Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony CyberShot DSC-S2100

Predstavljanje novosti se je v letu 2010 za Sony začelo zgodaj, med njimi pa je bil tudi kompaktni fotoaparat DSC-2100, ki je namenjen boju z ostro konkurenco na segmentu trga, namenjenemu najmanj zahtevnim kupcem.

Oblika ohišja se je podredila izbiri načina napajanja, saj pod edinimi vratci na ohišju najdemo poleg reže za pomnilniške kartice MemoryStick Pro Duo še prostor za dva akumulatorska vložka tipa AA. Dobrodošlo za vse, ki se bojijo ostati brez zaloge električne energije, hkrati pa nočejo zapravljati za dodatne specifične akumulatorje. Hkrati izboklina pomaga tudi pri oprijemu, ki je čvrst in gotov tudi ob upravljanju z le eno roko, čeprav je površina plastičnega ohišja s kovinskim dodatkom na sprednji strani gladka. Na zadnji strani je velik zaslon LCD z diagonalo 7,5 centimetra, ki svojo nalogo opravlja povsem solidno. Priključek USB pa je izpostavljen nabiranju nesnage ob strani fotoaparata.

Tipke za upravljanje so majhne, a ponudijo dobro povratno informacijo ob pritisku. Aparat vklopimo z daljšim pritiskom gumba na zgornji strani, neposredno v način za pregledovanje fotografij pa nas privede tudi temu namenjena tipka nad štirismernim gumbom, rabi za sprehajanje po menujih ali izbiri nekaterih hitrih nastavitev. Med njimi so se žal znašle za resnejšega fotografa nepomembne možnosti, kot so določanje intenzitete nasmeha, ob katerem naj aparat samodejno proži, in vklop samosprožilca. Mnogi bi si bolj želeli nastavitve kompenzacije osvetlitve ali scenskega načina, a za to bo potreben sprehod po izbirnikih. Z drsnim stikalcem napravici povemo, ali želimo fotografirati ali snemati video, katerega uporabnost pa je pri ločljivosti zgolj 640 × 480 pik vprašljiva, saj nam aparat med snemanjem ne dovoli uporabljati optičnega zuma.

"Zimski pokrajini Sonyja nista bila kos niti ob ustrezno nastavljenem scenskem načinu, dodobra pa jima je moč kasneje pomagati pri obdelavi za računalnikom. Posnetek je narejen z modelom DSC-S2100."

Kakovost posnetkov je povprečna. Tipalo s kar dvanajst milijoni pik neuspešno bije bitko s šumom že pri najnižji vrednosti ISO 100, hkrati pa objektiv ne izrisuje dovolj ostre slike, da bi bili izkoriščene vse pike tipala. Navdušile nas niso niti goriščnice, ki ne zagotavljajo niti širokega kota niti spodobnega tele področja, saj se gibljejo med 35 in 105 mm. Optični zum je torej trikratni, stabilizacije pa objektiv ne ponuja. Aparat posledice tresljajev poskuša odpraviti programsko, a gre tu bolj za reklamo kot uporabno lastnost. Od objektiva bi si želeli tudi manj geometrijskega popačenja.

Zelo pregledni in lepo urejeni pa so menuji, kar ob malo možnostih, ki jih S2100 ponuja, niti ni bilo težko doseči. Dobrodošla je možnost najpreprostejšega načina (easy mode), kjer napisi postanejo večji, možnosti nastavitev pa praktično ni. Sicer pa so nam na voljo kompenzacija osvetlitve za dve zaslonki, način merjenja svetlobe, zaporedno slikanje, področje ostrenja in izbira prednastavitve beline. Samodejnega zajema nam Sony žal ne ponuja. Pohvalno pa je, da scenskih načinov ni pretirano veliko, čeprav smo na preizkusu ugotovili, da za dobre posnetke kljub temu potrebujemo nekaj znanja. V zasneženi pokrajini je zimski način posnel slabše fotografije kot programski z nadosvetlitvijo.

CyberShot DSC-S2100 torej zadovolji najmanj zahtevne, a jim ponuja lično oblikovano in trdno grajeno ohišje, ki je kljub uporabi standardnih akumulatorskih vložkov AA žepnih mer. Presežkov pa od njega ni pričakovat.

Sony CyberShot DSC-S2100

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,6; ostrenje 5 cm-neskončno; domet bliskavice 3,3 m; ISO: samodejno in ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.sony.si.

Cena: Okoli 110 EUR, vendar pri nas najverjetneje ne bo na prodaj. Na prodaj bo 10 EUR cenejši "derivat", model DSC-S2000, ki ima nižjo ločljivost in manjši LCD zaslon.

Za: Izdelava in materiali ohišja, ergonomija.

Proti: Opazen šum že pri najnižjih vrednostih ISO, goriščnice objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji