Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor December 2022

Okrevanje tiskarske industrije

Tiskarne, ki so »preživele« pandemijo, si obetajo »zeleno« poslovno leto, a jih zelo skrbijo rast cen energentov, vhodnih materialov in pomanjkanje delovne sile, ki bi lahko resno zavrli njihovo dejavnost.

Z veseljem smo pokukali v poročilo 8th Drupa Global Trends Report 2022, ki meri utrip tiskarske industrije. Predzadnje poročilo je namreč luč sveta ugledalo spomladi 2020, torej ravno ob izbruhu pandemije, ki tiskarjem, podobno kot drugim panogam gospodarstva, ni prizanesla. A to ni bila njihova edina težava zadnjih treh let. Pandemija, težave v svetovni dobavni verigi, regionalne in trgovinske vojne, naraščajoča inflacija, podnebne spremembe – seznam izzivov je resnično dolg. A tiskarska industrija se je izkazala kot izjemno odporna – koliko tiskarn poznate, ki so v tem času zaprle svoja vrata? Omenjeno poročilo razkriva, da so tiskarne po svetu danes celo bolj samozavestne kot leta 2019 in imajo velika pričakovanja za prihodnje leto.

Gledano skozi globalna očala je več kot tretjina (34 odstotkov) tiskarn svojo kondicijo opisala kot dobro, le vsaka šesta (16 odstotkov) pa je svoje poslovanje označila kot slabo. Omenjeno poročilo pa razkriva presenetljivo velike razlike v optimizmu, denimo med Evropo, ki je (zelo) previdna, in Južno/Srednjo Ameriko ter Azijo, kjer je razpoloženje optimistično. Skladno s statističnimi podatki o prihodkih in rasti poslovanja še najbolje kaže tiskarjem embalaže, okrevajo pa tudi založniki oziroma tiskarne, ki tiskajo različne tiskovine. Edini, ki so v času pandemije doživeli znatnejši upad, so tiskarji, ki nudijo storitve tiska komercialnih artiklov podjetjem, a tudi ti prihodnje leto pričakujejo okrevanje. Na to namreč namiguje tudi razpoloženje med dobavitelji, saj so ti raziskovalcem zaupali izjemno optimistične napovedi za vse panoge gospodarstva. Založniška dejavnost naj bi v letu 2023 tako dosegla 36-odstotno rast, komercialni tisk 38-odstotno, področje tiskanja embalaže pa kar 48-odstotno.

Tisk se draži

Pretekla poročila Drupa Global Trends Report so med letoma 2013 in 2019 beležila upadanje cen tiskarskih storitev v povprečju za 12 odstotkov, čeprav so stroški papirja in barv rasli. Račun bo očitno izstavljen letos, saj več kot 60 odstotkov tiskarn poroča o dvigu cen. In ta ne bo majhen, saj se je na račun energetske draginje močno podražila energija, poleg nje pa tudi papir in potrošni material. Tiskarji bodo prisiljeni znatno višje cene vhodnih materialov prevaliti na kupce, saj sami nimajo več velikih rezerv. Prav zato s prsti odkrito kažejo na dobavitelje, materiali so se namreč v povprečju podražili kar za 60 odstotkov, pred tem pa je bil največji dvig cen surovin v preteklem desetletju zabeležen leta 2018 (in sicer v višini 18 odstotkov). To pa le še povečuje pritiske na inflacijo in cene.

Porast digitalnega tiskanja

Tiskarne danes uporabljajo več različnih tehnologij tiskanja, pri čemer v ospredje stopa digitalni tisk. Statistika namreč beleži velik upad »ofsetnega tiskanja«, ki pa so ga tiskarne skorajda v celoti nadomestile s povečanjem obsega tiskanja embalaže. Veliko rast namreč beleži področje tiskanja pakirne embalaže, dobro pa kaže tudi vsem tiskarjem, ki uporabljajo digitalni tisk vseh vrst in oblik.

Podobno kot kmetovalci in številna druga podjetja so tudi tiskarne v času pandemije okrepile svojo spletno ponudbo, a stranke vseeno (še) niso posvojile naročanja tiskovin prek spletnih strani oziroma obrazcev. Medtem ko so tiskarji v obdobju 2014–2019 prek spleta prejeli 17 odstotkov vseh naročil, se je ta delež v času pandemije dvignil zgolj na četrtino (26 odstotkov).

Previdnost pri naložbah

Ni presenetljivo, da so se naložbe tiskarn po letu 2019 na vseh trgih zmanjšale, a obeti za leto 2023 in naprej so dobri. Tiskarji v vseh regijah napovedujejo rast in sveže naložbe v tiskarske tehnologije ter opremo za dodelavo. Pri naložbah bodo kakopak prednjačile rešitve za digitalni tisk (35 odstotkov), a tudi klasični »offset« tisk očitno še ni za v staro šaro, saj naložbe vanj načrtuje 31 odstotkov tiskarn, ki so sodelovale v raziskavi. Analitiki ta podatek tolmačijo kot potrebo po povečanju zmogljivosti, saj so sicer pričakovali konsolidacijo na tem področju.

Zelo zanimivi so bili tudi odgovori na vprašanje o dolgoročnih (petletnih) naložbenih načrtih. Na vrhu seznama prioritet je tako pristal digitalni tisk (62 odstotkov), sledila pa mu je avtomatizacija procesov (52 odstotkov). Konvencionalni tisk je bil še vedno naveden kot tretja najpomembnejša naložba (32 odstotkov).

Izzivi so strateškega pomena

A v svetu tiskarn ni vse rožnato, daleč od tega. Tiskarji in njihovi dobavitelji se spopadajo s težavami v dobavni verigi (papir/mediji in potrošni material za tiskarje ter surovine za dobavitelje se pospešeno dražijo), za katere pričakujejo, da se bodo nadaljevale tudi prihodnja leta. Dodatna pereča težava tiskarjev je tudi pomanjkanje delovne sile – o njem je poročalo kar 41 odstotkov tiskarn in 33 odstotkov dobaviteljev. Posledica tega je bil in/ali bo dvig plač.

Tudi okoljska in družbena vprašanja so po vsem svetu vedno bolj pomembna tako za tiskarje kot njihove dobavitelje in predvsem stranke. Velik izziv bo tiskanje narediti bolj okolju prijazno ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji