Objavljeno: 19.4.2005 09:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Solonote C1551A

Da ultralahki prenosniki niso več samo domena najbolj uveljavljenih izdelovalcev prenosnikov, je že pred kratkim dokazal Prestigio z modelom Visconte 120, v prihodnje pa lahko pričakujemo precej večjo ponudbo ugodnih, a vseeno majhnih in lahkih prenosnikov. Solonote C1551A je najmanjši izdelek v paleti te blagovne znamke. Gre za povprečno opremljen prenosnik, ki s Celeronom M s taktom 1,4 GHz in 256 MB pomnilnika ne bo rušil hitrostnih rekordov, njegova zmogljivost pa več kot zadostuje za delo s pisarniškimi programi.

Po zunanjosti novi Solonote deluje nekoliko neproporcionalno: v širino in globino je eden najmanjših prenosnikov sploh, je pa nekoliko debelejši od povprečnega lahkega prenosnika. To moramo pripisati optični enoti, ki je nekateri konkurenti nimajo vgrajene v ohišje, je pa na voljo kot zunanji dodatek. Akumulator prenosnika zaseda celotno zadnjo stran, njegova zmogljivost pa je podpovprečna: z 2100 mAh je za več kot 50 % manj zmogljiv od akumulatorja v večini prenosnikov (kjer je njihova zmogljivost navadno med 4000 in 5000 mAh).

Zaslon Solonota je širokega formata, njegova ločljivost pa 1280 × 800 pik. Folija pred zaslonom LCD poskrbi za odličen kontrast in svetlost, a le, če na zaslon gledamo pravokotno in brez vira svetlobe za hrbtom. Zaradi precejšnjega odbleska svetlobe z zaslona je slika pri gledanju s strani nekoliko slabše vidna, v njem pa hitro opazimo tudi zrcalno sliko okolice. Grafični procesor je vgrajen kar v Intelov nabor, kar pomeni, da se s 3D zmogljivostmi ne more ravno pohvaliti.

Opremljenost prenosnika z vmesniki je povprečna: na voljo imamo dva priključka USB in enega firewire, posebej pa moramo omeniti TV izhod, ki pri ultralahkih modelih pogosto ni na voljo. Pogrešali smo brezžični omrežni vmesnik, ki je sicer na voljo za minimalno doplačilo, kljub temu pa bi ga v prenosniku, ki je namenjen predvsem prenašanju naokoli, pričakovali že v osnovnem paketu opreme. C1551 ima poleg vmesnika PCMCIA za razširitev z dodatnimi karticami na voljo tudi vmesnik CF.

Pri meritvah se je novi Solonote odrezal dokaj dobro. Prenosnik je kljub nekoliko manj zmogljivi zasnovi dosegel zadovoljiv rezultat tako pri testu Business Winstone kot tudi MCC Winstone. Šibek akumulator pa je vzrok za to, da bo brez napajanja deloval le uro in tri četrt, kar je po današnjih merilih precej pod povprečjem.

Novi Solonote se bo s svojo ceno brez težav kosal s konkurenco v razredu lahkih prenosnikov. Za to, da bi se na lestvici uvrstil še nekaj stopničk više, pa bi moral imeti nekoliko zmogljivejši akumulator in malo boljšo opremljenost.

Solonote C1551A

Poslovni indeks Winstone 2004: 14,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 16.

Trajanje delovanja: 1 h 44 min.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 3.

Mere: 29,6 × 20,5 × 3,5 cm, 1,9 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M, 1,4 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW.

Zaslon: 12-palčni, 1280 x 800 pik.

Cena: 227.870 tolarjev.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Za: Mere, kontrast in svetlost zaslona.

Proti: Čas trajanja akumulatorja, odblesk zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji