Objavljeno: 4.4.2005 11:45 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2005

S telefonom v dlani

Pametni telefoni Qtek so orali ledino med tovrstnimi izdelki z Microsoftovim operacijskim sistemom PocketPC. Najnovejši izdelek tega izdelovalca, Qtek 9090, tako sodi že v drugo generacijo ročnih računalnikov, s katerimi lahko tudi telefoniramo.

Qtek 9090 (v nekaterih delih sveta ima oznako I-Mate PDA2k EVDO) na prvi pogled deluje kot nekoliko prevelik ročni računalnik. S svojo obliko ne izdaja, da se zmore elektronika v notranjosti tudi povezati v omrežje GSM. Gre torej za dokaj klasično oblikovan ročni računalnik z operacijskim sistemom PocketPC, ki izstopa le po nekoliko večji teži in debelini: meri namreč 125 × 70 × 19 mm, skupaj z akumulatorjem pa tehta 210 gramov. Vzrok za nekoliko obilnejše mere je tipkovnica, ki se "skrije" v zadnji del ohišja in jo potegnemo iz ležišča (oz. premaknemo celotno zadnjo polovico računalnika) samo, kadar nameravamo vnašati večjo količino besedila, bolj vešči pa bodo tudi za to uporabili priloženo pero, s katerim je sicer bolj praktično delati z operacijskim sistemom.

Računalnik sodi med zmogljivejše na trgu. Intelov procesor PXA263 deluje s taktom 400 MHz, računalnik pa je opremljen s 180 MB pomnilnika RAM in 64 MB pomnilnika ROM, v katerem je shranjen operacijski sistem. 3,5-palčni zaslon ima ločljivost 240 × 320 pik, zmore pa prikazati do 65.536 barv. Posebnost računalnika je vgrajen digitalni fotoaparat s tipalom ločljivosti 640 × 480 pik in seveda z nespremenljivo goriščno razdaljo. Rezultati slikanja s fotoaparatom so primerljivi s slikami, ki jih naredimo s telefonom: dovolj dober za ogled na zaslonu telefona ali dlančnika, kjer je ločljivost zaslona nizka, nikakor pa slike niso namenjene objavi v spletu ali tiskanju na papir. Računalnik lahko povezujemo tudi z drugimi napravami, bodisi prek infrardečega vmesnika, bodisi prek vmesnika bluetooth.

Ker je Qtek tudi telefon, ima že na prednji strani dve tipki, ki ju pri ročnih računalnikih sicer ne najdemo - namenjeni sta vzpostavitvi oziroma prekinitvi pogovora. Za telefoniranje uporabljamo program Phone, ki je del operacijskega sistema: tipke, ki jih nariše na zaslon, so dovolj velike, da lahko nanje s prstom pritisne tudi človek z nekoliko bolj nerodnimi prsti. SIM kartico namestimo pod akumulator, telefon pa omogoča povezovanje v omrežja GSM s frekvenco 900 in 1900 MHz, tako da deluje tudi čez lužo.

Tipkovnico lahko skrijemo "pod" računalnik, njene tipke pa so dokaj majhne.

V praksi se Qtek 9090 izkaže kot dokaj posrečena kombinacija telefona in dlančnika. Povezava med telefonom in imenikom PocketOutlooka je po zaslugi operacijskega sistema zelo dobra. Telefon je za prenašanje v povprečnem žepu, pa tudi za tiščanje k ušesu nekoliko velik, tako da bo za telefoniranje večina verjetno uporabljala priložene slušalke (ali pa dokupljene, bluetooth). Pograjali bi tudi akumulator, ki bo zahteval dnevno polnjenje. Kot olajševalno okoliščino omenimo, da omogoča priložena priključna postaja ob polnjenju računalnika tudi hkratno polnjenje dodatnega akumulatorja, ki pa ga moramo seveda dokupiti.

Qtekov novinec pravzaprav nima veliko konkurentov. Po lastnostih in zmožnostih mu je najbliže Hewlett-Packardov iPaq h6340, ki pa je nekoliko skromneje opremljen, pa tudi tipkovnica, ki jo na iPaqa nataknemo, je manj praktična in uporabna. Seveda pa moramo tudi pri Qteku tako kot pri drugih ročnih računalnikih s telefonom zapisati, da bo s konkurenco lahko resno tekmoval šele, ko ga bo kateri izmed operaterjev ponudil po subvencionirani ceni.

Qtek 9090

Kaj: Ročni računalnik z vgrajenim telefonom GSM, digitalnim fotoaparatom in WiFi.

Izdeluje: I-Mate, www.imate.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 228.000 tolarjev.

Za: Opremljenost, dokaj dobra tipkovnica. Wifi.

Proti: Mere in teža, čas trajanja akumulatorja, nekoliko višja cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji