Objavljeno: 22.12.2009 | Monitor December 2009

Pisma

Zadnja stran, Geeki na tuj račun, prvič

V novembrski številki Monitorja je bil objavljen prispevek avtorja Dareta Hribarja: Geeki na tuj račun, v katerem avtor piše o nakupu računalniške opreme v državni upravi in o nakupu računalnika za 5000 EUR v Službi Vlade RS za zakonodajo.

Služba Vlade RS za zakonodajo načrtuje v letu 2010 nakup enega ustreznega računalnika izključno za potrebe hrambe, obdelave in varovanja tajnih podatkov in ni namenjen za uporabo kateremu od uslužbencev. Kot avtor sam navaja v članku, morajo imeti računalniki za obdelavo tajnih podatkov ustrezno varnostno zaščito, ki mora biti zaradi zahtev NATA v skladu z varnostnim standardom TEMPEST. Služba Vlade RS za zakonodajo se glede na veljavne predpise ne more izogniti nakupu takšnega računalnika.

dr. Janez Pogorelec, DIREKTOR

Zadnja stran, Geeki na tuj račun, drugič

V reviji Monitor, št. 11, str. 112, je bil objavljen novinarski prispevek z naslovom Geeki na tuj račun, avtorja Dareta Hriberška. V njem piše o svojem začudenju nad "vladnim dokumentom, ki govori o nakupih s področja informacijskih tehnologij."

V nadaljevanju poleg nekaterih investicij izvršilnih organov omenja tudi organe sodne veje oblasti oziroma konkretno Okrožno sodišče v Ljubljani. Pri tem izpostavi vprašanje, "kdo sta srečnika na ljubljanskem okrožnem sodišču, ki za svoje delo neogibno potrebujeta računalnika za 2600 eurov?"

V zvezi s tem želimo pojasniti, da je v planu stroškov za leto 2010/2011, v skupni vrednosti 2600 eurov, predvidena nabava treh zmogljivejših prenosnih računalnikov. Vse pogosteje se namreč na obravnavah, v razpravnih dvoranah, pojavlja potreba po predvajanju različnih tonskih in slikovnih gradiv, ki služijo kot dokazno gradivo (prisluhi, video posnetki ipd.).

Poleg tega pa se prenosni računalniki uporabljajo za delo dežurne preiskovalne službe na terenu. Prenosni računalniki torej niso namenjeni posameznikom kot navaja avtor, ki zapiše "kdo sta srečnika na ljubljanskem okrožnem sodišču" pač pa potrebam celotnega okrožnega sodišča .

S pozdravi,

Tanja Glogovčan

Predstavnica za odnose z javnostmi

Okrožno sodišče v Ljubljani

Pri zapisanem gre pač za dobroverno naslanjanje na dokument, saj ta prihaja iz samega vrha državne uprave. V primeru Službe vlade za zakonodajo tam preprosto piše prenosni računalnik. Pri drugih organih, ki prav tako kupujejo prenosnike Tempest (denimo generalni sekretariat), je to dejstvo posebej zapisano v tabeli pod opombami. Ker sem domneval, da se od časov tajnih uradnih listov SFRJ na Službi vlade za zakonodajo ne ukvarjajo več s super skrivnostmi, mi ni moglo pasti na pamet, da gre za nakup bondovskega prenosnika Tempest. Zlasti, ker ste ob tem za svoj oddelek Publikacije in prevodi naročili še 8 prenosnikov po 1500 evrov in en namizni računalnik (predvidevam, ker je zaveden ločeno od prenosnikov) za 1520 evrov.

Za domnevni nesporazum pri Okrožnem sodišču v Ljubljani velja enako. V tabeli je naveden nakup enega računalnika za 2600 evrov. In ne treh. Kar pa se vašega naštevanja potreb tiče, naj vam iz uredništva strokovne revije prišepnemo: fotografije, zvok in video predvajajo tudi prenosniki za 400 evrov.

Kot avtor članka Geeki na tuj račun tako vztrajam pri svojem: če dokument drži (in najbrž v njem ni vse narobe), so nakupi vlade za prihodnje leto v veliki meri predimenzionirani, da ne rečem razsipni. To trditev sem pripravljen tudi zagovarjati pred katerimkoli sodiščem.

Dare Hriberšek

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji