Objavljeno: 27.8.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2019

Samsung Galaxy A80

Že nekaj časa opažamo, da se je Samsung v srednjem razredu telefonov podal v resno ofenzivo, očitno zato, ker jim kitajski Huawei resno diha za vrat. In seveda zato, ker je kupcev, ki so za nov telefon pripravljeni redno (vsake dve leti) odšteti 1.000 evrov, končno mnogo. Zagotovo je več takih, ki bi za dovolj dober, čeravno ne popolnoma vrhunski, telefon, odšteli 300, 400, 500 ali 600 evrov.

Na zgornjem robu tega cenovnega spiska, nekje pri ceni 650 evrov, se trenutno nahaja najnovejši model serije A – Galaxy A80. Prinaša nekaj zanimivih tehničnih novosti, ki se bodo morda prijele tudi v prihodnjih modelih, morda tudi v serijah S in Note. In seveda ne prinaša kar nekaj zmogljivosti, ki jih sicer najdemo v najmočnejših (in dražjih) modelih.

 

Nekaj novega – foto sklop!

Najprej k očitnemu – Galaxy A80 ima vgrajeno vrtljivo kamero oziroma blok treh kamer/objektivov, ki je lepo »pospravljen« v ohišje telefona. Takoj ko v aplikaciji za fotografiranje izberemo način »selfi«, se blok kamer dvigne iz zadnje strani in hkrati obrne, tako da je pripravljen na fotografiranje s sprednje strani. Ko način fotografiranja spremenimo ali ko zapustimo aplikacijo za fotografiranje, se kamere spet pospravijo v običajen način.

Kliknite na fotografijo - priznajte, deluje zabavno, mar ne?

Ideja je zanimiva in rešuje dve težavi. Najprej – celotna sprednja stran zaslona je lahko zaslon, ne potrebujemo nobenih zarez ali lukenj za kamero selfi. In nato – potrebujemo le en sklop kamer, ki lahko hkrati služijo za običajno fotografiranje kot tudi za fotografiranje nas samih oziroma za selfije. To je še posebej dobra odločitev, ker sklop kamer v modelu A80 vključuje običajni pogled, pogled dvakratnega zuma in širokokotni pogled, ki je zadnje čase vse bolj prisoten in tudi izredno koristen. Selfi z ultraširokim objektivom lahko zajame še marsikaj, ne le našega približanega obraza.

Realizacija te ideje je videti zelo dobra, vprašanje pa je, kako se bo mehanizem obnesel na daljši rok. Ne pozabimo, da smo že dolga leta navajeni na telefone, ki nimajo nobenih mehanskih delov, sploh pa ne premičnih in zložljivih. Ravno tako je mogoče, da se bo v mehanizmu sčasoma začel nabirati prah oziroma nečistoča. Nenavadno pa je, da so se pri Samsungu odločili, da bodo »obrnjene« kamere, torej takrat, ko so v načinu selfi, delovale brez samodejnega ostrenja. Ostrenje je nastavljeno tako, da bo oster vedno le fotografirani obraz, kar morda ni vedno točno to, kar bi si želeli.

V načinu selfi samodejno ostrenje ni omogočeno.

Fotografije, ki jih izdeluje ta sklop, so sicer zelo dobre, vendar ne tako zelo kot pri dražjih modelih S. Predvsem ultraširoki objektiv je »podložen« s slabšim tipalom, ki ima ločljivost le 8 megapik (Galaxy S10 ima 12-megapiknega), kar se pri panoramah, ko bi si želeli podrobnosti, kar pozna. Ravno tako to tipalo ni najbolje opremljeno za fotografiranje v slabših svetlobnih pogojih, z njim tudi ni na voljo programska izbira Nočni način. Vsekakor pa bo velika večina uporabnikov s fotografijami A80 zelo zadovoljna. Tudi tisti, ki bi se preizkusili v (telefonski) portretni fotografiji, saj ima foto sklop vgrajeno tudi t. i. tipalo TOF (time of flight), ki omogoča zamegljevanje ozadja portretiranca. Ugotovili smo, da zamegljevanje (oziroma učinek bokeh) deluje zelo dobro.

gQaAVGu8nsU

 

Foto sklop je lahko tudi minus

A posebni fotografski sklop ima na telefon tudi nekaj slabih vplivov. Za začetek telefon seveda ni vodoodporen, zaradi premičnega mehanizma bi bila taka realizacija res zelo težka. Nadalje pa je »v telefonu« kar nekaj manj prostora za baterijo oziroma akumulator, zato je ta zmogljivosti »le« 3.700 mAh. Kar v resnici ni malo, toda nekateri modeli, ki z akumulatorjem zasedejo res vso zadnjo stran, so nas razvadili, da tudi zelo tanki telefoni danes zmorejo shraniti 4.000 ali celo 4.500 mAh (cenejši Galaxy A70!), torej 20 odstotkov več energije. V praksi pa boste z A80 seveda brez težav »prišli« do konca dneva, če le ne sodite med najzahtevnejše uporabnike.

 

Čas je spremembe

Telefon tudi nima brezžičnega polnjenja (kar je za »srednji« razred sicer običajno), predvsem pa nima – klasičnega 3,5-milimetrskega vhoda za slušalke. Po letih Samsungovega norčevanja iz Appla, ki je prvi opustil analogno vtičnico za slušalke, bomo tudi na Samsungovih telefonih morali preiti na slušalke bluetooth (kar seveda ni nič slabega) oziroma uporabiti slušalke z vtičem USB-C (te so telefonu tudi priložene). Ali pa si dodatno omisliti prilagojevalnik s 3,5 mm na USB-C, saj ta ni priložen. Da bo to, kot kaže, pri Samsungovih od zdaj naprej stalnica, kažejo govorice o novem Galaxy Note 10, ki bo predstavljen 7. avgusta in tudi naj ne bi imel vtičnice 3,5 mm.

»Stalnica« pa je, od modela A70 naprej, hitrejše polnjenje. Polnjenje 25 W se izkaže kot nekaj hitrejše od tistega, ki ga zmorejo trenutno vrhunski modeli S10, saj so ostali še pri 15 W. Vendar razlika ni tako drastična, kot bi sklepali iz vatov, le okoli 7-odstotna.

 

Svetel, velik in hiter

Sicer pa je Galaxy A80 velik telefon, njegov odlični 6,7-palčni zaslon AMOLED je še večji od vrhunskega modela Galaxy S10+ oziroma tako velik, kot bo menda prihajajoči Note 10. Telefon je malce debelejši od vrhunskih modelov, vendar se je v našem testu pokazalo, da je marsikomu to všeč, saj je telefon zaradi tega v roki stabilnejši. Ima pa zato tudi nekaj več gramov, dejansko dobimo občutek, da je težak. Ločljivost zaslona je 2.400 × 1.080 pik, kar je manj od ločljivosti modelov S, vendar razlike v številu pik ne boste opazili, tudi mi je nismo.

Delo s telefonom je hitro, saj ima vgrajen procesor Snapdragon serije 700, kar 8 GB pomnilnika in 128 GB shrambe. Razširitev s karticami microSD ni mogoča.

Omenimo še, da A80 na sprednji strani nima zvočnika (spomnimo – vso sprednjo stran zavzema zaslon), zato zvok oddaja s tresenjem samega zaslona. V praksi je zvok dokaj dober, vendar ne tako zelo kot pri modelih z dvema zvočnikoma, kakršen je, denimo, Galaxy S. In še – bralnik prstnih odtisov je vgrajen pod zaslonom, vendar je optičnega tipa in ne ultrazvočnega. V praksi to pomeni, da je prepoznavanje prsta nekoliko počasnejše, kot bi si želeli.

Povzamemo lahko, da je A80 znak tega, kar so se pri Samsungu novega naučili in kar bo v prihodnosti mogoče našlo pot tudi v vrhunske modele. Ali pa tudi ne. Predvsem za mehanizirani foto sklop nismo prepričani, ali bo zdržal preizkus časa. Vsekakor pa ga lahko le priporočimo, če so vam všeč veliki telefoni …

ulXtgBUNtk4

  

Samsung Galaxy A80

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 8,5

Cena: 650 EUR

Za: Odličen zaslon brez zareze ali »luknje«, širokokotni objektiv, tudi za selfije.

Proti: Akumulator bi lahko bil zmogljivejši, foto mehanizem bi utegnil biti občutljiv na mehanske vplive. Tipalo za širokokotne posnetke ni najboljše.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji