Objavljeno: 13.6.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Posebna 2022

Programska oprema - Uvodnik

Priznajmo, v resnici smo računalniški obsedenci. Prav, gibanje v naravi, šport, rekreacija, celo adrenalin, tudi to nam gre, vendar brez računalnikov težko. Tiste v samih kolesih smo že obdelali, oglejmo si še tiste »prave«.

Noben resen športnik, še posebej amater, se danes na športni izlet ne odpravi brez pametnega telefona in ustrezne športne aplikacije. Ali vsaj pametne ure, na kateri teče ena izmed njih. Kako bi sicer vedel, kako daleč je prišel, koliko »višincev« je naredil, koliko kalorij je porabil in ali je bilo ob vsem tem obremenjeno njegovo srce ter seveda koliko.

Toda tekmovanje s samim seboj in pregledovanje grafikončkov, ki jih strave in komooti izrišejo po koncu vadbe/izleta, sta le dva izmed razlogov za priljubljenost tovrstnih aplikacij. Upal bi si trditi, da je še bolj pomemben razlog postavljanje pred znanci, prijatelji in družino na družbenih omrežjih. Kje smo bili, kako dobro smo se imeli, kako zelo smo se (u)trudili, včasih tudi to, kako dobro in drago kolo nam je pri tem pomagalo.

Po drugi strani pa so lahko aplikacije, ki smo jih zbrali na naslednjih straneh, tudi izredno koristne. Pred izletom omogočajo natančno načrtovanje trase, po kateri nas nato vodijo. Nas zanima asfalt ali makadam? Tura po cesti ali gozdu? Po ravnem ali v klanec? Vse to vedo. Če ne, pa vedo prijatelji in znanci, ki uporabljajo isto aplikacijo. Strava, kot ena najbolj znanih tovrstnih, je uporabna celo globalno, saj je z njenega »vročinskega zemljevida« (heat map) zelo dobro vidno, v katerih delih sveta ljudje najbolj množično kolesarijo ali tečejo. In že je tu ideja za naslednje potovanje!

No, za tiste, ki jim zunanji svet še posebej ne leži, smo se poglobili tudi v navidezni … šport. Ob pomoči ustreznih aplikacij in celo sistemov za navidezno resničnost lahko kolesarimo ali tečemo tudi doma, v domači sobi. Tekmujemo in primerjamo se lahko z najboljšimi in hkrati iz sobe ne pomolimo niti nosu. Le predstavljamo si lahko kako (oziroma ali sploh …) bo to videti čez nekaj let, ko se bo (če se bo) med uporabniki prijel ravnokar predstavljeni Applov sistem za obogateno resničnost Vision Pro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji