Objavljeno: 24.4.2007 02:42 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor April 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic DMC-FX07

Panasonic DMC-FX07 je močnejši brat modela FX3. Razlike med aparatoma na prvi pogled niso očitne, vendar pogled v podrobnosti vendarle razkrije nekaj izboljšav.

Novi Panasonic je aparat s 7 megapikami. To je za eno več kot pri FX3. Boljši je tudi objektiv, ki se mu široki kot začne že pri nadvse ugodnih 28 mm (Leica ekvivalent); cenili ga bodo vsi, ki radi slikajo znotraj prostorov. Tako kot FX3 ima tudi FX07 pravi optični stabilizator, ki izdatno pripomore k zmanjševanju "stresenosti" posnetkov, ki jih ustvari morebitna nemirna roka fotografa. Motiv izbiramo prek velikega, dvainpolpalčnega zaslona LCD z več kot 200 tisoč aktivnimi pikami, na katerem je prikazana slika ostra in tekoča. Še dobro, saj aparat sicer nima optičnega kukala.

Ohišje je izdelano delno iz kovine, delno pa iz kakovostne plastike. Razporeditev stikal in gumbov je všečna, le gumb za sprožilec je nekoliko preveč odmaknjen od desnega roba aparata. To ima za posledico nekoliko bolj nerodno uporabo gumbu prilegajočega se vzvoda za zum. Hitrost delovanja funkcij aparata (vklop, ostrenje, navigacija po menuju itd.) je nadvse pohvalna. Le zumiranje je nekoliko bolj počasno, a zato omogoča zelo natančno izbiro prave vrednosti povečave.

Aparat ne pozna ročnih nastavitev. Vplivamo lahko zgolj na vrednost ISO ter izberemo temperaturo barve izmed pet prednastavljenih vrednosti. Oboje lahko sicer prepustimo tudi avtomatiki. Zato pa FX07 ponuja lepo število scenskih programov, več kot 15. Ena izmed možnosti je "zvezdnato nebo"; pri tej lahko izberemo čas osvetlitve od 15 do pa vse do 60 sekund. Aparat zna zajemati videoposnetke z zvokom; to zna početi tudi v širokozaslonski ločljivosti (848 × 480 pik). Omejitev dolžine posnetka je odvisna od prostornosti kartice SD, te pa danes dosegajo zmogljivosti do 4 GB - gre za kartice vrste SDHC, katerih uporabo DMC-FX07 podpira.

Kakovost posnetkov je zadovoljiva, a nič več kot to. Osvetljenost in ostrina posnetkov sta bolj ali manj zadovoljiva, prav tako barvna pravilnost posnetkov. Toda kljub veliki ločljivosti aparata podrobnosti na posnetkih vse prehitro zvodenijo, večinoma na rovaš pretiranega šuma, ki je ponekod opazen že pri ISO 100. Škoda, saj enaka težava (izrazit šum) pesti tudi aparate starejših generacij tega izdelovalca - nova tega očitno še ne odpravlja.

Panasonic DMC-FX07

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-102 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6; ostrenje 0,5 m-neskončno (5-50 cm makro); čas od 1/2000 do 60 s; doseg bliskavice do 4 m; razpon ISO: samodejno, 100, 200, 400, 800, 1250.

Cena: 347,99 EUR.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Za: Izdelava, hitrost delovanja, široki kot.

Proti: Šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji