Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S70

Nikonov S70 je eden redkih, če ne kar edini digitalni fotoaparat, na ohišju katerega razen sprožilca ne bomo našli niti ene same tipke, zato smo mu v uredništvu pogovorno rekli kar "gumbless". Res je, tudi tista za vklop manjka, aparat pa bi lahko uporabljali tudi brez tipke za proženje, saj lahko vse počnemo z zaslonom, občutljivim za dotik. Ta zaseda skoraj celoten zadnji del žepnega Nikona, je svetleč in sliko prikazuje s tehniko OLED. Ta mu omogoča kontrasten prikaz fotografij in nizko porabo energije, to pa gre dobro skupaj z njegovo razmeroma veliko diagonalo 3,5 palca. Upravljanje z njim je silno nežno in hitro, saj zazna še tako minimalen dotik in je zelo natančen, kadar je povsem temen, pa je pod določenim kotom vidna diagonalna mreža njegove strukture. Upravljanje poteka tudi večprstno, kar pride prav med povečevanjem fotografij.

Pa pojdimo nazaj na začetek. Marsikdo, ki je prvič dobil v roke vklopljen S70, ga ni znal takoj izklopiti, saj je to mogoče narediti le z zapiranjem vratc objektiva. Aparat je zares elegantnega videza in kljub temu zadovoljivo stoji v roki, upravljanje z novimi menuji pa je enostavno in logično. Na voljo je povsem poenostavljen avtomatski način, pa seveda zaloga scenskih načinov, izbira med njimi pa nas med gladkim drsenjem po ikonah s prstom tudi informira o imenu scenskega načina. Na menu vedno zaidemo z ikono home, ki nam omogoča poleg izbire načina tudi sprehod po nastavitvah, koledarski pregled fotografij in samodejno razporejanje fotografij glede na fotografirano sceno. Poleg vsega omogoča S70 tudi snemanje videa v ločljivosti HD 1280 × 720 pik, s čimer pa se pri Nikonu kar pozabijo pohvaliti in bolj opevajo 12 megapik ločljivosti in širok kot zajema. In tudi na teh področjih aparat ne razočara, saj tipalo omogoča občutljivosti do ISO 6400, popačenja 28-milimetrskega objektiva pa so minimalna, tako na širokem kot tudi na tele delu; opremljen je sicer z optično stabilizacijo. Ta je podobno kot visoke ISO nastavitve uporabna pri slabši svetlobi, z zrnatostjo pa je tako, da je do občutljivosti ISO 400 zelo dobra (je ni), naprej pa nekoliko razočara, čeprav je kakovost fotografij ob zmanjšani ločljivosti zadovoljiva tudi pri nastavitvi ISO 3200.

Širok kot zajema pripomore k dobremu kadriranju. Zrnatost je pri ISO800 dovolj opazna.

Pri fotografiranju koncerta smo uporabili kompenzacijo osvetlitve -1,7, sicer so bili izvajalci nekoliko preveč osvetljeni, pri daljših goriščnicah pa pomaga optična stabilizacija.

Brez sprožilca je mogoče fotografirati z dotikom zaslona. To ob pomoči izbire točke ostrenja na dotik deluje odlično, v navezi z dobrim ostrenjem aparata. Dobro je tudi to, da si aparat zapomni izbrane funkcije, saj nastavitev ekspozicije in makro fotografiranja ne izgineta, tudi ko Nikon izklopimo. Nekoliko težje je med vsemi nastavitvami ravnati le z zumom, ki je prav tako omogočen le prek zaslona, to pa je nadležno. Nadležno je tudi odpiranje pokrova priključka mini USB, nad drugimi stvarmi pa je glede na namembnost aparata pripomb zelo malo.

Ena izmed teh je še cena, ki je postavljena visoko, vendar jo ekskluzivnost in uporaba naprednih tehnologij nekoliko opravičujeta. Nikon S70 je za uporabo nadvse prijeten aparat, česar si kupci takšnega elegantneža skoraj zagotovo želijo, prav tako deluje hitro. Brez čakanja na zapiranje objektiva ali karkoli drugega.

Nikon Coolpi S70

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-5,8; ostrenje 3 cm (makro) -neskončno; ISO: samodejno (80-800) ali ročno (80-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Nikon partnerji, www.nikon.si.

Cena: 347 EUR.

Za: Delovanje za dotik občutljivega zaslona OLED, hitro izklapljanje, ohranitev funkcij ob izklopu, majhna popačenja objektiva.

Proti: Pokrov USB priključka, cena, zumiranje le prek zaslona, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji