Objavljeno: 19.4.2005 09:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Solonote P1558A

Intelova osvežitev sistemskega nabora Centrino je prinesla kar nekaj novih tehnologij, prehod na novosti pa bo pri večini izdelovalcev potekal v naslednjih dveh mesecih. Med prvimi prenosniki, ki temeljijo na novem naboru Alvisio, je tudi Solonote P1558A. Ta je z Intelovim procesorjem Pentium M novega rodu s taktom 1733 MHz, 512 MB pomnilnika DDR in 60-gigabajtnim diskom SATA zelo spodobno zasnovan, njegove prednosti v primerjavi s podobno zmogljivim predhodnikom pa so novosti, ki jih prinaša nov nabor 915GM.

Tako je grafični procesor i900, ki je sicer sestavni del nabora, združljiv s knjižnico DirectX 9, z računalnikom pa komunicira prek vmesnika PCI Express 16x. Prenosnik se tako, kljub temu da nima namenskega grafičnega procesorja, pohvali z dokaj solidnimi grafičnimi zmogljivostmi: v testnem programu 3DMark 2001SE je namreč dosegel 4658 točk - daleč največ med prenosniki z integriranim grafičnim procesorjem.

Ohišje prenosnika je skoraj enako tistemu pri predhodniku, očitno pa zmogljivejša zasnova terja nekoliko več prostora: prenosnik je namreč nekoliko debelejši, predvsem na zadnji strani, kjer meri v višino kar 4 cm (spredaj je pol centimetra tanjši, tako da je rahlo klinaste oblike). Posebnost (oz. znanilec prihodnosti) med vmesniki in razširitvenimi mesti je razširitveno mesto za kartice ExpressCard, ki naj bi v prihodnosti nadomestile kartice PC Card, za katere je v novem Solonotu prav tako na voljo razširitveno mesto. Na ohišju je na voljo še paleta gumbov za predvajanje glasbenih CDjev (navadnih in MP3), računalnik pa to zmore tudi, ko je ugasnjen.

Nova Intelova osnova za prenosnike (ki se sicer še vedno imenuje Centrino, tako kot predhodnik) se v praksi izkaže odlično. Pri poganjanju pisarniških programov je razlika v primerjavi s prejšnjim rodom prenosnikov dokaj majhna, je pa zato precej hitrejše poganjanje večpredstavnih programov, kar lahko pripišemo dvakrat večjemu drugostopenjskemu predpomnilniku. Razveseljivo je, da kljub zmogljivejši zasnovi poraba energije ostaja na enaki stopnji: novi Solonote je brez napajalnika deloval skoraj štiri ure in pol.

Solonote P1558A se lahko med prenosniki po okoli 300 tisočakov brez težav primerja z vsemi konkurent, izdelovalec pa je s tem modelom vrgel rokavico drugim, ki bodo prenosnike na novi osnovi predstavili šele v naslednjih tednih in mesecih.

Solonote P1558A

Poslovni indeks Winstone 2004: 21.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 24,2.

Trajanje delovanja: 4 h 24 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 33 × 27,5 × 4 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,73 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, wifi 802.11g.

Zaslon: 15-palčni, 1024 x 768 pik.

Cena: 299.900 tolarjev.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Za: Zmogljivost, opremljenost, čas trajanja akumulatorja.

Proti: Večje zunanje mere v primerjavi s predhodnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji