bo stal »vsega pet jurjev«, namignilo, da utegnejo ti izdelki kljub vsemu postati razmeroma dostopni za vse zanesenjake. Seveda pa vladarji ločljivosti Ultra HD ostajajo projektorji, ki so s prenovo generacij tudi dobili kratico 4K in tako še nadgradili domačo kinotečno izkušnjo.

In ko smo že pri Philipsu, omenimo novo generacijo pametnih gospodinjskih pripomočkov, s katerimi lahko komuniciramo ob pomoči pametnih telefonov in tablic (oz. interneta). Kuhalnik Homecooker NeXt je namreč opremljen z brezžično povezavo, zato lahko nanj iz spleta naložimo vrsto receptov, dodamo želene sestavine in sledimo napotkom za pripravo hrane (kako kuhati, kako dolgo, kaj premešati itd.). Kavni avtomat Saeco GranBaristo Avanti ima celo lastno mobilno aplikacijo, kjer s preprosto rabo drsnikov upravljamo intenzivnost, temperaturo in količino kofeinskega napitka. Da so  upravljanje gospodinjskih naprav na daljavo vzeli resno, so dokazovali tudi v LGju, kjer so napredno elektronsko pamet med drugim vgradili v pralni stroj, pečico in hladilnik.

4 … 3 … 2 ... tablica!

Tablični svet je pred novo poplavo tehnoloških novosti. Številke iz naslova lepo povzamejo tehnično osnovo nove generacije tablic, te bodo namreč zvečine opremljene s štirijedrnimi procesorji, zasloni z ločljivostjo okoli tri milijone pik in dvema gigabajtoma delovnega pomnilnika. Modeli prestižnejših znamk, kot so Samsung, Sony, Asus in druge, že namigujejo, da bo med barvno paleto prevladovala bela barva, saj tudi Apple s svojimi belimi iPadi žanje neznanski uspeh. Ker se število »pošteno zmogljivih« in obenem za oči in prste privlačnih tablic hitro veča, se lahko proti koncu leta nadejamo večjih cenovnih pritiskov in tako za potrošnike ugodnejših naprav.

Tablice se lahko čutijo vsaj nekoliko ogrožene s strani pametnih telefonov, saj se diagonale slednjih, malce sumljivo sicer, še vedno večajo. Samsung Galaxy Note 3, ki mu je v primerjavi s predhodnikom uspelo še nekoliko shujšati,  ponuja odličen 5,7-palčni zaslon, pa tudi drobovje pod njim je občudovanja vredno. Korejski gigant seveda pri promociji blagovne znamke Galaxy veliko stavi na trženje, zato bodo Note 3 nedvomno precej bolje prodajali kot bližnja nadomestka LG G2 ali Acer Liquid S2, ki po tehnični plati pravzaprav ne zaostajata veliko.

Zato pa se Samsungu ni prav posrečila splavitev ure, imenovane Galaxy Gear. Kljub velikemu pompu tik pred uradnim odprtjem vrat sejmišča nas je prvi stik z izdelkom razočaral. Velika, okorna ura je že videti čudno za napravo, ki naj bi bila zadnji krik mode (štirje vidni vijaki res ne pomagajo). Očitno so  podobno menili tudi drugi obiskovalci, saj tej novotariji v pogovorih skorajda nihče ni namenil lepih besed. Očitno je Samsung novinec na tem področju in prvi poskus ni najbolj posrečen, a pri tem ne smemo spregledati, da se t. i. naprave za nošnjo (ang. wearables) šele poskušajo uveljaviti. Morda pa jih ljudem ne bi smeli prodajati kot modne dodatke ...

Japonski konkurent Sony je namreč ta koncept doumel drugače in v napravo, veliko kot ura, spravil povsem delujoče srce pametnega telefona. Tudi sicer Japonci Korejcem tokrat niso pustili, da bi jim speljali večino pozornosti javnosti, kot se je rado dogajalo v preteklosti. Da Sony na mobilnem področju misli še kako resno, dokazuje tudi s sveže predstavljenim mobilnikom Xperia Z1, v katerega je vgrajeno praktično vse, kar se najde na vrhnjih policah razvojnikov, z zares impresivno kamero z ločljivostjo 20,7 milijona pik vred. Izvršni direktor Kazuo Hirai je namreč govoril o združevanju in boljšem sodelovanju tehnoloških oddelkov znotraj podjetja in prvi rezultati so že tu v obliki domiselnih fotoaparatov Cybershot QX100 in QX10, namenjenih mobilnikom, ki po zunanji podobi spominjata na manjša fotoobjektiva. Fotoaparata se s pametnim telefonom platforme Android ali iOS povežeta bodisi prek NFC ali brezžične povezave, upravljamo pa ju z ustrezno aplikacijo ali pa povsem ločeno. V časih, ko se v vsakem uporabniku mobilnega telefona skriva napol speč, a na trenutke še kako nadebuden fotograf, se zdi Sonyjeva novost kot naročena.

Na področju fotografije velja omeniti še Ricohov sferični fotoaparat Theta. Gre za napravo, ki jo držimo v eni roki in zajame celoten prostor okoli nje (360 stopinj obsegajoča fotografija). Sferični fotoaparat, ki na prvi pogled spominja na s stekleno žogo opremljen pametni telefon, tehta vsega 95 gramov in v navezi s telefoni z iOS omogoča še več ustvarjalne svobode, piko na i pa postavlja vgrajeni žiroskop, ki je zaslužen, da lahko fotoaparat samodejno prilagodi položaj slike.

Gorenje inovacije na ogled postavi

Kot je zadnja leta v navadi, svoje novosti na vodilnem svetovnem sejmu zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov predstavlja tudi Gorenje. Podjetje iz Velenja je letos presenetilo z novim konceptom razstavnega prostora v dveh nadstropjih v skupni velikosti kar 750 m2. Razstavni prostor je  postregel z domiselnimi kontrasti med najnovejšimi tehnologijami hlajenja in segrevanja, v povsem moderni ali pa v celoti retro izvedbi. Umetna pamet se je dokazovala v novi generaciji hladilno-zamrzovalnih aparatov Gorenje ION generation z edinstveno adaptivno tehnologijo AdaptCool in sistemom IonAir, ki podaljšuje svežino hrane, ter na revolucionarnem in večkrat nagrajenem indukcijskem kuhališču IQcook , ki velja za svetovno inovacijo, na sejmu pa ga je spremljal še prototip inteligentne nape IQhood.

Prenosniki še zdaleč niso rekli zadnje besede

Zdi se, da so edini dostojen nasprotnik tablic ultratanki prenosni računalniki. Ukrojeni so po meri uporabnikov, ki vsebine tudi ustvarjajo in ne predvsem spremljajo. Sejem IFA je za predstavitev palete svojih novosti izkoristil tudi trenutno največji izdelovalec računalnikov na svetu. Družba Lenovo je namreč zopet postregla z nekaterimi vrhunskimi inovacijami, predvsem nas je navdušil prenovljen vsestranski računalnik Yoga 2 Pro, ki se kot prvi na svetu lahko pohvali s 13,3-palčnim zaslonom skoraj neverjetne ločljivosti 3200 × 1800 pik. Slika je resnično ostra, kako tudi ne bi bila, saj je ločljivost zaslona večja od tiste, ki jo premore večina 30-palčnih namiznih monitorjev. Obenem je nova Yoga še malce shujšala in seveda ohranila možnost 360 stopinj obsegajočega zasuka tečajev, ki prenosnik hitro in enostavno spremeni v tablico.

Poslovni uporabniki pa se bodo razveselili modela ThinkPad Yoga, s katerim so kitajski inženirji domiselne tečaje zaslona preseli tudi v družino ThinkPad. Tokrat lahko okrog obračajo 12,5-palčni zaslon polne visoke ločljivosti (v tabličnem načinu se tipkovnica spusti in zaklene!), ki ga pred vplivi okolice varuje steklo Gorilla Glass. V ta ultrabook jim je sicer v Lenovu uspelo zajeti vse najnovejše tehnologije iz sveta prenosnikov, tudi čip NFC, piko na i pa postavlja akumulator, ki ponuja več kot poln delovnik na baterije.

Ah, ti trendi

Ob pozornejšem spremljanju novosti na sejmu IFA lahko precej dobro zaslutimo nekatere trende prihodnosti. Televizorji postajajo vse pametnejši, razveseljuje predvsem vedno bogatejši nabor vsebin na t. i. mediatekah in internetnih videotekah, za razvoj spletnih aplikacij pa je še najpomembnejša podpora standardu HTML5. Opremljanje televizorjev z večjedrnimi in grafično zelo spodobnimi procesorji ima prav tako dobro plat – spreminjajo se v praktične igralne konzole, kar bo v prihodnjem letu še precej bolj očitno. K uporabniški izkušnji dodata svoje še glasovno upravljanje in prepoznavanje gest, kar nekoliko na silo skuša vpeljati vedno več izdelovalcev.

Presenečeni smo bili tudi nad številčno ponudbo brezžičnih zvočnikov in slušalk, še posebej izdelovalci slednjih so se v zadnjem letu neverjetno namnožili – kako se tudi ne bi, če pa menijo, da milijarde Zemljanov potrebujejo vsaj en par naglavnih in/ali ušesnih slušalk.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji