Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2013 | Teme: nenehni testi, foto, brezzrcalni fotoaparati

Samsung NX20

Aparati vrste DSLR, ki so se obdržali na trgu, so večinoma precej zreli izdelki in tudi njihovi kupci so večinoma precej določeni. Je pa boj za kupce precej bolj zanimiv v segmentu brezzrcalnikov. Kosa te pogače si po novem želi tudi Samsung, ki z aparatom NX20 ponuja zelo zanimivega tekmeca v tem segmentu.

Ohišje je razmeroma majhno in je resnici na ljubo zelo robustno grajeno ter bolj spominja na modele DSLR srednjega razreda, v notranjosti pa najdemo razmeroma veliko tipalo velikosti APS-C.

Stanje je precej podobno kot pri Sonyjevi seriji NEX, saj večje tipalo zahteva precej velike mere zumirnih objektivov, zato celota ni preveč kompaktnih mer. Samsungu pa so dodali še vgrajeno bliskavico in elektronsko iskalo, ki pripomoreta, da je dejanska velikost aparata precej podobna manjšim modelom DSLR. Držalo je sicer zelo kakovostno izdelano, a zaradi majhnih mer fotografiranje ni tako udobno kakor s kamerami DSLR. Žal je treba zapisati, da je aparat glede na mere pobral slabosti iz obeh svetov – za brezzrcalnik je precej velik, a dolgotrajno fotografiranje le ni dovolj udobno.

Precej bolj priročno in udobno je upravljanje aparata. Čeprav tokrat preizkušeni zumirni objektiv po kakovosti nekako zbledi v povprečju, je opremljen s precej zanimivo možnostjo upravljanja samega aparata. Na njem najdemo funkcijsko tipko, ki nam omogoči, da s kolescem, namenjenim ročnemu ostrenju, upravljamo tudi nastavitve aparata ali pa nastavljamo odprtost zaslonke. Poleg tega sta na voljo še dve dodatni kolesci, pa tudi namenskih in funkcijskih tipk je na ohišju dovolj. Že znano Samsungovo odlično upravljanje aparatov prek povezave Wi-Fi in aplikacije za naprave Android in iOS so zdaj prenesli še v svet brezzrcalnikov.

NX20 je zmožen tudi precej hitrega zajemanja osem fotografij na sekundo in omogoča hitrost zaklopa do 1/8000 s, po odzivnosti pa aparat ne sodi med najboljše in po zajemanju si rad vzame kakšno sekundo zase. Ostrenje je hitro in deluje dobro, a mu slabe svetlobne razmere žal niso naklonjene. Veliko bolje se v slabi svetlobi znajde tipalo, ki kljub visoki ločljivosti več kot 20 megapik nima velike občutljivosti za šum. Ponuja nastavitve do ISO 12800, ko fotografije ohranijo dovolj podrobnosti in tudi barve ostanejo dobro nadzorovane, do ISO 3200 pa fotografije ostanejo primerne tudi za manj zahtevne povečave. Žal je tudi tu treba omeniti, da se aparat lahko meri le z aparati s tipalom formata 4 : 3, tista v NEXih pa so za odtenek zmogljivejša, vsaj ko govorimo o občutljivosti za šum.

Zelo dobro se obnese vrtljiv zaslon, čeprav njegova ločljivost ne sega v nebo. Samsung je opremljen tudi s velikim digitalnim iskalom, ki pa mu najbolj zamerimo odboje svetlobe od uporabnikovega obraza, kadar fotografiramo proti soncu, ko močno potrebujemo okular. Tudi prilagoditev dioptrije se občasno rada zatakne. To bo motilo uporabnike, ki si aparat med seboj veliko menjajo.

Med zajemanjem videa samodejno ostrenje deluje gladko in zanesljivo, uporabnik pa lahko po želji tudi ročno prilagaja vse nastavitve tudi med zajemanjem. Na voljo je tudi nekaj posebnih učinkov, ki upočasnijo delovanje aparata. Tak je učinek ribjega očesa, ki zmanjša ločljivost videa na vsega ločljivost VGA.

Samsungov poskusni skok v svet brezzrcalnikov je precej poseben in ponuja možnosti, ki jih ne najdemo pri nobenem drugem izdelovalcu. Je zelo kakovostno izdelan in zaradi svoje napredne zasnove lahko nadomesti marsikatero resnejše orodje, vprašanje pa je, kako bo trg sprejel izbiro velikosti njegovega ohišja in kakšna bo paleta njihovih objektivov. Cena 1100 evrov je precej visoka.

Samsung NX20

Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 5472 × 3080, 3888 × 2592, 3712 × 2088.

Tipalo: Efektivno 20,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Prodaja: www.eurofoto.si.

Cena: 1099 EUR z objektivom 18-55 mm.

✓    Hitrost zajemanja posnetkov, upravljanje na objektivu, vgrajena povezava Wi-Fi.

✗    Vprašljiva velikostna zasnova ohišja, občasno »razmišljanje« po zajemanju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji