Objavljeno: 28.1.2008 16:19 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Januar 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic DMC-FZ18

Zdi se, da vsak izdelovalec, ki v svetu digitalne fotografije kaj velja, skorajda mora ponuditi tudi aparat z veliko optično povečavo. V prejšnji številki smo si ogledali Olympusov in Canonov primerek, tokrat pa smo preizkusili Panasonicov fotoaparat z 18× zumom.

Razpon objektiva Leica omenjenega aparata je nadvse ugodnih 28 mm pri širokem in več kot 500 mm pri tele postavitvi. Pri tem je pohvalno, da na posnetkih ni opaziti pretiranih popačenj v obliki sodčka ali blazinice (široki, tele kot). Optični stabilizator je za ta razred aparatov že samoumeven, prav tako popolne ročne nastavitve parametrov. Plus je možnost zajema posnetkov v zapisu RAW, s čimer so odprte možnosti za nadaljnjo obdelavo posnetkov. To bodo izkoristili predvsem tisti, ki jih bo motil algoritem za odpravljanje šuma, ki je že pri vrednosti ISO 400 (in seveda več) zelo agresiven in posnetkom precej izpere podrobnosti.

Všeč nam je bila dobra odzivnost aparata. Hitrost ostrenja je med boljšimi, tudi pri daljših goriščnih razdaljah, kar ni ravno pravilo pri teh aparatih. Omogoča ročno ostrenje s povečavo dela motiva, samodejno ostrenje pa premore še sistem za zaznavanje obrazov na motivu. Tega izbiramo na dobrem, dvainpolpalčnem zaslonu LCD ali pa prek vgrajenega elektronskega kukala (optično kukalo pri tako velikem zumu ni izvedljivo).

Zmožnosti izbiramo prek smernih tipk, aparat pa ima za nastavljanje tudi krmilno paličico. Občasno smo se sicer zmedli, saj ni bilo povsem jasno, ali uporabiti paličico ali tipke za nastavljanje te ali one funkcije, pa vendarle dvom že po nekaj dneh rabe izpuhti. Pohvaliti gre še lego aparata v desnici, saj so bistveni deli (ročaj, lega palca) oblečeni v nedrsljivo gumo.

Litij-ionska baterija obljublja vse tja do 400 posnetkov z enim polnjenjem. Posnetki so sicer precej dobri (barvno pravilni, ostri, brez odvečnih popačenj), vendar le, če se ne spozabimo in se držimo vrednosti ISO, manjše od 400. Kljub temu da smo šum grajali že pri predhodniku (DMC-FZ8, ki je premogel 12× zum), se ga pri Panasonicu niso kaj prida potrudili zmanjšati. Le sistem naknadnega zmanjševanja so nekoliko "privili", a to v praksi žal prav nič ne koristi, prej nasprotno. Spotaknili pa bi se tudi ob to, da zmogljivega zuma ni mogoče uporabljati med snemanjem videoposnetkov, kar že prej omenjena konkurenca zmore brez težav.

Panasonic DMC-FZ18

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-504 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,2; ostrenje 0,3 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno, 100-1600.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: PC H.and, www.pchand.si.

Cena: 481,79 EUR.

Za: Objektiv, umirjevalnik slike, ročne nastavitve, zapis RAW.

Proti: Zrnatost in izpranost posnetkov pri večjih občutljivostih, nezmožnost zumiranja pri snemanju videa, dokaj visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji