Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2014 | Teme: nenehni testi

Sony Vaio Fit F1521B1/E

Sonyjev prenosnik Fit F1521B1/E se uvršča med vstopne modele, namenjene manj zahtevnim domačim uporabnikom. Gre za povsem značilen prenosnik z zaslonom diagonale petnajst palcev in plastičnim ohišjem. Slednje je bilo pri preizkusnem modelu odeto v belo barvo, glede na ceno pa je ohišje kljub vsemu razmeroma kompaktno in tanko.

Srce računalnika je Intelov dvojedrni procesor Pentium B987, ki bije pri 1,5 GHz. Ta procesor je namenjen cenejšim računalnikom, kot tak se na preizkusih bolj slabo odreže. V praksi pa je kljub temu povsem dovolj hiter za večino manj zahtevnih opravil. 4 GB pomnilnika je nekako minimum za udobno delo, naložen dobimo Windows 8. Vgrajeni disk je za današnje razmere razmeroma majhen, vsaj v primerjavi z navadnimi vrtljivimi diski, ponuja 500 GB prostora. Nekoliko presenečeni smo bili nad izbiro grafične kartice, poleg vgrajene Intelove rešitve je na voljo tudi Nvidiina GeForce GT 740M. Gre za kartico srednjega zmogljivostnega ranga, ki pa ponuja povsem dovolj zmogljivosti tudi za zahtevnejše igre. Razmeroma šibek akumulator (2670 mAh) se na preizkusu odreže po pričakovanjih – dve uri in sedemnajst minut bomo lahko delali brez priklopa na elektriko.

Prenosnik nima veliko različnih vmesnikov, ima pa zato štiri vmesnike USB, med njimi sta dva USB 3.0. Zraven dobimo le še omrežni vmesnik in izhod HDMI. Seveda sta vgrajena tudi brezžični omrežni vmesnik (ta podira omrežja 802,11 a, b, g in n, tudi pri 5 GHz.) in vmesnik Bluetooth.

Tipkovnica ima med tipkami nekaj prostora, gre torej za novodobno, t. i. „chicklet“ tipkovnico. Je sicer nekoliko vdiranja, a ne preveč, povratni odziv je kar dober. Na desni je tudi številčnica. Sledilna ploščica je povprečna, tipki sta vgrajeni vanjo.

Zaslon bi lahko imel višjo ločljivost, 1366 × 768 je za zaslon, velik dobrih petnajst palcev, razmeroma malo. Je pa res, da imajo vsi prenosniki v tem cenovnem razredu tako ločljivost. Škoda, da je svetleč, a to zopet velja tudi za večino konkurence. Pod povprečjem sta vgrajena zvočnika, ki bosta redko koga zares zadovoljila. Sonyjev prenosnik tako za razmeroma malo denarja ponuja kar veliko, razen po grafični kartici pa ne izstopa iz povprečja v svoji cenovni skupini.

Sony Vaio Fit F1521B1/E

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 122.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 159.

Trajanje delovanja: 2 uri 17 minut.

Mere: 38 × 25,1 × 2,61 cm., 2,6  kg.

Značilnosti: Intel Pentium B987, 1,5 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth.

Zaslon: 15,5-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.

Cena: 579 EUR.

Prodaja: Sony, www.sony.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Zmogljivost grafike.

✗    Podpovprečen zvok.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji