Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2015

Telefon v vlogi osebnega računalnika

Telefon v vlogi osebnega računalnika

Za pametne telefone že lep čas ugotavljamo, da se lahko po zmogljivosti kosajo z namiznimi in s prenosnimi računalniki. Toda doslej še nihče ni vrgel svojega računalnika skozi okno v zameno za telefon. Vsaj do zdaj. Ena najbolj zanimivih novosti Microsoftove razvojne konference Build je bila demonstracija prototipnega telefona z okoljem Windows 10, ki je uporabljal tehnologijo Continuum. Če nanj priključimo tipkovnico, miško in zaslon (lahko tudi brezžično), se v hipu spremeni v skoraj znano namizno okolje Windows, vključno s podrobnimi, a ne povsem enakimi programi iz pisarne Office. Morda danes ni videti tako, toda ali utegne prav to zabiti klin v krsto, na kateri piše PC?

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 05 - 2015

Microsoft Windows 10 bo zadnja različica Oken. Microsoft ne načrtuje različice 11. Kako, prosim? Mar jih ukinjajo? Niti ne, pač pa spreminjajo strategijo, po kateri nove različice, ki bodo bistveno pogostejše kot doslej, ne bodo imenovali drugače kot – Windows 10. Podobnost s strategijo družbe Apple, ki že leta posodablja en in isti Mac OS X je najbrž čisto naključje. No, to bo zagotovo veljalo le do tedaj, ko se bodo marketinški strokovnjaki spomnili naslednje »odlične« ideje.

❘❙❚❘❙❘❘  20 - 04 - 2015

Pravkar smo praznovali 50. obletnico nastanka znamenitega Moorovega zakona, ki narekuje, da se število tranzistorjev v elektronskih vezjih podvoji približno vsakih 18 mesecev. Od tedaj smo slišali že nekaj napovedi za konec veljavnosti zakona, češ da prihajamo do fizikalnih omejitev materialov, pa so se te vselej izjalovile. Še več, z uporabo novih eksotičnih materialov in nanomehanike se obetajo možnosti, ko bodo tranzistorji debeli le nekaj atomov, hitrost podvajanja v napravah pa je že lep čas večja od napovedi gospoda Moora.

❘❙❚❘❙❘❘  15 - 04 - 2015

Operacijski sistem Android je znan po tem, da se nahaja v številnih različnih izdelkih raznih proizvajalcev po vsem svetu. V primerjavi s sistemom iOS, katerega izdelke lahko preštejemo skoraj na prste (tudi če štejemo od samega nastanka), je naprav z Androidom odločno več. Bistveno več – po navedbah Googla v internem sporočilu, namenjenem pripravi na obtožbe EU glede monopolnega ravnanja, je teh različnih naprav čez 18.000. Vau! Zdaj je jasno, zakaj je bolje kupiti novo napravo kot čakati na nadgradnjo OS v obstoječi.

❘❙❚❘❙❘❘  19 - 04 - 2015

Znanstveniki so našli nov način, kako zagotoviti natančno identifikacijo ljudi, ki pa utegne biti precej strašljiv. Strokovnjakom univerze Carnagie Mellon je z uporabo video kamere z visoko ločljivostjo uspelo pravilno dekodirati šarenico osebe, ki je bila oddaljena kar 12 metrov. Za nameček so za to uporabili samo eno kamero, za identifikacijo pa je dovolj le hip na posnetku. Za poštene namene je to lahko zelo koristna tehnologija, vendar se ne morem znebiti občutka, da bo pogosto zlorabljena.

❘❙❚❘❙❘❘  29 - 04 - 2015

Tekma za prestol digitalnega plačevanja bo, kot kaže, kmalu zahtevala prve žrtve. Pobudniki standarda CurrentC, za katerim stojijo predvsem trgovske verige, so se med sabo dobesedno skregali in skoraj razšli. Ameriška veriga Best Buy je tako že najavila prestop na Apple Pay, drugi razmišljajo o podobnih potezah. Mar je res prostora za toliko različnih standardov?

❘❙❚❘❙❘❘  28 - 04 - 2015

Po začetnem navdušenju moramo priznati, da se prikaz posnetkov v  tehniki 3D na domačih televizorjih preprosto ni prijel. Vsaj ne z današnjo tehnologijo prikaza, ki zahteva posebna očala. Angleški Sky, ki je bil vedno avantgarden, kar se tiče uporabe novih tehnologij, se je odločil, da bo preprosto ukinil posebni TV-kanal, ki je oddajal posnetke v 3D-tehniki. Namesto tega bodo posnetke občasno v 3D predvajali na drugih kanalih mreže.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 05 - 2015

Šele v letu 2015 lahko zapišemo, da se je eden od proizvajalcev avtomobilov odločil satelitsko navigacijo serijsko vgrajevati v vse svoje avtomobile. To je nemški BMW, ki bo navigacijo vgrajeval v vse modele od septembra 2015 dalje. Medtem pa konzorcij nemških rivalov – BMW, Audi in Mercedes skupaj s kitajsko družbo Baidu – načrtuje nakup oddelka družbe Nokia, ki se ukvarja z razvojem digitalnih zemljevidov Here. Razlog: ne želijo biti odvisni od digitalnih kraljev iz Silicijeve doline.

❘❙❚❘❙❘❘  03 - 05 - 2015

Samsung si je v svojih vrhunskih telefonih Galaxy S6 in S6 Edge privoščil precej nerodno napako. Kljub temu da imajo ti telefoni največ pomnilnika na trgu (3 GB), jim ga hitro »zmanjka«. Problem je modul za upravljanje pomnilnika, ki tega ne sprošča pravilno, ko zapremo programe, kar povzroča čedalje počasnejše delovanje in druge težave. Marsikdo se upravičeno sprašuje, kako da tega niso opazili že med preizkušanjem. Kako pravzaprav testirajo?

❘❙❚❘❙❘❘  17 - 04 - 2015

Mobilne tehnologije, ki bi jim lahko rekli tudi naprave IoT, utegnejo močno spremeniti področje zavarovalništva. Pri nekaterih bolj inovativnih zavarovalniških hišah na Zahodu je že mogoče skleniti zavarovalne police, ki so precej bolj poštene do tistih, ki nekaj truda vlagajo v to, da ne pride do škode. Če zavarovanec vozi previdneje in obzirneje (na primer v okviru omejitev hitrosti), mu zavarovalnica na podlagi meritev s posebno napravo prizna nižjo premijo. Podobno je z zapestnicami, ki beležijo dnevno aktivnost. Kdor se aktivno, dveno ukvarja z rekreacijo, mu pri zavarovalnici John Hancock v ZDA priznajo 15 odstotkov popusta pri premiji. Seveda pa moramo pri tem razkriti zasebne podatke, kar bo povzročilo najbrž še precej debat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji