Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix SZ10

Panasonicov novi Lumix SZ10 se uvršča bolj na vstopni del zmogljivostne lestvice, a tam ponuja presenetljivo veliko. Gre za razmeroma majhen žepni aparat s trdnim, kakovostnim ohišjem. Na trgu se resda najdejo tudi manjši in tanjši modeli. Tu iz ohišja malenkost štrli objektiv, k debelini nekaj doda tudi nagibni zaslon, ki ga lahko dvignemo navzgor (za zajem avtoportretov oziroma »selfijev«).

Kljub solidnim meram ponuja objektiv zelo koristen razpon goriščnic. Te segajo od 24 pa do 288 mm, seveda v klasičnem, 35 mm formatu. Gre torej za dvanajstkratni zum, kar je glede na velikost in težo aparata zelo dobro. Navdušeni smo tudi nad tem, da začne objektiv pri zelo širokih 24 milimetrih. V aparat je vgrajena tudi optična stabilizacija slike, ki se kar dobro obnese. Hitrost ostrenja je povprečna, sploh pri daljših goriščnicah zna biti počasna, tam zna tudi po natančnosti občasno zatajiti.

Kakovost fotografij je v dobrih razmerah solidna, drugače pa bolj povprečna, v temnejših razmerah postane šum kar opazen. Bolj razočarani smo bili nad kakovostjo videa, ta se namreč zajema pri ločljivosti 1280 × 720 (in hitrosti 30 slik na sekundo). Danes bi res pričakovali video FullHD.

Menuji so pregledni, na samem ohišju je le nekaj posameznih funkcijskih tipk, tudi za menjavo programa bo potreben izlet v menuje. Na voljo je kup scenskih programov, med njimi sta tudi program za fotografiranje nočnega neba in program za fotografiranje čez steklo. Samodejna avtomatika se dobro obnese, ročno bomo lahko nastavili le občutljivost ISO in temperaturo beline. Aparat ima vgrajeno tudi povezavo WiFi, prek katere lahko fotografije prenesemo na mobilne naprave, od tam pa tudi v splet (denimo na Twitter, Facebook itd).

Mali SZ10 je torej soliden aparat za manj zahtevne uporabnike, njegovi največji vrlini sta dober razpon objektiva in presenetljivo nizka cena. Sami bi si želeli višjo ločljivost videa in boljšo kakovost v slabših svetlobnih razmerah, a vsega tudi ne gre pričakovati.

Panasonic Lumix SZ10

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala:

16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–288 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,1–6,3; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 5,2 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, v samodejnem načinu do 6400).

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 139 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Velikost in teža, razpon objektiva, cena.

✗    Ločljivost videa, šum v slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji