Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2016 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix FZ300

Panasonic je pred tremi leti predstavil zmogljiv kompaktni aparat FZ200, katerega posebnost je bil objektiv z velikim razponom zuma in odlično vrednostjo zaslonke po vsej dolžini. Zdaj smo preizkusili njegovega naslednika, model FZ300. Ta seveda ohranja prednosti predhodnika, obenem pa prinaša kar nekaj izboljšav.

Ohišje aparata je še vedno podobno ohišjem manjših DSLRjev, je zelo kakovostno, glede na predhodnika se je nekoliko zvečalo v vse smeri. Aparat odlično leži v roki, vsekakor velja izpostaviti njegovo zaščito pred vremenskimi vplivi (dežjem in podobno). Glede na predhodnika so izboljšali tako digitalni okular kot zaslon LCD. Prvi je zdaj vrste OLED, ponuja višjo ločljivost in boljši kontrast, dodali so mu tudi tipalo, ki zazna, ko aparat približamo očesu. Takrat preklopi z zaslona na okular, obenem pa se sproži tudi sistem samodejnega ostrenja. Dvignili so tudi ločljivost vrtljivega, tripalčnega zaslona na zadnji strani, ta je tudi svetlejši kot prej, za povrh pa  še občutljiv za dotik.

Nadzor je ostal pretežno enak kot prej. Na voljo je kar dosti funkcijskih tipk in kolesc, upravljanje je hitro in tekoče, primerljivo z upravljanjem aparatov DSLR. Zanimiva novost je dodatno kolesce ob objektivu, poleg že znanega drsnika za nadzor zuma (enako počne tudi obroček okoli sprožilca).

Poglavitna lastnost aparata, objektiv, je ostala enaka. S tem ni sicer nič narobe, saj je objektiv odlično uravnotežen. Ponuja dober razpon goriščnic, od 25 pa do 600 milimetrov v klasičnem formatu, obenem je zaslonka zelo svetlih F2,8 po vsej dolžini. Objektiv se zelo dobro obnese, glede na lastnosti pa ne doda preveč k velikosti in teži aparata. Če ga primerjamo s  predhodnikom, je še izboljšana optična stabilizacija slike, pohitrili so tudi hitrost samodejnega ostrenja. To je bila ena izmed naših kritih modela FZ200, a je novinec pri ostrenju hitrejši in natančnejši. Še vedno zna imeti težave pri največjih goriščnicah, a to je značilno za večino takih modelov.

Področje, na katerem se pri Panasonicu od nekdaj kar dobro znajdejo, je zajem videa. Aparat tako zmore zajemati video pri ločljivosti 4K (3840 × 2160) in 24 ali 30 slikah na sekundo. Poleg zanimive možnosti naknadne izbire točke ostritve (več o tem v posebnem članku) lahko iz videa 4K tudi izvozimo posamezno sliko ali nastavimo, da aparat ves čas shranjuje dve sekundi slik. V tem primeru bomo imeli na voljo slike, zajete, še preden smo dejansko stisnili sprožilec.

Novi FZ-300 je odličen aparat, ki popravlja marsikatero pomanjkljivost predhodnika. Ponuja dobre lastnosti in veliko programskih možnosti, za zahtevnejše podpira tudi format RAW. Edina ovira pri tem aparatu je cena, ki je za naše pojme sicer povsem razumna, a je vprašanje, koliko uporabnikov se bo s tem strinjalo.  

Panasonic Lumix FZ300

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–600 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 8,8 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 540 EUR.

Za    Svetlobna prepustnost in razpon objektiva, kakovost fotografij in videa, podpora RAW.

Proti    Cena.

5155953

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji