Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Tina Schweighofer | Monitor Januar 2011

Pametni si zapisujejo!

Nemogoče si je zapomniti vse podatke in informacije, s katerimi se srečujemo vsak dan. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč zapiski, pa najsi bo na papirju s svinčnikom ali sodobnejši, s pomočjo računalnika oziroma mobilnega telefona. Na voljo je veliko programov za shranjevanje, tako zapisov kot tudi drugega gradiva. Vsak izmed njih je nekoliko drugačen in ima svoje prednosti in slabosti. Nekaj smo jih izbrali in preizkusili.

Google Docs

Urejevalnik besedil omogoča tudi vstavljanje slik in risb.

Z Googlovim spletnim pisarniškim kompletom se je prav zagotovo srečal že vsak. Za uporabo potrebujemo le Google uporabniški račun, ki ga lahko brezplačno ustvarimo na spletni strani. Ko je komplet nastal, je postal konkurenčni izdelek vsem drugim pisarniškim kompletom in uspelo mu je pridobiti veliko uporabnikov. Omogoča pisanje dokumentov, izdelavo tabel in predstavitev, pa tudi izdelavo risb. Kot napredno možnost ponuja tudi izdelavo vprašalnikov. Če Google Docs primerjamo z drugimi namiznimi pisarniškimi izdelki, so njegove funkcije nekoliko okrnjene, vendar za povprečnega uporabnika in zapisovanje osebnih zadev popolnoma zadoščajo. Njegova prednost je, da so dokumenti shranjeni v spletu, tako da lahko pridemo do njih prek kateregakoli računalnika ali naprave. Dostop namreč omogočajo tudi novejši mobilni telefoni, predvsem tisti z operacijskim sistemom Android. Še ena pozitivna lastnost je možnost souporabe. Uporabnikom lahko določimo različne dostopne pravice, ali bodo lahko dokument samo pregledovali, denimo, ali ga tudi urejali. Google Docs je celoten pisarniški komplet in vsekakor zelo uporaben. Nekoliko okoren je le pri zapisovanju malih in kratkih zapiskov, saj je treba za vsak zapis zmeraj ustvariti nov dokument, pri tem pa lahko pri velikem številu dokumentov nastane zmeda.

Google Docs

Izdeluje: docs.google.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Funkcije, spletni dostop.

Proti: Kompleksnost, ustvarjanje kratkih zapiskov.

AllMyNotes Organizer

Kategorije, v katere lahko razvrščamo svoje zapiske.

Program je na voljo za uporabo na računalniku, pa kot namizni program in za namestitev na prenosno napravo, kot so USB ključ, zunanji disk ali iPod. Program je plačljiv, vendar je cena resnično nizka, brezplačno pa je na voljo v preizkusni različici za obdobje trideset dni. Ob namestitvi lahko izberemo slovenščino in to nas je pozitivno presenetilo. Ko program namestimo, nam pomaga ustvariti drevesno strukturo zapiskov, ki jo bomo kasneje uporabljali. Izberemo lahko področja, za katera želimo ustvarjati zapiske. Teh je v programu na voljo res veliko, od poslovnih in zasebnih kategorij do shranjevanja gesel in drugih zasebnih podatkov. Kategorije so razčlenjene na poljubne podkategorije, ki jih lahko po želji urejamo in po potrebi ustvarjamo svoje. Znotraj map lahko ustvarjamo nove zapiske ali podmape. V zapiske lahko vstavljamo slike, čas in datum ter druge datoteke, kot je na primer Wordov dokument. Da pa naših zapiskov ne more pregledovati vsak, jih lahko zaščitimo z geslom. Program omogoča učinkovito in pregledno urejanje lastnih zapiskov in misli, vprašanje pa je, če je ob poplavi brezplačnih programov zanj vredno plačati, pa čeprav le nekaj evrov.

AllMyNotes Organizer

Izdeluje: www.vladonai.com.

Cena: Okoli 22 EUR.

Za: Slovenščina, dobro razpredena struktura za zapiske, zaščita z geslom.

Proti: Cena.

Evernote

Program omogoča dodajanje različnih vrst zapiskov.

Program je na voljo tako za uporabnike Oken kot tudi za uporabnike Applovih računalnikov. Namestimo ga lahko tudi na svojo mobilno napravo, praktično ne glede na proizvajalca, saj je na voljo za telefone BlackBerry, Android, Windows Mobile in iPhone. Nove zapiske lahko ustvarimo na različne načine: s pomočjo tipkovnice, lahko pa jih napišemo tudi ročno, kar se izkaže za uporabno predvsem pri uporabi na mobilnih telefonih. Omogoča tudi shranjevanje slik in video zapiskov, ki jih lahko posnamemo sami. Zapiskom lahko za lažje razvrščanje dodamo oznake, ki kasneje pomagajo pri lažjem iskanju. To pa ni edini način iskanja, možno je namreč tudi iskanje po drugih kriterijih, kot so datum nastanka zapiska ter ključne besede. Program napisano vsebino redno shranjuje na splet, tako da lahko do svojih zapiskov pridemo od koderkoli, doma v službi ali s poti prek mobilnega telefona. Pogoj je le, da imamo na vseh napravah nameščen omenjeni program. Brezplačno pa si lahko ustvarimo tudi uporabniški račun na izdelovalčevi spletni strani, ki omogoča sinhronizacijo in shranjevanje v oblak. Program je namenjen predvsem shranjevanju manjših beležk in slik, njegova velika prednost pa je vsekakor zmožnost sinhronizacije.

Evernote

Izdeluje: www.evernote.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, sinhronizacija med napravami, enostaven, video beležke.

Proti: Nekoliko okoren uporabniški vmesnik.

Post-it Digital Notes 5.0

Digitalna tabla z lističi Post-it.

Digitalna različica Post-it listkov je namenjena tistim, ki si ne morejo predstavljati organizacije in zapiskov brez njih. Program je plačljiv, na voljo pa je 30 dni veljavna preizkusna različica. Po namestitvi nas na namizju pričaka pripomoček v obliki bloka, prek katerega lahko upravljamo celoten program. Oblikujemo lahko posamezne lističe ali pa kar celotno tablo, na katero lahko lističe prilepimo. Pri velikem številu listkov se izkaže za zelo priročno funkcija, s katero lahko iščemo po zapiskih s pomočjo ključnih besed, ki se v njem pojavljajo. Na voljo je tudi seznam z opozorili, ki nas z opomnikom opozori na opravilo, ki smo si ga zabeležili. Post-it lističi so namenjeni predvsem zapisovanju kratkih beležk, kakršne smo vajeni zapisovati na lističe. Če ne drugega, bomo z njihovo pomočjo nehali lepiti lističe okoli svojega zaslona.

Post-it Digital Notes 5.0

Izdeluje: www.post-it.com.

Cena: Okoli 7 EUR.

Za: Primeren za kratke zapiske in opomnike, inovativnost.

Proti: Cena, zmeda pri velikem številu listkov.

Sticky Notes

Shranjevanje beležk na listke.

Brezplačna in vizualno nekoliko okrnjena različica listkov Post-it je na voljo kot program Sticky Notes. Ta omogoča ustvarjanje lističev, na katere zapisujemo beležke, ki jih lahko kasneje tudi urejamo. Izbiramo lahko med različnimi barvami in teksturami ozadja in pisave. Zelo uporabna je nastavitev prosojnosti listka. Tako lahko preprečimo, da bi nam bili listki na delovni površini zaslona v napoto, hkrati pa nam jih ni treba popolnoma skriti. Zapiske lahko po zaslonu prosto premikamo, da pa si v njih ne bi nevede česa izbrisali, lahko listek zaklenemo s pritiskom na ustrezen gumb. Program omogoča tudi uvažanje že napisanih zapiskov ter izvažanje tistih, ki smo jih šele ustvarili. Listke lahko po želji tudi natisnemo. Program je zelo uporaben in enostaven za uporabo, nekoliko nepregleden je le njegov uporabniški vmesnik.

Sticky Notes

Izdeluje: www.sticky-notes.net.

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, enostavnost, oblika.

Proti: Uporabniški vmesnik.

Microsoft OneNote

Urejanje v spletnem brskalniku.

Program OneNote je del pisarniškega kompleta Microsoft Office. Prvič je bil objavljen leta 2002, od leta 2003 pa je del kompleta Office. Napreden program, namenjen zapisovanju, ki pa ponuja veliko več kot to. Ustvarjamo lahko posamezne zvezke, znotraj katerih lahko dodamo poljubno število listov. Na liste lahko vstavljamo najrazličnejše stvari, od povezav, zapiskov, slik do video in avdio posnetkov. Program omogoča shranjevanje zapiskov v spletu. Tako lahko pridemo do njih iz kateregakoli računalnika ali pa zvezke delimo s poljubno oblikovano skupino ljudi. Postopek izdelave deljenega zvezka je zelo preprost. Ustvarimo nov zvezek in mu določimo ime in mesto, kamor ga želimo shraniti. Shranimo ga lahko v javno dostopne mape v našem računalniku ali pa v Windows Live SkyDrive, prostor v spletu, do katerega pridemo s svojim Windows Live uporabniškim računom. Račun je brezplačen in če ga še nimamo, si ga ustvarimo na njihovi spletni strani. Ko oblikujemo nov zvezek, lahko uporabnikom, s katerim ga želimo deliti, pošljemo povezavo za urejanje in ogled kar prek elektronske pošte. Do zvezka lahko pridemo prek programa OneNote ali pa kar prek brskalnika. Vmesnik v brskalniku omogoča tudi urejanje vsebin, vendar je to nekoliko okrnjeno glede na funkcije znotraj programa. One Note vsekakor omogoča marsikaj, morda celo nekoliko preveč za zgolj shranjevanje zapiskov.

Microsoft OneNote

Izdeluje: office.microsoft.com.

Cena: Vključen v Microsoft Office, od 139 EUR naprej.

Za: Številne možnosti, preglednost, del sistema Office, deljenje zapiskov.

Proti: Cena, zapletenost rabe.

Kaj izbrati?

Programov, ki so na voljo, je res veliko in vsak izmed njih je nekoliko drugačen. Katerega torej izbrati? Pri odločitvi upoštevajmo predvsem to, kaj od programa želimo in pričakujemo. Za tiste, ki želijo shranjevati le opombe ali kratka sporočila, je vsekakor prava izbira Post-it Digital Notes 5.0 ali brezplačni Sticky Notes. Tako bodo lahko svoje listke okoli zaslona nadomestili z bolj sodobno in do okolja prijazno rešitvijo. Tistemu, ki želi svoje zapiske dodajati, urejati in pregledovati kjerkoli, priporočamo izbiro programa Evernote. Tistim, ki želijo shraniti večje količine besedila, pa tudi tabele in predstavitve, bi priporočali uporabo Google Docs. Uporabniki, ki že uporabljajo Microsoftov pisarniški izdelek Office, pa lahko brez dodatnega nalaganja programov uporabijo kar program OneNote.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji