Objavljeno: 5.11.2007 14:13 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2007

Video v visoki ločljivosti

Kiss je podjetje, ki je prvo predstavilo samostojni predvajalnik DivX v obliki naprave za neposredni priklop na televizor. Podjetje je že pred slabim letom prešlo v roke podjetja Cisco, to pa njihove izdelke trži pod svojo blagovno znamko Linksys.

Linksys Kiss 1600, kot se imenuje predvajalnik, je prvi nov Kissov izdelek po več kot letu dni. Gre za večpredstavni predvajalnik, ki se po zunanjosti zgleduje po modelu DP-1500, po zmožnostih pa je še najbliže dosedanjemu Kissovemu paradnemu modelu DP-600. Kljub "staremu" ohišju je notranjost naprave zasnovana povsem na novo: gre za enega prvih predvajalnikov, ki uporablja nov dekodirni čip podjetja Sigma, EM6822. Slednji se odlikuje po tem, da zna dekodirati tudi videoposnetke v zapisu h.264, ki naj bi v prihodnje postal nekakšen standard za zapisovanje filmov v visoki ločljivosti (uporablja se tudi za filme na nosilcih blu-ray in HD-DVD).

Druga, morda še teže pričakovana novost, pa je nova strojna programska oprema KNAS. Novo programsko opremo za svoje predvajalnike (na voljo naj bi bila tudi za DP-600) so v Kissu napovedovali že dobro leto in naj bi odgovorila na nekatere kritike, ki jih je bilo podjetje deležno zaradi programske opreme svojih predvajalnikov. Ugotovimo lahko, da KNAS ponuja hitrejši in bolj odziven uporabniški vmesnik, kot smo vajeni pri prejšnjih izdelkih tega izdelovalca, zato pa mu manjkajo nekatere zmožnosti, ki so bile pri predhodnih modelih na voljo. Upajmo, da bodo sčasoma programerji manjkajoče zmožnosti (kot je npr. zoom pri predvajanju filmov) sprogramirali in dodali.

Kiss 1600 ponuja zelo obsežno paleto vmesnikov za priklop na TV: HDMI, komponentni, kompozitni, S-video in SCART priključki so namenjeni prenosu slike (in v nekaterih primerih seveda tudi zvoka), medtem ko imamo za zvok tudi digitalni optični in koaksialni priključek ter stereo izhod. Omenimo še, da predvajalnik pri priklopu na komponentni vmesnik podpira ločljivosti do 1080p, prek HDMI pa podpira največ 1080i. Da gre za napravo, ki je namenjena priklopu v domače omrežje, kaže tudi to, da ima 1600ka tako žični omrežni priključek kot tudi brezžičnega. Novi Kiss ne zna uporabiti neposredno deljenih diskov v omrežju: potrebujemo računalnik, v katerem je nameščena programska oprema Kiss PC Link. Ta potem skrbi za to, da ima predvajalnik dostop do datotek v krajevnem omrežju. Dostop do računalnika je potreben tudi, če želimo predvajati zaščitene datoteke WMV, saj jih predvajalnik ne zna dekodirati sam (to je verjetno prej "krivda" Microsofta kot Linksysa). Nezaščitene datoteke WMV, tudi v visoki ločljivosti, sicer predvajalnik prebavi brez težav.

Podpora različnim formatom je pestra, vendar nekaj priljubljenih formatov manjka. Predvsem bi si želeli podporo datotekam v zapisu Matroska, ki pri filmih v visoki ločljivosti velikokrat nadomešča zapis AVI. Podpora brezizgubnemu zapisu FLAC sicer manjka, vendar so v Linksysu napovedali, da ga bodo podprli še pred koncem leta. Podpora različnim jezikom, tako v vmesnikih kot pri podnapisih, je odlična in poseka vse konkurenčne predvajalnike.

Novi Kiss v primerjavi s predhodniki in konkurenco ponuja precej, vendar se bodo morali programerji v Linksysu kljub temu še konkretno potruditi. Konkurenti, predvsem tisti z Daljnega vzhoda, namreč že danes ponujajo po zmožnostih primerljive ali celo boljše predvajalnike (resnici na ljubo, pri nas večinoma niso na voljo in moramo zanje po nakupih čez mejo). Če bodo pri Linksysu vztrajali z rednimi programskimi nadgradnjami, ki bodo dodale nove zmožnosti in odpravljale hrošče, potem bo 1600ka tudi v bližnji prihodnosti eden najzmogljivejših predvajalnikov na trgu, sicer pa ga bodo konkurenti in posnemovalci kmalu prehiteli.

Linksys Kiss 1600

Kaj: Večpredstavni predvajalnik s podporo visoki ločljivosti.

Izdeluje: Linksys, www.kiss-technology.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 299 EUR.

Za: Podpora videu v visoki ločljivosti, obsežen nabor vmesnikov, možnost povezave v omrežje, uporabniški vmesnik.

Proti: Ne omogoča neposrednega dostopa do omrežnih diskov, manjka podpora nekaterim formatom zapisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji