Objavljeno: 28.6.2005 13:25 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus FE-5500

Olympusov novi aparat z nekoliko neobičajno oznako FE-5500 (kar ne gre zamešati s posebnežem iz Olympusove kolekcije Ferrari) je prvi zares žepni aparat tega izdelovalca. Kljub temu da ima v prodajnem programu tudi nekatere druge razmeroma majhne fotoaparate (npr. Mju in Mju mini), je za "žepnost" v veliki meri pomembna debelina oz. tankost aparata. FE-5500 meri slaba 2 cm in pol, kar pomeni, da se lahko skrije v praktično vsak žep.

Fotoaparat ima zanimivo oblikovan objektiv s 3x zumom, ki se po izklopu povsem skrije v ohišje aparata, leča pa se samodejno zakrije s pokrovčkom. Svetlobna jakost iz začetnih 2,8 ob daljšanju goriščne razdalje hitro upada. Tipalo premore 5 milijonov elementov, izbiramo pa lahko med (le) tremi različnimi ločljivostmi zajemanja posnetkov. Kukala aparat nima, zato motive iščemo prek 2-palčnega zaslona LCD, ki bi lahko prikazoval malenkost bolj tekočo sliko. Zajet motiv se shrani v 14 MB že vgrajenega pomnilnika, pomnilnik pa lahko razširimo s karticami xD. Energijo fotoaparat črpa iz litij-ionskega akumulatorja, ki ga napolnimo v priloženem polnilcu, eno polnjenje pa zadošča za kakih 150 posnetkov v največji kakovosti. Kompaktno ohišje kovinske izdelave na pogled ni ravno oblikovalski dosežek, saj so linije izrazito ravne.

Možnosti ročnih nastavitev ni ravno veliko. Vplivamo lahko na nastavitev ISO (med 64 in 320), izberemo temperaturo bele barve izmed nekaj že nastavljenih vrednosti, ali pa kompenziramo osvetlitev v korakih po 1/3 EV do +/- 2. Na preostale nastavitve lahko vplivamo posredno prek scenskih nastavitev, na voljo pa je 10 različnih. Ena izmed njih je tudi zajem video posnetka z zvokom v največji ločljivosti 320 × 240 in s hitrostjo 15 slik/s. Ob pregledovanju posnetkov FE-5500 ponuja nekaj možnosti naknadne obdelave posnetka. Tako lahko še pred pretočitvijo posnetkov v računalnik (kar storimo prek vmesnika USB, ki je hkrati tudi izhod za TV) le-te pomanjšamo, jih spremenimo v črno-bele, ali pa jih ročno zasukamo, saj aparat ne premore tipala za samodejno obračanje posnetka.

Aparat se v praksi obnese dokaj povprečno. Vklop ni ravno hiter, saj je prvi posnetek možno narediti šele slabih 5 sekundah po vklopu. Menuji so povsem podobni tistim na drugih Olympusovih aparatih, tako da se jih dokaj hitro privadimo. Ostrenje v dobrih svetlobnih razmerah je sicer hitro in zanesljivo, vendar odpove že ob prvih znakih mraka. V temi pa ostrenje zaradi odsotnosti dodatnega lučke ali možnosti ročne izostritve ni možno.

Več smo pričakovali na področju kakovosti fotografije. Posnetki so namreč pogosto medli, kljub uspešni izostritvi motiva. Detajli (npr. listje na drevesnih vejah) se vse prehitro izgubijo, še posebej, kadar aparatu prepustimo izbiro vrednosti ISO. Ta v malce slabših svetlobnih razmerah hitro poseže po vrednosti 200 in več, kjer je zrnatost posnetkov že zelo opazna. Odlika pa so povečini pravilno predstavljene barve, le na nekaterih posnetkih, narejenih v notranjosti prostorov in z uporabo bliskavice, nekoliko prevladuje moder odtenek.

Olympus FE-5500

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,6 m-neskončno (10-60 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; doseg bliskavice do 3,5 m; razpon ISO: samodejno, 64, 100, 200, 320.

Cena: 78.000 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 30.

Za: Trdno ohišje, preprosta uporaba.

Proti: Počasnost delovanja, malo nastavitev, kakovost posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji