Objavljeno: 5.12.2007 10:42 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2007 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot DSC-T200

Novi T200 je novinec v družini majhnih, elegantnih in za uporabo preprostih fotoaparatov iz Sonyjevih logov. Poleg majhnih mer prinaša nekaj zanimivih lastnosti.

Pojdimo po vrsti. Navzven je aparat nadvse podoben drugim članom omenjene družine, tudi z značilnim drsnim pokrovčkom na sprednji strani. S potiskom pokrovčka navzdol aparat vklopimo, ob izklopljenem aparatu pa je leča samodejno zaščitena pred prstnimi odtisi in drugimi viri umazanije.

Na zadnji strani preseneti nadvse velik, kar triinpolpalčni zaslon LCD, ki je v celoti občutljiv za dotik. To pa je tudi vse, kar sploh najdemo na zadnji strani aparata, saj je Sony povsem opustil klasične tipke za nastavitve lastnosti aparata. Vse možnosti so se namreč preselile na že omenjeni zaslon, po katerem upravljamo kar s prsti, tako kot imajo to že dalj časa urejeno Sonyjeve video kamere. S tem načinom sicer ni nič narobe, vendar zahteva nekaj privajanja, želeli pa bi si tudi nekaj boljšo odzivnost (hitrost) prikazanih menujev. Ima pa omenjena rešitev tudi slabost. Ker je zaslon raztegnjen čez vse hrbtišče aparata, je zmanjkalo prostora za desni palec in ta povečini počiva kar na zaslonu. Pri vsakdanjem delu to sicer ne moti tako zelo (na mestu, kjer je palec, ni ikonic za nastavitve), pri navigaciji po menujih pa precej - takrat je aparat pametno postaviti na mizo ali kam drugam, sicer se kaj hitro zgodi, da se nam bo izmuznil iz rok. Žal k boljšemu oprijemu prav nič ne pripomore sicer elegantna, a gladka in zaobljena prednja stranica.

Optični del aparata omogoča razmeroma veliko, 5× povečavo motiva. To je glede na mere aparata pohvalno. Zum gre uporabljati tudi med zajemom videoposnetkov, ki so tudi presenetljivo dobre kakovosti. Prav spodobna je tudi kakovost statičnih posnetkov. Tisti, zajeti pri širokem kotu, so nadvse dobro osvetljeni in polni živih barv, medtem ko so tisti pri največji optični povečavi nekoliko bolj medli in občasno tudi nepravilno izostreni (kljub zaklenjenemu avtofokusu). Bliskavica je bolj "podhranjena", saj ji kaj hitro poidejo moči. Izpostavili bi še to, da nam je pri praktični rabi levi kazalec pogosto "zašel" na posnetke, saj je objektiv na aparatu postavljen povsem v zgornji desni kot aparata (gledano od spredaj). Previdno, torej.

Najbolj zabavno funkcijo aparata pa smo prihranili za konec. Gre za t. i. "smile shutter", ki je vgrajen v trenutno najnovejša aparata: DSC-T2 in preizkušeni DSC-T200. Gre za zmožnost aparata, da zazna, kdaj se fotografiranec nasmehne. To stori tako, da "opazuje" ličnice in oči slikanega; ko se prve dvignejo, oči pa zožijo, aparat "prepozna" nasmeh in sproži izostritev in posnetek.

V praksi se to obnese presenetljivo dobro. Zaznavanje nasmehov je (kljub naši skepsi) delovalo brezhibno, ne glede na to, kako (ne)izrazit nasmeh je imel portretiranec. Kljub temu pa ima ta funkcija kup omejitev: zaznavanje nasmeha moramo sprožiti ročno. To pomeni stisk gumba za zajemanje posnetka. Od tistega trenutka naprej bo fotoaparat ustvaril največ šest zaporednih posnetkov nasmehov. Žal med aktivirano funkcijo ne deluje ročna sprožitev posnetkov, saj s pritiskom na gumb za sprožilec zgolj vključimo/izključimo "smile shutter". Preklop nazaj v običajni način delovanja aparata pa moramo (zamudno) izbrati na menuju. Nekako polovična rešitev torej, ki bo morda izpopolnjena v naslednikih preizkušenega aparata.

Sony CyberShot DSC-T200

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-175 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-4,4; ostrenje 0,5 m-neskončno (8 cm makro); domet bliskavice 3,7 m; ISO: samodejno, ročno 80-3200.

Tehnična zmogljivost: x.

Kakovost fotografije: x.

Zasnova aparata: x.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 359 EUR.

Za: Kakovost posnetkov, zaznavanje obrazov in nasmeškov.

Proti: Lega aparata v roki, nekoliko počasni menuji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji