Objavljeno: 8.3.2005 20:09 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung ML-2150

Samsungovi laserski tiskalniki so na slovenskem trgu med cenejšimi modeli povzročili resno vznemirjenje in kot kaže, se bo podobno, a v nekoliko milejši obliki zgodilo tudi v višjih cenovnih razredih. Samsung ML-2150, ki smo ga preizkusili, je namreč opremljen razkošno, prodajalci pa ga kljub temu ne cenijo na dosti več kot 100.000 tolarjev.

Gre za laserski tiskalnik polne ločljivosti 1200 pik na palec in s hitrostjo tiskanja, ki je navedena kot "do 20 strani na minuto". To je naš preizkus tudi potrdil. Tiskalnik je nekoliko večji, in to predvsem zaradi velike kasete za papir, ki sprejme 500 listov formata A4. Poleg tega je na voljo večnamenski podajalnik, ki lahko sprejme do sto listov. Papirna avtonomija torej, ki je v tem cenovnem razredu doslej nismo bili vajeni. Vgrajen je tudi obračalnik, ki omogoča tiskanje na obe strani.

Trajnost kasete z barvilom je velika, saj naj bi z njo natisnili do 8000 strani (pri 5-odstotni pokritosti). Tudi cena odtisa na stran je dokaj ugodna - 4,9 tolarja. Žal moramo opozoriti, da je tiskalniku v osnovi priložena polprazna kaseta z barvilom, ki omogoča tiskanje le 4000 strani (enako so se v Samsungu odločili pri cenejših modelih 1510 in 1710). Tiskalnik ima tipko, s katero preklopimo v varčevalni način, ko naj bi kaseta z barvilom zmogla do 11.200 strani. Izdelki bodo v tem primeru nekoliko svetlejši, kar bo vidno predvsem pri rastrih in ne toliko pri besedilu.

Tiskalnik se iz varčevalnega načina prebuja kar 41 sekund, vendar je po "prebujenju" razmeroma odziven in ga ni treba dolgo čakati. Ni pa najhitrejši, saj za prvo stran potrebuje 21 sekund (Samsung sicer navaja 12 sekund), za polnih 15 strani besedila pa minuto. Tudi s poslovnimi poročili nima težav (9 strani v 43 sekundah), bitno sliko A4 pri visoki ločljivosti pa natisne v slabi minuti pri ločljivosti 600 dpi, pri polni ločljivosti 1200 dpi pa za to potrebuje dve minuti in 42 sekund.

Kakovost tiska ni vrhunska, a zadostuje. Na kakovost besedila nismo imeli pripomb (to načeloma velja za vse današnje laserske tiskalnike), nekaj pa smo jih imeli na kakovost tiskanja rastrskih slik. Te so bile precej neenakomerne, tu in tam je bila na izdelku celo svetlejša proga. Besedilne podrobnosti, velike 2 piki, pri ločljivosti 1200 dpi so le malenkost bolje vidne od tistih pri ločljivosti 600 dpi, verjetno zato, ker je pri višji ločljivosti ves izdelek kar nekako presvetel.

S tiskanjem kuvert v večnamenskem podajalniku smo imeli nekaj težav, saj nikakor nismo mogli natisniti brezhibnega izdelka. Kuverto B5 je pogon ob strani vztrajno nekoliko mečkal, na dnu pa prerahlo potiskal.

Naprodaj je tudi različica tiskalnika z omrežno kartico in celo različica z vgrajeno brezžično omrežno kartico.

Samsung ML-2150

Velikost (razred): A4 (osnovni).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: Do 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); dodatek za tiskanje na obe strani; PCL6; 16 MB/144 MB; vzporedni, USB 2.0.

Cena: 105.900 tolarjev.

Cena natisnjene strani A: 4,91 tolarja (čb).

Za: Zelo dobra opremljenost, velika hitrost, ugodna cena odtisa.

Proti: Počasno tiskanje prve strani, neenakomerno tiskanje rastrov, lise na bitnih slikah, nekaj težav s tiskanjem kuvert.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji