Objavljeno: 26.3.2012 13:49 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus SZ-11

Pri zmogljivejših kompaktnih fotoaparatih postaja segment razmeroma majhnih aparatov s širokim območjem goriščnic vse pomembnejši. Gre za segment, ki mu nekateri pravijo kar 'Traveller Zoom', cilj teh aparatov pa je ponuditi čim več v čim manjšem ohišju. Zato so aparati uporabni v najrazličnejših razmerah, obenem pa se skrijejo v žep. Olympus ima letos na tem področju kar nekaj različnih modelov, tokrat smo preizkusili model SZ-11.

Že na prvi pogled spominja na model SZ-20, ki smo ga preizkusili konec poletja. Je kakovostno narejen, zgornja površina je iz svetleče sive plastike, na kateri se radi poznajo prstni odtisi. Nad objektivom je manjša izboklina, iz katere se dvigne za ta razred razmeroma močna bliskavica. Desni del aparata je izrazito odebeljen, aparat tako dobro sede v roko, morda pa bi si namesto gladke plastike spredaj želeli kak drugi material kot pri SZ-20. Zadaj je solidno velik in kakovosten zaslon, desno od njega pa nekaj funkcijskih tipk, tudi s štirismerno tipko, ki je obenem kolesce. Zum upravljamo z vrtljivo tipko, ki je nameščena okoli prožilca, ena izmed tipk na zadnji strani pa je namenjena zajemu videa.

Objektiv je presenetljivo dober, pokriva zelo uporabno območje od 25 pa kar do 500 mm (v klasičnem leica formatu). Vgrajena je tudi stabilizacija slike, ki pa pri daljših goriščnicah postane presenetljivo glasna. Pri videu je resda tišja, a se njeno delovanje pri kombinaciji tišjih posnetkov in dolgih goriščnic kljub temu sliši. Objektiv ima razmeroma malo popačenja tako pri širokem kot pri tele območju.

Kakovost fotografij je solidna, vgrajeno tipalo ima 14 milijonov pik, po šumu pa je nekje v sredini v tem razredu. Ročno lahko nastavljamo le ISO (do ISO 1600) in temperaturo beline, za drugo poskrbi avtomatika. Ta je dobra, vgrajenih pa je tudi veliko različnih programov, med bolj zanimivimi so 3D fotografija, panoramska fotografija in programi 'Magic', za katerimi se skrivajo različni umetniški filtri. Menuji sicer niso najpreglednejši, so pa na voljo tudi v slovenščini.

Aparat je potemtakem solidna izbira za nekoga, ki ne potrebuje zahtevnejših ročnih nastavitev, a ceni širok razpon objektiva. Morda bi si še želeli višjo ločljivost videa, a bo 720p za večino nezahtevnih uporabnikov dovolj.

Olympus SZ-11

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-500 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-6,9; ostrenje 3 cm (super makro)-neskončno; domet bliskavice 7,3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 227 EUR.

Za: Odlično izbran razpon objektiva, cena.

Proti: Malo bližnjic, glasen sistem stabilizacije slike, nima ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji