Objavljeno: 28.2.2006 10:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006

Štirikratna povezava v svet

Povezava v splet je danes za večino podjetij nuja. Ker poslovanje podjetja dostikrat temelji prav na povezavi v internet, si seveda ne morejo privoščiti izpada povezave. Usmerjevalniki, ki omogočajo hkraten priklop na dve povezavi v splet, so danes že nekaj vsakdanjega. Včasih pa le dve povezavi nista dovolj.

Draytek Vigor 3300V v svojem razredu spada med posebneže. Gre namreč za usmerjevalnik, ki ponuja kar štiri WAN priključke, tako da se zmore hkrati povezati kar s štirimi ponudniki dostopa do spleta. Štiri povezave seveda niso namenjene samo temu, da imamo ob morebitnem izpadu katerega izmed ponudnikov na voljo rezervno povezavo v splet. Programska oprema v usmerjevalniku zna promet razporejati na vse štiri ponudnike, vsakega izmed WAN priključkov pa lahko samostojno nastavljamo.

Usmerjevalnik se tudi sicer ponaša z dokaj pestrim naborom zmožnosti. Na voljo sta dve razširitveni mesti, v kateri lahko namestimo modula za telefonijo VoIP, s čimer 3300V postane tudi usmerjevalnik za promet VoIP. Usmerjevalnik ponuja tudi zmogljivo okolje za zaključevanje klicev VPN: omogoča do 200 hkratnih povezav, podpira pa naprednejše načine šifriranja podatkov (AES, HMAC), tako da je oddaljena povezava s krajevnim omrežjem podjetja varna pred zlorabo.

Požarni zid je seveda pomemben element tudi najmanj zmogljivih usmerjevalnikov, saj lahko le tako preprečimo nepooblaščen dostop do računalnikov v krajevnem omrežju. Požarni zid, ki ščiti pred napadi DoS, je tipa SPI. Javno dostopni strežniki seveda ne smejo biti "skriti" za tem požarnim zidom, saj nam spletni strežnik ne koristi, če iz spleta ne moremo do njega. Dostop do strežnikov v DMZ je povsem ločen od dostopa do krajevnega omrežja, dinamično nastavljanje WAN priključkov, ki lahko rabijo kot priključek DMZ, pa omogoča hitro spremembo nastavitev omrežja, ne da bi s tem ogrozili varnost povezave v splet.

Vigor 3300V podpira sistem za upravljanje EMS (Element Management System), ki omogoča, da na enem mestu upravljamo nadzorujemo vse naprave v omrežju, tudi če so na oddaljenih krajih. Omogočeno je obveščanje po elektronski pošti ali SMS o morebitni napaki ali vdoru in izdelava poročil o stanju omrežja. S sistemom EMS lahko naenkrat upravljamo do 1000 Vigorjev 3300.

Vigor 3300V je robusten usmerjevalnik, za katerega moramo seveda odšteti nekoliko več denarja, še posebej, če se odločimo, da bomo dokupili VoIP module, ki ceno usmerjevalnika več kot podvojijo.

Draytek Vigor 3300V

Kaj: Usmerjevalnik za manjša in srednje velika podjetja.

Izdeluje: Draytek, www.draytek.com.

Prodaja: Telos, www.telos.si.

Cena: 109.440 tolarjev (FXO VoIP modul: 72.000 tolarjev, FXS VoIP modul: 66.240 tolarjev).

Za: Zmogljiva zasnova, 4 WAN priključki, možnost razširitve z moduli za VoIP.

Proti: Nekoliko višja cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji