Objavljeno: 29.5.2007 11:14 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2007

Varno deskanje po spletu

Protivirusni program, zaščita pred nezaželeno elektronsko pošto, filter spletne vsebine, požarni zid, zaščita pred trojanci ... seznam varnostne programske opreme, nameščene v dobro zaščitenem osebnem računalniku, je dolg. D-Link obljublja rešitev vse-v-enem.

Previdnost ni nikoli odveč, pravijo. To dandanes velja tudi za računalnike, sploh take, povezane v splet. Nepridipravov, ki bi radi naš računalnik izkoristili za napad DDoS, nam ukradli številko kreditne kartice ali vztrajno pošiljali pošto o najugodnejših cenah Viagre, namreč ne manjka. Vsak uporabnik omreženega računalnika tako že ve (oz. bi moral vedeti), da mora imeti nameščen vsaj protivirusni program. Zahtevnejši ga dopolnijo z varnejšimi spletnimi brskalniki, filtri za elektronsko pošto, sprotnim preverjanjem sprememb v registru, omejevanjem dostopa do nezaželene vsebine ipd. Dodatni pripomočki so še posebej priljubljeni pri starših, ki se bojijo, da bi mladi kiberščak prezgodaj zajadral na strani z vsebino, ki je rosnim letom neprimerna. Nameščanje velikega števila teh programov je seveda nerodno, sploh če imamo doma več računalnikov. Rešitev ponuja D-Link DSD-150, rešitev za celostno zaščito domačega omrežja, namenjeno vsem, ki imajo sistem Windows ali MacOS.

D-Link DSD-150 je na prvi pogled kot mini usmerjevalnik: na škatlici, ne dosti večji od škatle cigaret, sta samo dve omrežni vtičnici, priključek za napajanje in gumb za ponastavitev naprave. DSD-150 priklopimo med usmerjevalnik oz. stikalo in kabelski ali ADSL modem. Če nimamo usmerjevalnika, temveč smo z računalnikom povezani neposredno z modemom, gre seveda med računalnik in modem. Namestitev je preprosta, na priloženem CDju pa je na voljo tudi čarovnik, ki nas vodi skozi postopek. Ko pravilno priključimo vse kable, zaženemo brskalnik in odpre se D-Linkova stran, na kateri našo novo pridobitev aktiviramo. Aktivacija je potrebna, ker so licence za nekatere zaščitne module omejene: tako bomo lahko protivirusni program, program proti vohunskim programom in požarni zid uporabljali na največ štirih računalnikih (dokupimo lahko še dodatnih 16 licenc), druge varnostne elemente pa na vseh računalnikih v omrežju. Po enem letu je treba naročnino obnoviti in to nas bo udarilo po žepu za okrog 80 evrov. V krajevni računalnik se namesti program, ki je v bistvu vmesnik med našim računalnikom in napravo. Nastavljamo lahko različne stopnje zaščite za različne računalnike in/ali uporabnike, tako da lahko vsakomur v omrežju nastavimo stopnjo varnosti, kot mu ustreza.

Ko napravo priključimo in aktiviramo, v spletnem brskalniku odpremo namestitveni vmesnik, ki nam omogoča pregled nad vsemi zmožnostmi, ki jih ponuja D-Link. Teh je precej. Na voljo so nam protivirusni program, ki zaznava tudi vohunske programe (temelji na McAfee VirusScanu), filter elektronske pošte, program za preprečitev samodejnega odpiranja oken v brskalniku, vmesnik za zaščito osebnih podatkov, požarni zid in starševski nadzor nad vsebino. Vsakega izmed modulov lahko prilagodimo svojim potrebam (npr. onemogočimo brskanje po pornografskih straneh ali po straneh o orožju, preprečimo prenos datotek določene vrste iz spleta, omejimo delovanje programov za izmenjavo datotek ipd.). Začetne nastavitve so dokaj stroge, saj npr. ne delujeta programa za neposredno sporočanje Gaim oz. Pidgin in Trillian (zanimivo, da pa lahko uporabljamo AOLov, Yahoojev in Microsoftov sporočilnik). Manj veščim uporabnikom bo taka nastavitev verjetno ustrezala, bolj izkušeni pa si bodo lastnosti posameznih zaščitnih modulov nastavili po svoje.

Največ težav pri uporabi naprave povzroča hroščata programska oprema. Težave nastanejo že pri aktivaciji, ki nam jo je uspelo izvesti šele v tretjem poskusu, pa tudi med brskanjem po spletu se pokaže nekaj nadležnih hroščev. Še najbolj moteče je opozorilo, ki je pogosto med deskanjem: naprava nas, namesto da bi naložila stran, opozarja, da moramo za povezavo v splet imeti nameščen odjemalec SecureSpot, čeprav je nameščen. To se dogaja zelo pogosto in je zelo moteče, saj po nekajkratnem osveževanju ali vnovičnem kliku povezave stran naložimo brez težav. Tega, da bi bila povezava zaradi dodatnega elementa v povezavi s spletom kaj počasnejša, pa nismo opazili.

D-Linik DSD-150 je namenjen vsem, ki želijo hitro in preprosto zaščititi manjše omrežje pred vsemi neprijetnostmi, ki jih prinaša splet. Žal pa bo za to, da bo naprava res nevidni pomočnik v boju s spletnimi nepridipravi, potrebna še kakšna nadgradnja sistemske programske opreme.

Namestitvenemu čarovniku ni težko slediti.

Filter za spletno vsebino nam ponuja kup prednastavljenih kategorij.

Pogosto nas namesto želene spletne strani v brskalniku preseneti tako sporočilo, četudi imamo programsko opremo nameščeno.

D-Link DSD-150 Internet Security Adapter

Kaj: Naprava za zaščito manjšega krajevnega omrežja.

Izdeluje: D-Link, www.dlink.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Cena: 150 EUR.

Za: Enostavna namestitev, obsežen nabor zaščitnih mehanizmov, možnost prilagajanja stopnje varnosti glede na računalnik ali uporabnika.

Proti: Hroščata programska oprema, letna naročnina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji