Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2006

PCMini

Applov računalnik MacMini je ob prvi predstavitvi požel precej pohval zaradi majhnosti in priročnosti. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo kateri izmed izdelovalcev PCjev odločil, da "ukrade" zamisel in predstavi podoben računalnik.

AOpen je bil eden prvih izdelovalcev osnovnih plošč in t. i. barebone ohišij, ki je v svojih namiznih izdelkih uporabljal prenosniške procesorje Pentium M. Že pred kakšnim letom, le nekaj mesecev po predstavitvi MacMinija, je skupaj z Intelom predstavil PCjevski odgovor na Applovega malčka, vendar je šlo takrat le za prototip. Ta je zdaj (ko je MacMini pravzaprav tudi skorajda PC) očitno dovolj dozorel in AOpen je svoj MiniPC poslal na police trgovin.

Gre za simpatično oblikovano ohišje z osnovno ploščo, ki je komaj kaj večje od povprečne 5,25-palčne optične enote. Računalnik ima na sprednji strani samo gumb za vklop in režo za optično enoto, na zadnji strani pa so na voljo vsi vmesniki, ki jih računalnik ponuja. Resnici na ljubo jih ni prav veliko: vmesnik DVI, tv izhod (s podporo HDTV prek vmesnika YPbPr), omrežni vmesnik, izhod zvočne kartice, vmesnik firewire ter dva vmesnika USB. Majhno število vmesnikov USB pomeni, da je dokup razdelilnika USB pri AOpnovem malčku skoraj obvezen - če namreč na računalnik priključimo tipkovnico in miško, nam USBjev že zmanjka. Pohvalili bi to, da ima MiniPC že vgrajen omrežni vmesnik WLAN - anteno privijemo na priključek na zadnji strani ohišja.

V ohišje namestimo Intelov procesor Pentium M ali Celeron M, 2,5-palčni disk in pomnilniški modul, pa smo pripravljeni za delo. Za grafiko skrbi kar sistemski nabor, optično enoto pa, podobno kot osnovno ploščo, dobimo že skupaj z ohišjem - gre za zapisovalnik DVD.

Preizkusili smo računalnik s procesorjem Celeron M, 512 MB pomnilnika in 60-gigabajtnim diskom. Prvi vtis je odličen, po vklopu, ko se ventilator zavrti s polno hitrostjo, se hitrost vrtenja zmanjša in računalnik je povsem neslišen. Tudi če procesor za nekaj časa 100 % obremenimo, se lahko MiniPC še vedno meri tudi z najtišjimi prenosniki. Najglasnejši del računalnika je optična enota, seveda le, če vanjo vtaknemo nosilec. Resnici na ljubo je tudi ta precej tišja od večine 5,25-palčnih optičnih enot. Računalnik se med delom kljub temu ni pregreval in je brez težav mlel podatke.

Seveda ima tak računalnik tudi omejitve. Omenili smo že omejen nabor vmesnikov, ne smemo pa pozabiti na to, da je tak stroj precej manj razširljiv od običajnega PCja. Prenosniški diski in pomnilniški moduli so od navadnih dražji, samo ohišje pa tudi ni najcenejše, tako da tudi po ceni zaostaja za večjimi konkurenti.

Svoje mesto bo AOpnov malček našel predvsem v pisarnah in kot predvajalnik v dnevni sobi (da bi bil čistokrvni HTPC, bi moral imeti še tv kartico) ter sploh povsod, kjer za računalnik običajne velikosti ni dovolj prostora, obenem pa je zaželeno, da je čim tišji. Med PCji je trenutno brez konkurence - z njim pravzaprav lahko tekmuje le njegov vzornik, Applov MacMini.

AOpen MiniPC

Kaj: Miniaturno "barebone" ohišje.

Izdeluje: AOpen, www.aopen.com.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Cena: 109.545 tolarjev.

Za: Mere, tihost.

Proti: Omejen nabor vmesnikov, omejene zmožnosti razširitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji