Objavljeno: 25.8.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2020

Test Nokia 5.3

Nokia že nekaj let dostavlja presenetljivo solidne telefone v nižjem in srednjem razredu, čeprav ostajajo nekoliko manj opazni od večine konkurentov. Preizkusili smo novi model 5.3, ki se z dobrimi 200 evri uvršča med vstopne modele.

Prvo, kar pri telefonu opazimo, je lepa barvna kombinacija zeleno modre, ki se proti sredini zadnjega pokrova preliva v temnejšo sivo modro. Pokrov ima dodan še rahli vzorec, je pa seveda povsem plastičen, tak je tudi občutek v roki. Natančnost izdelave je sicer dovolj dobra, telefon je glede na velikost zaslona razmeroma lahek (185 gramov), ni pa ravno tanek (8,5 milimetra). Tudi ni vodotesen.

Zaslon meri 6,55 palca, ponuja pa zadržano ločljivost 1.600 × 720 pik. Razmerje zaslona do ohišja je 82 odstotkov. Vse to je nekako standardno v tem cenovnem razredu, a med večjimi telefoni. Posebnost je morda razmerje, saj ponuja zaslon široko razmerje 20 : 9. Uporablja klasično matriko IPS in ne OLED, kar je morda škoda, saj se tudi v tem cenovnem razredu že pojavljajo konkurenti z zaslonom OLED, denimo Xiaomijev Mi A3.

Fotoaparat na zadnji strani ponuja štiri objektive, poleg klasičnega s tipalom 13 MP še ultraširokega z 2 MP in makro kamero (spet z 2 MP), zadnji pa je za merjenje globine kot pomoč pri fotografiranju portretov. Glede na cenovni razred se telefon fotografsko solidno obnese, je tudi dovolj hiter in odziven, na voljo je tudi samodejna obdelava HDR. Pod fotoaparatom je še klasični bralnik prstnih odtisov, na levi strani pa tudi tipka za priklic Google Assistanta – tega lahko tudi izključimo, žal pa tipki ne moremo dodeliti druge naloge.

Vsekakor lahko pohvalimo uporabo sistema Android One, ki ponudi prečiščeno, pristno Googlovo izkušnjo, brez podvajanja aplikaciji in s konsistentnim vmesnikom. Hkrati lahko tudi računamo na dokaj hitre nadgradnje in popravke, že zdaj obljubljajo kompatibilnost s prihajajočim Android 11.

Strojno ni večjih presenečenj, telefon poganja lanskoletni Qualcommov procesor Snapdragon 665, zraven je 4 GB pomnilnika in 64 GB prostora za uporabniške podatke. Telefon bo za nezahtevne uporabnike dovolj odziven, čeprav je po hitrosti bolj proti repu lestvice. Poleg vgrajenega bralnika pomnilniških kartic MicroSD je na voljo tudi klasični izhod za slušalke. Velikost baterije je več kot solidna, saj ponuja 4.000 mAh, kar bo v kombinaciji z razmeroma varčnim procesorjem marsikomu ponudilo dva polna dneva uporabe. Za napajanje skrbi vmesnik USB-C.

Nova Nokia 5.3 ne prinaša pretresov, gre za solidni telefon po dovolj nizki ceni. Konkurenca na tem področju je res huda. Glavni prednosti tega telefona sta uporaba sistema Android One in solidna vzdržljivost akumulatorja.

Nokia 5.3

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 230 EUR

Za: Videz, vzdržljivost akumulatorja, Android One.

Proti: Povprečne zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji