Objavljeno: 31.10.2005 15:59 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2005

Tehnomanija: oktober 2005

Tehnomanija: oktober 2005

Vse kaže, da se nam v prihodnjih letih obeta še hujša vojna med izdelovalci osebnih računalnikov, čeprav so nekateri še nedavno govorili, da pozornost ne velja več temu področju, češ da tu ni več denarja. Medtem ko Dell še naprej četrtletje za četrtletjem dosega rekordne rezultate, je HP pod novim vodstvom močno spremenil načrte. Ko je že kazalo, da bo oddelek za osebne računalnike morda celo naprodaj, so spremenili strategijo in v zadnjih mesecih spet dosegajo lepe rezultate. Najagresivnejši ta hip pa je tretji po velikosti, kitajski Lenovo, ki se je okrepil z nakupom nekdanjega oddelka družbe IBM. Lenovo je nedavno jasno povedal, da namerava najpozneje v naslednjih petih letih postati številka ena na svetu med namiznimi in prenosnimi računalniki. V ta namen namerava vložiti v razvoj 1,5 % celotnega prihodka, to je kar dvakrat več od povprečja v panogi. Poleg tega so že prve analize stanja po prevzemu pokazale, da je še precej prostora za zmanjšanje stroškov proizvodnje, tudi z izkoristkom cenejše delovne sile na Kitajskem. Tekmeci so najbrž lahko precej zaskrbljeni.

*

V Microsoftu žarijo od zadovoljstva, ker po nekaj letih razvoja menijo, da so iznašli način, kako zmanjšati ali povsem ugonobiti piratstvo. Gre za niz tehnologij, na katere bomo naleteli postopoma v novih izdelkih, začenši z igralno konzolo Xbox 360. Varnostni mehanizem je vgrajen v samo zasnovo in menda globoko v strojno opremo in s tem onemogoča programske ovinke ali lažje strojne posege. Nekateri v Microsoftu celo jasno navajajo, da bo hekanje Xboxa nemogoče. Bomo videli. Doslej je še vsakdo, ki je to goreče trdil, doživel poraz. Na neki način gre celo za izziv hekerjem. Spomnimo se le zgodbe okoli Sonyjevih igralnih konzol PlayStation 1 in 2. Največja skrivnost ta hip pa je, da utegne enaka zaščita nekega dne doleteti tudi osebne računalnike PC, če se javnost temu ne bo vnovič uprla.

*

Medtem ko se nekateri veselijo, se drugi posipajo s pepelom. Zanimiv spodrsljaj se je zgodil podjetju Creative Labs, ki je nedavno le nerado priznalo, da je v omejeno število prenosnih predvajalnikov MP3 z imenom Zen Neeon pomotoma vgradilo računalniški virus, ki se lahko prenaša na gostiteljski računalnik. Gre za virus W32.Wullik.B, ki je v novem predvajalniku skrit v datoteki "winfile" kot del datotečnega sistema. Okužena je bila, kot kaže, celotna računalniško podprta proizvodnja in to je bilo krivo, da je nekaj serij predvajalnikov do odkritja že šlo v prodajo.

*

Po drugi strani pa ima Creative Labs tudi razlog za zadovoljstvo. Nedavno je dobil potrditev patenta za način, kako so datoteke MP3 organizirane in prikazane uporabnikom na predvajalnikih MP3. Pri tem je najbolj zanimivo, da patent pokriva vse naprave na trgu, tudi sistem, ki ga uporablja tudi Apple v svojih iPodih. Za zdaj še ni jasno, ali bo Creative Labs od Appla zahteval licenčnino ali pa bo morda vse skupaj pristalo celo na sodišču.

*

Ko smo že pri družbi Apple - nekateri analitiki menijo, da se zna sanjski trenutek, ki ga doživlja podjetje s svojimi predvajalniki iPod, razbliniti. Na področju digitalne glasbe se tekmeci pripravljajo na pravo ofenzivo, Apple pa bo najbrž trčil ob zid v Hollywoodu. Po mnenju poznavalcev razmer naj bi namreč imel tu precej manj zaveznikov, saj studii menijo, da je bil doslej preveč liberalen pri ponujanju možnosti predvajanja vsebin brez zaščite. Zatorej naj bi imel precej več možnosti Microsoft, ki je DRM vgradil v samo ogrodje večpredstavnih tehnologij. Ali je to poglavitni razlog za to, da doslej še ni bilo video iPoda, oziroma da je zelo verjetno, da bo Apple video podporo v prihodnje omejil zgolj na glasbene video posnetke?

*

IBM se spopada z zanimivim, vendar nekoliko pričakovanim problemom. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z velikimi računalniki, se starajo in v vse večjem številu odhajajo v pokoj. Novih kadrov pa na tem področju primanjkuje, saj veliki računalniki ne sodijo ravno med najbolj priljubljene podlage med mladimi. IBM se je zato lotil posebne, ozko usmerjene kampanje, s katero želi pritegniti mlade že med študijem. V ta namen univerzam in študentom omogoča dostop do orodij in testnih sistemov. Upajo, da bodo v naslednjih petih letih tako izobrazili okoli 20.000 mladih, zlasti v ZDA in Evropi. Najbrž res ne gre za najbolj vznemirljivo službo, a je lahko prav donosna.

*

Vse kaže, da je operacijski sistem PalmOS za ročne računalnike dokončno v zatonu in ga najbrž ne bo podpiral niti sam PalmOne, ki razvija in prodaja ročne računalnike. Dosedanji lastniki so namreč družbo PalmSource, ki bdi nad razvojem operacijskega sistema, prodali japonskemu podjetju Access, znanemu kot izdelovalcu brskalnika za mobilne telefone NetFront. Zdi se, da je bila to morda še zadnja ovira pred prehodom ročnih računalnikov Palm na operacijski sistem Windows Mobile, o čemer se šušlja že nekaj časa.

*

V prihodnje lahko pričakujemo, da se bo računalniška tehnologija še hitreje selila v avtomobile kot doslej. Lep dokaz za to je prototip Mazda Sassou, ki ima namesto ključa za vžig motorja kar ključ USB. Ta je zaščiten z biometrično zaščito, ki onemogoča hekerski vžig, toda prave prednosti so drugje. Mazda si je sistem zamislila kot center informacij, ki jih uporabnik nosi vedno s seboj na takem ključu. V njem bi tako lahko hranili nastavitve posameznega uporabnika, kot so položaj sedežev, ogledal, volana, pa tudi nastavitve klimatske naprave, priljubljene radijske postaje, uporabnik pa bi tako lahko nosil s sabo tudi priljubljeno glasbo v zapisu MP3. Z domačim računalnikom bi si lahko pripravili načrt za izlet, ki bi ga nato iz ključa prebral navigacijski sistem v avtomobilu. Zamisel je menda doživela velik in pozitiven odziv in to lahko pomeni, da bomo morda lahko v avtomobilih prihodnosti naleteli tudi na vmesnik USB.

Lenovo je nedavno jasno povedal, da namerava najpozneje v naslednjih petih letih postati številka ena na svetu pri namiznih in prenosnih računalnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji