Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2016 | Teme: nenehni testi

Oki MB472DNW

Okijev večopravilni laserski tiskalnik MB472dnw je večja naprava, namenjena srednjim in manjšim pisarnam. Je srednje velika, lahko jo brez težav postavimo na mizo, tehta dobrih dvajset kilogramov. Pravzaprav gre za manjšo nadgradnjo pred časom preizkušenega modela MB471w. Pri upravljanju in delu z napravo pride prav razmeroma velik črno-beli zaslon in kup funkcijskih tipk na desni strani. Pod pokrovčkom najdemo celo majhno (a polno) tipkovnico QWERTY.

Naprava ponuja optično branje, kopiranje in tudi faks. V Okiju so dodali lepo bero vmesnikov, poleg omenjenega faksa sta tako navadni kot brezžični omrežni vmesnik in dva vmesnika USB. Eden je za priklop naprave na računalnik, drugi pa rabi kot gostitelj, da na napravo priključimo ključke USB in podobne zunanje dodatke. Na slednje lahko shranimo optično prebrane dokumente oziroma natisnemo shranjene dokumente brez posredovanja računalnika. Brezžična povezava se spozna na kup standardov, vmes sta tudi Googlov Cloud Print in Applov AirPrint. Napravo lahko, kot je v navadi pri pisarniških strojih, upravljamo tudi prek spletnega vmesnika. Optično prebrane dokumente lahko tiskalnik pošlje tudi na elektronske naslove.

Spodaj je predal, v katerega gre 250 listov, nad njim je še samostojni podajalnik, ki drži še sto listov. Skupno zmogljivost lahko z dodatnim predalom povečamo na vsega 880 listov. Na odlagalni površini, ki je zgoraj, pod optičnim bralnikom, se lahko nabere do 150 listov. Optični bralnik in faks lahko seveda uporabljamo v navezi s samodejnim podajalnikom, vgrajena je tudi enota za samodejno tiskanje na obe strani (in optično branje obeh strani, kjer vmes obrne papir in ga še enkrat prebere). Ločljivost tiskalnika je za ta cenovni razred razmeroma visoka, konkretno 1200 DPI, a so razlike med laserskimi tiskalniki pri kakovosti izpisa kljub temu razmeroma majhne.

Hitrosti so solidne. Oki navaja hitrost 33 strani na minuto, pri našem dolgem testnem besedilu smo namerili dobrih 30 strani na minuto, kar je soliden rezultat. Pri večini preizkusov se je dobro obnesel, tudi pri izpisu prve strani, kjer smo pri ogreti napravi čakali devet sekund. Dovolj hitro je tudi optično branje in kopiranje, kot smo že omenili, je optično branje obeh strani počasnejše, a je glede na ceno naprave kljub temu pohvalno, da ponuja tudi to.

Okijeva naprava je odlična izbira za majhne pisarne, ki potrebujejo eno napravo z vsemi naštetimi funkcionalnostmi. V večjih pisarnah pa si bo breme praviloma delila z drugimi napravami, torej samostojnimi laserskimi tiskalniki, ki imajo višje mesečne zmogljivosti in še nižje stroške obratovanja. Cena izpisa je sicer 1,9 centa na stran, to je glede na ceno dovolj ugodno. Pri majhnih pisarnah bo edini pomislek cena naprave.

Oki MB472DNW

Velikost (razred): A4 (dražji črno-beli).

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni, USB Host, faks.     

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 27 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za 100 listov, PS, PCL6, 256 MB.

Prodaja: www.mikroing.si.

Cena: 487 eur.

Cena natisnjene strani: 1,9 centa (ČB).

Za    Vmesniki, hitrost, cena izpisa.

Proti    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji