Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2006 | Teme: nenehni testi

Samsung Digimax L85

Samsung Digimax L85 je aparat, pri razvoju katerega se v Samsungu niso preveč trudili z miniaturizacijo. Nasprotno, aparat s svojo velikostjo in določenimi potezami nekoliko spominja na stare, "retro" aparate izpred mnogo let. A zato po tehničnih značilnostih ni prav nič starodoben.

Tipalo ima 8 milijonov svetlobnih pik, ki na svet gledajo skozi objektiv s 5× optično povečavo. Kukala nima (to bo slabo predvsem ponoči), zato pa je zaslon LCD s svojimi 64 mm diagonale dovolj velik, da skupaj z visoko ločljivostjo (230.000 pik) in hitrostjo osveževanja slike omogoča natančno zajemanje motivov. Ko si zaželimo ogleda ustvarjenih posnetkov, lahko poleg zaslona LCD uporabimo tudi visokoločljivostni vmesnik HDMI (High Definition Multimedia Interface). S tem je Digimax L85 eden prvih fotoaparatov s takim vmesnikom, a moramo za njegovo rabo vseeno dokupiti ustrezno posteljico (cradle) in kabel HDMI. Kljub temu je na voljo tudi običajni vmesnik PAL za priklop na navaden televizor.

Zmožnosti nastavitev so celovite, saj lahko nastavljamo večino parametrov fotografije. Sistem menujev je pregleden, le odzivnost bi lahko bila za malenkost boljša. Lega kakovostno izdelanega ohišja v roki je sicer dobra, vendar v praksi kazalec desnice vse prepogosto prekrije bliskavico, saj je ta postavljena preblizu ročaja aparata. Vratca na spodnji strani pokrivajo režo za pomnilniške kartice vrste SD/MMC, poleg pa čepi litijev akumulator. Z njim nam je v praksi z enim polnjenjem uspelo doseči skorajda 400 posnetkov; to je nadvse dober rezultat.

Med zanimivi funkcijami aparata velja omeniti možnost zajemanja posnetkov z razmerjem stranic 16 : 9, pri čemer se največja ločljivost posnetka zmanjša na 5 MP. Omogoča tudi zajem videoposnetkov z zvokom v ločljivosti VGA. Pri tem je posebnost to, da je mogoče zumirati med snemanjem. Funkcija makro ima možnost vklopa načina "super makro". Pri tem aparat ostri že na vsega en centimeter oddaljenih objektih.

Posnetki so barvno pravilni, podrobnosti pa, zahvaljujoč veliki ločljivosti, dobro vidne. Na nekaterih posnetkih so vidne manjše motnje v obliki kromatskih popačenj. Tudi Digimax L85 je močno podvržen šumu pri višjih vrednostih ISO - posnetki z ISO 400 so le pogojno uporabni. Prav bi prišel tudi (optični) stabilizator, ki ga aparat nima.

Gre torej za dokaj dober aparat, ki razveseljuje z dobro optiko in zmogljivo baterijo. V razredu zmogljivih aparatov pa je po zaslugi razmeroma nizke cene visoko uvrščen.

Samsung Digimax L85

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-190 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,4; ostrenje 0,8 m-neskončno (1 cm-80 cm  makro); čas od 1/1000 do 15 s; domet bliskavice do 5 m; razpon ISO: samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 85.990 tolarjev.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Za: Optika in kakovost posnetkov, vzdržljivost baterije, vmesnik HDMI.

Proti: Šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji