Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2018

Samsung Galaxy A7 - bitka med fotoaparati se je razplamtela

Že kar nekaj časa je od tega, ko nas je Huawei začel prepričevati, da mora imeti telefonski fotoaparat več kot le en objektiv. Uspelo mu je, danes so o tem prepričani vsi, tudi Samsung, ki je pred kratkim predstavil model s kar štirimi objektivi. Tokrat smo preizkusili model s tremi – letošnji Galaxy A7.

Telefoni serije Galaxy A so »srednji razred« Samsungovih telefonov, namenjeni so povprečnim uporabnikom s srednje globokimi žepi, usmerjeni pa predvsem na mlade. Na predstavitvi telefona v Milanu je bilo slednje zelo očitno – v celoti je bila posvečena zunanjemu videzu telefonov in njihovim fotografskim zmogljivostim, o preostali strojni opremi (procesor, pomnilnik) pa ni bilo izrečene niti besedice.

Zunanjost telefona je za cenovni razred, v katerega telefon sodi, dejansko nadpovprečna. Telefon je zadaj lepo zaobljen in obarvan, je pa res, da se na »barvno steklo« prstni odtisi kar lepijo. Na sprednji strani kraljuje 6-palčni zaslon AMOLED (kar za ta cenovni razred tudi ni ravno značilno) ločljivosti 2220 × 1080 pik in pokončnega formata, rob okoli njega pa je vendarle malce večji, kot ga premorejo vrhunski (in skoraj 3× dražji!) modeli Galaxy S. Tehnologija AMOLED omogoča tudi stalen prikaz informacij (t. i. »always on«), s čimer nas je Samsung sicer doslej razvajal pri modelih Galaxy S.

Fotografija, fotografija in še enkrat fotografija

Kot kaže, je uspešnost Huaweievevega pristopa, da na svojih telefonih poudarja fotografske in video zmogljivosti, spodbudil tudi Samsung, ki gre, vsaj v razredu A, po isti poti. Galaxy A7 ima tako tri kamere – poleg običajne (ločljivosti 24 MP) je tu še zelo široka (8 MP) in nato še tretji objektiv (5 MP) za še boljše določanje globine, kar omogoča lepše portretne fotografije (t.i. efekt bokeh). Fotografiji lahko tudi po tem, ko je že zajeta, po želji zameglimo ozadje in/ali ji spremenimo širino, saj telefon hkrati zajame dve fotografiji. Sprednja kamera (za »selfije«) ima ločljivost 24 MP.

Obe zadnji kameri sta v resnici široki, po podatkih Samsunga zajemata 77- in 120-stopinjski zorni kot. V praksi lahko potrdimo, da je slednje res široko in za turiste (in »turiste«) veliko bolj uporabno kot, denimo, objektiv z optičnim zoomom. Enostavno lahko s telefonom zajamemo več. Objektiva resda nimata optične stabilizacije (glej ceno telefona …), a smo bili z zajetimi fotografijami kljub temu zelo zadovoljni. Telefon se je dovolj dobro odrezal celo v mraku, čeprav se z vrhunsko konkurenco ne more meriti.

Kaj pa sam telefon?

Seveda z A7 ne bomo le fotografirali, četudi ga Samsung omenja kot »Instagram ready«, zato je pomembna tudi preostala strojna oprema. Vgrajen ima osemjedrni procesor srednjega razreda z varčnimi počasnejšimi jedri Cortex-A53, ki se obnesejo dovolj dobro. Enojedrni rezultat Geekbench 1500 velja danes za »dobro«, čeprav na trgu še vedno najdemo nekatere modele, ki zmorejo 3× nižje številke. Omenimo še 4 GB pomnilnika in 64 ali 128 GB prostora (z možnostjo razširitve s 128 MB kartico), kar je ravno tako dovolj. Enako velja za baterijo zmogljivosti 3300 mAh. Škoda le, da telefon ne podpira hitrega polnjenja, s katerim nas razvajajo vrhunski modeli.

Zanimivo, da ima telefon bralnik prstnih odtisov na stranski tipki za vklop, in ne na zadnji ali sprednji strani, kot smo bili tega vajeni pri Samsungih. Bralnik deluje dovolj dobro, je pa manj natančen, ker je precej ožji od običajnih. Zaradi ozkosti ga moramo tudi dlje »učiti«.

Nenavadno je, da se je Samsung pri modelu A7 odločil za drastično spremembo na področju zunanjih tipk – po novem tipke za glasnost niso več na levi strani telefona, temveč na desni. Zakaj je tako in ali bo tako tudi pri drugih novih modelih, nam od Samsunga ni uspelo izvedeti. Ravno tako, kot nam niso znali razložiti, zakaj ima najnovejši telefon leta 2018 še vedno staro vtičnico microUSB (in ne USB-C). Se pri kom morda še valjajo stare zaloge teh vtičnic, ki jih je treba porabiti?

Samsung Galaxy A7 (2018)

Hitrost delovanja: 8.

Kakovost izdelave: 8.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 325 EUR.

Za: Videz, širokokotna kamera, odličen zaslon AMOLED, ugodna cena, dovolj hitro delovanje.

Proti: Stara vtičnica microUSB, za Samsung »nestandardno« razporejene tipke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji