Objavljeno: 14.9.2005 12:36 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2005

Računalnik v računalniku

VMware Workstation je v peti različici še boljši kakor doslej, navidezni računalniki pa znajo v novem okolju početi že domala vse tisto, kar znajo operacijski sistemi početi na goli "železnini". Nadgradnja je še posebej zanimiva za tiste, ki preizkušajo delovanje računalnikov in programov ob različnih pogojih delovanja.

Izdelki podjetja VMware so v nekaj letih prerasli iz "butičnih" rešitev v eno najbolj vročih tehnologij ta hip. Virtualizacija je postala obljubljena dežela celotne industrije, podjetje pa je ruši rekord za rekordom, tudi ob pomoči nove "mame", matičnega podjetja EMC, ki ima VMware v lasti.

VMware Workstation 5.0 med zagonom navideznega računalnika z okoljem Windows XP.

Čeprav se glavnina dogajanja vrti trenutno okoli najzmogljivejšega in največjega izdelka, VMware ESX, podjetje ni pozabilo svojih korenin in redno posodablja tudi VMware Workstation, program, namenjen rabi v osebnih računalnikih. Peta generacija prinaša na prvi pogled razmeroma malo novosti, ki pa so toliko bolj pomembne in s tem dragocene za uporabo navideznih računalnikov. Z njimi VMware brez dvoma ostaja korak pred tekmeci.

Ena poglavitnih novosti v novi različici je zmožnost, da več navideznih računalnikov povežemo v skupino in s tem v enem računalniku (seveda ob zadostnih sredstvih, zlasti pomnilniku) ustvarimo pravcato navidezno omrežje. Na ta način lahko simuliramo delovanje tudi najbolj kompleksnih rešitev, kjer med sodelujejo odjemalci in strežniki. Poskrbeli so celo za to, da lahko simuliramo različne vrste komunikacijskih povezav, saj lahko nastavimo prepustnost omrežja in celo "ustvarjamo" umetne napake, na primer izpad posameznih podatkovnih paketov.

Izboljšano orodje za izdelavo diskovnih slik omogoča grafični prikaz odvisnosti med diskovnimi slikami.

Simuliramo lahko delovanje ob izklopu navideznih računalnikov, prehod v hibernacijo in mirovanje. Določiti je mogoče celo vrstni red zagona navideznih računalnikov v skupini, s čimer lahko preverimo, ali programska oprema pravilno ravna v različnih pogojih rabe. Za lažje delo je na voljo poseben pogled v konzoli, kjer lahko upravljamo navidezne računalnike, povezane v skupino. V navideznem okolju lahko torej ustvarimo domala vse tisto, kar bi lahko naredili v omrežju s fizičnimi računalniki.

VMware Workstation 5.0 vsebuje pomembne izboljšave pri izdelavi diskovnih slik (snapshots) navideznih računalnikov. Če smo bili v prejšnjih različicah omejeni na eno diskovno sliko, jih lahko zdaj izdelamo poljubno mnogo, v kateremkoli trenutku. Na ta način lahko povrnemo stanje navideznega računalnika na poljuben trenutek, ki smo ga predhodno shranili. Upravljanje z diskovnimi slikami poteka prek grafičnega menuja, ki prikazuje "slike" delujočega sistema v času nastanka diskovne slike. Če se povrnemo na eno od prehodnih slik sistema in od tedaj dalje izdelujemo nove slike, program samodejno ustvari novo vejo na seznamu diskovnih slik, tako da lahko ohranimo nadaljnje delo tudi po drugih vejah postavitev. Odsvetujemo pa snemanje diskovnih slik v ozadju, saj to zelo upočasni delovanje računalnika zlasti v navideznem sistemu, za katerega delamo sliko. Precej bolje je posnetek opraviti kar v ospredju.

Navidezne računalnike lahko povežemo v skupine, te povežemo z navideznim omrežjem, pri katerem pa lahko simuliramo hitrost in kakovost povezave.

Za okolja, kjer navidezne računalnike uporablja več uporabnikov, je zelo zanimiva novost tudi možnost kloniranja diskovnih slik. Na krajevnem disku lahko, denimo, ustvarimo "klon" slike navideznega računalnika v omrežju, ki je sicer označen samo za branje. V krajevnem računalniku se bodo v takem primeru hranile samo spremembe tovrstne slike (temu pravijo linked clone), kar je velik prihranek v primerjavi s shranjevanjem celotnih slik navideznih računalnikov.

Avtorji programa so vgradili izboljšave, ki omogočajo hitrejše delovanje navideznih računalnikov in manjšo porabo pomnilnika. Ko v računalniku tako uporabljamo več navideznih računalnikov s podobno vsebino, nova tehnologija, sposojena v večjem izdelku VMware ESX, omogoča optimizacijo uporabe pomnilnika in souporabo istih pomnilniških segmentov. Na ta način lahko prihranimo kar nekaj dragocenega pomnilnika. Druga izboljšava je v namenskem omrežnem gonilniku, ki je bolj učinkovit kakor je bil doslej.

Nova različica omogoča, da delovanje navideznega računalnika posnamemo kot video posnetke AVI.

Marsikomu bo zelo prav prišlo snemanje video posnetkov delovanja posameznega navideznega računalnika. VMware Workstation 5.0 omogoča, da vključimo "kamero" in celotno delovanje posnamemo v datoteko AVI. Zelo koristno za predstavitve, izobraževanje, prikaze delovanja.

VMware Workstation 5.0 prinaša še razširitev podpore za USB naprave. Zdaj so podrte še video kamere, USB mikrofoni in zvočniki. Je pa res, da tovrstne naprave zelo obremenjujejo delovanje navideznih računalnikov, tako da VMware priporoča dovolj zmogljive računalnike (2 GHz in navzgor). Iz istega razloga prenos podatkov v navideznih računalnikih še vedno poteka le s hitrostjo USB 1.1 (tudi če imamo fizično povezavo USB 2.0). Res je tudi, da veliko naprav USB kljub napredku še vedno ne bo delovalo pravilno. Gonilniki za poglavitne navidezne naprave (grafika, USB, omrežje) imajo zdaj Microsoftov certifikat, kar olajša namestitev Microsoftovih operacijskih sistemov. Zanimivo je tudi brezplačno orodje, ki omogoča preprosto pretvorbo navideznih računalnikov iz paketa Microsoft Virtual PC v zapis, razumljiv programu VMware Workstation.

Tako kakor pri vsaki novi različici, pravzaprav tudi vsaki osvežitvi, novi VMware podpira nekatere nove operacijske sisteme. Pomembna je predvsem podpora za nove različice okolja Linux vseh poglavitnih distribucij, novih različic Novell NetWarea in Sunovega sistema Java Dekstop System. Precej velika novost je podpora za 64-bitne operacijske sisteme, med katerimi so tudi Linux in Windows XP ter Windows Server 2003 v 64-bitnih različicah. Različica za Linux je dobila povrh vsega nov grafični videz, ki omogoča bolj pregledno delovanje.

S povezanimi kloni lahko prihranimo diskovni prostor pri uporabi diskovnih slik.

Podjetje VMware na seznam podprtih tehnologij nenehno dodaja nove možnosti. V času našega preizkusa je program imel vgrajeno še eksperimentalno podporo (kar pomeni, da ne jamčijo popolnega delovanja) za Microsoftov vmesnik Direct3D (kar odpira zeleno luč navidezni podpori za igre) in vmesnik ACPI S1, ki omogoča bujenje navideznih računalnikov prek omrežja.

VMware Workstation 5.0 je brez dvoma danes že zrel izdelek, ki učinkovito izvaja to, za kar je bil prvotno zasnovan. Program nudi stabilno delovanje gostujočih operacijskih sistemov več različic, zato so avtorji lahko začeli "piliti" druge podrobnosti. Večina tekmecev se še vedno ukvarja s prvo fazo razvoja, zato ima izdelek nedvomno prednost. Res pa je tudi, da je celotno področje virtualizacije na osebnih računalnikih PC še razmeroma mlado, kar pomeni, da je še precej prostora za izboljšave. Prav lahko pa se tudi zgodi, da se nekega dne virtualizacija preseli v same operacijske sisteme in postane njihov sestavni del.

VMware Workstation 5.0

Kaj: Program za virtualizacijo, ki omogoča sočasno uporabo več operacijskih sistemov v istem računalniku.

Izdeluje: Vmware, http://www.vmware.com.

Prodaja: CHS, http://www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: Okvirno 48.300 tolarjev za različico s tiskanimi navodili; 45.800 tolarjev za različico iz interneta; nadgradnje s prejšnjih različic od 24.000 do 32.200 tolarjev.

Za: Združevanje navideznih računalnikov, izboljšana podpora za diskovne slike, možnost snemanja delovanja navideznega računalnika v video zapis .

Proti: Omejena podpora za naprave USB; počasno snemanje diskovnih slik v ozadju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji