Objavljeno: 27.3.2007 08:33 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2007 | Teme: nenehni testi

Samsung NV7

Pri Samsungu so predstavili nov razred žepnih digitalnih fotoaparatov, serijo NV. Poglavitna lastnost tega razreda je prefinjena oblika, visoka zmogljivost in zelo inovativen uporabniški vmesnik. Trenutno so na voljo trije modeli, NV3, NV7 in NV10. Vsak zase je nekakšen posebnež, vendar smo preizkusili le dva, NV7 in NV10.

Ohišje modela NV7 je zelo kompaktno in tudi razmeroma gladko. To nam na prvi pogled daje občutek, da je tak fotoaparat težko držati le v eni roki. Vendar zaradi zelo majhne teže to sploh ni težava, za vsak primer pa za boljši oprijem skrbi gumijasti del na sprednjem delu ohišja. Ta je zaradi črne barve fotoaparata skorajda neopazen. Tudi bliskavica je neopazno pospravljena na zgornjem delu aparata, ki se po potrebi avtomatsko odpre.

NV7 je posebnež tudi zato, ker iz zelo tankega fotoaparata drzno gleda velik in zmogljiv objektiv. Premore kar 7x optično povečavo, ponaša pa se tudi z optično stabilizacijo slike (katere delovanje je tudi precej glasno in energijsko potratno). Ločljivost 7,2 megapike je več kot dovolj za kakovostne fotografije.

Nekaj posebnega je tudi uporabniški vmesnik. NV7 in NV10 uporabljata povsem isto tehnologijo in sta tudi na videz (z zadnje strani) skoraj enaka. Večino fotoaparata pokriva velik in kakovosten zaslon LCD z diagonalo 6,3 centimetra. Raznih menujskih tipk ne bomo našli. Namesto tega so ob desnem in spodnjem robu zaslona nanizani majhni črni gumbki, ki so brez kakršnihkoli oznak in rabijo za nekakšno koordinatno izbiranje izbir na zaslonu. Uporabniški vmesnik tako temelji na podobnem načinu kot večina bančnih avtomatov. Seveda s to razliko, da so tu gumbki precej gosteje posejani in da so gumbi občutljivi že za dotik. Tako se nam določena lastnost na menuju označi že ob prehodu s prstom prek gumba, s pritiskom pa izbiro le še potrdimo. Lastnost teh gumbov so izkoristili tudi za pomikanje med fotografijami, saj za brskanje ni treba pritiskati na gumb, temveč zgolj drsimo po njih. To zagotovo pohitri izbiranje nastavitev, pa tudi sam fotoaparat naredi bolj zanimiv. Žal pa ima to tudi ključno slabost. Večina bo na gumbe pritiskala s palcem, površina palca pa je velika za dva gumbka na fotoaparatu. Tako se večkrat zgodi, da nam fotoaparat označi neko lastnost, dejansko pa pritisnemo na gumb zraven, ki pomeni drugo izbiro. Zelo nerodno je to pri brisanju slik, saj lahko zaradi napačne označitve namesto "briši ene", dejansko pritisnemo na gumb, ki pomeni "briši vse". Skratka, nekoliko vaje pred resno uporabo ne bo škodilo.

Da bi lahko v polni meri izkoristili zmogljivost fotoaparata, so v Samsungu poskrbeli z možnostjo ročne nastavitve vseh glavnih nastavitev, od ostrine do odprtosti zaslonke. Fotografiranje v makro načinu se odlično obnese, saj lahko objekt približamo tudi na le 1 centimeter. Občutljivost ISO lahko nastavljamo od 100 pa do 1000. Žal pri ISO 400 na temnejših odtenkih že opazimo barvni šum. Seveda pa se lahko brezskrbno prepustimo tudi avtomatiki. Fotoaparat se zelo dobro obnese tudi v temnejših prostorih, le pri uporabi bliskavice bodo včasih slike presvetle.

Avtomatsko določanje beline mu praviloma ne povzroča težav. Slika je ob robu sicer malce sodčasta, a kljub temu lepo ostra. Tudi samodejno ostrenje poteka zelo hitro in zelo natančno.

Možno je tudi zajemanje videa v ločljivosti 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo. Za razliko od večine digitalnih fotoaparatov lahko z NV7 med snemanjem videa tudi spreminjamo optično povečavo (zumiramo). Se pa ob tem za tisti trenutek snemanje zvoka izklopi.

NV7 za delovanje uporablja akumulator, ki ga je mogoče polniti v samem aparatu. Moti le dejstvo, da fotoaparata ne moremo priklopiti s standardnimi kabli USB, temveč za to potrebujemo poseben kabel, ki obenem rabi tudi za polnjenje baterije.

Samsung NV7 je mešanica fotoaparata z veliko optično povečavo in elegantnega kompaktnega fotoaparata. Narejen je nalašč za tiste, ki so jim zmogljivejši fotoaparati preveliki ter kompaktni preveč preprosti. Žal pa v paketu dobimo zgolj osnovno opremo, dodatno pa lahko dokupimo torbico za nošenje, daljinski upravljalnik za samosprožilec ter bazno postajico. Posebnost fotoaparata odseva tudi razmeroma visoka cena.

Samsung NV7

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,2 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-270 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,8 m-neskončno (1 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s; domet bliskavice 4,2m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400, 800, 1000.

Prodaja: Euro Foto, www.eurofoto.si.

Cena: 458,40 EUR.

Za: Optična povečava, stabilizator slike, hitro ostrenje.

Proti: Povezava s posebnimi kabli, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji