Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2014 | Teme: nenehni testi

Olympus Stylus 1

To je odličen kompakten fotoaparat z zmogljivim zumirnim objektivom, ki je nekoliko drugače zasnovan kot večina modelov, ki smo jih spoznali doslej. Njegovo ohišje je veliko bolj resno, po zgledu modela OM-D, tipalo pa sodi v velikostni razred 1/1,7 palca. Gre torej za aparat, ki se po velikosti tipala meri z modeli, kot je Canonov G16, njegov objektiv pa je v podobnem razredu kot tisti pri Panasonicu DMC-FZ200, ki ima podobne specifikacije.

A zasnova Olympusa je, kot smo že omenili, nekoliko naprednejša. Že kakovost njegovega ohišja, ki je grajen iz magnezijeve zlitine, je zelo visoka, pa tudi delo je nekoliko bolj priročno kot pri večini sorodnih modelov.

Upravljanje zelo poenostavita dve funkcijski tipki, ena stoji na zadnji strani, nad gumiranim držalom za palec desne roke, druga pa spredaj, na stikalu, ki tudi mehansko spreminja namen sprednjega kolesca. Ta je nameščen okrog objektiva in podobno kot večji del upravljanja z aparatom spominja tudi na model XZ-2. Njegovo vrtenje je lahko stopenjsko, kadar z njim prilagajamo odprtost zaslonke, ali pa povsem gladko, kadar z njim ročno prilagajamo ostrenje.

Drugo kolesce je nameščeno na vrhu aparata in v nekaterih primerih nekoliko preveč oddaljeno od palca manjših dlani, a tako omogoča enostavnejšo rabo ob hkratnem pritisku na funkcijsko tipko.

Poglavitna prednost tega aparata je nekoliko večje tipalo, kar ga povzdiguje nad razred drugih zmogljivih zumirnih aparatov. Skupaj z objektivom vselej pričarata izjemno ostre posnetke in veliko vidnih podrobnosti, kljub temu da je ločljivost tipala zgolj povprečnih 12 megapik. Občutljivost za šum je zelo dobra in le za odtenek slabša kot pri Canonovem G16, samodejno prilagajanje beline pa je zgolj povprečno in aparat teži k toplejšim barvam pri umetni svetlobi.

Gre za zelo zanimiv izdelek s smiselno cenovno umestitvijo, saj bi s ceno 565 evrov utegnil postati izbira marsikaterega naprednega fotografa, ki mu kompaktni zumirni aparati sicer ne zadostujejo s svojo kakovostjo slike in splošno uporabniško izkušnjo. Kdor želi poseči po tem aparatu, ki je uvrščen še za razred više, bo moral odšteti kar dvakrat višjo vsoto in kupiti Sonyjev RX10. A po našem mnenju ponuja tokrat preizkušeni Stylus 1 veliko boljši kompromis med svetovoma izmenljivih objektivov in zmogljivih zum aparatov.

Olympus Stylus 1

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–300 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8; ostrenje 5 cm (makro)–  neskončno; domet bliskavice 10,3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–12.800).

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 565 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Velikost in oblikovanje ohišja, upravljanje, svetel zumirni objektiv f 2.8, tipalo, zaslon, iskalo, ostrina in vidne podrobnosti fotografij, filter ND.

✗    Ne omogoča uporabe standardnih navojnih filtrov, postavitev zgornjega kolesca za prilagajanje nastavitev, široki kot objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji