Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2015

Nazaj k začetkom

Nazaj k začetkom

ivimo v prelomnem času, ko že več kot polovico vseh poizvedb opravimo na mobilnih napravah. Google se je začel temu prilagajati in dramatično spreminja način iskanja. Namesto tipkanja ključnih besed in prebiranja zadetkov bomo v prihodnosti poizvedbe izvajali z glasom ali pritiskom na informacijo na zaslonu, o kateri želimo izvedeti več. V ozadju je jedro Knowledge Graph, najboljši zgled semantičnega iskalnika, ki zna besedam na zaslonu dodati pomen in kontekst. Rezultat? Povsem drugačna uporabniška izkušnja kot doslej.

01.10.2015

Se še spomnite časov, ko so računalniški velikani mrzlično kupovali patentne pravice in podajali tožbe drug proti drugemu zaradi kršitev, bolje rečeno, ne-plačevanja pravic rabe? Zdi se, da so zdaj ti časi za nami, saj se je število tožb in odškodninskih zahtevkov drastično zmanjšalo. Microsoft in Google sta, denimo,  po petih letih in 18 različnih tožbah dosegla poravnavo, še bolje rečeno, premirje, ki pa ne jamči ravnanja v prihodnosti. Vsebina dogovora javno ni znana, dotika pa se mobilnih tehnologij, video tehnologij in še nekaterih drugih patentov. Samsung in Apple, ki sta si bila prav tako v laseh, sta tudi nedavno dosegla zadnjo poravnavo. Ali se lahko vse skupaj kmalu zopet ponovi?

30.09.2015

Lord Drayson, britanski minister za znanost do leta 2010, je javnost presenetil z napovedjo inovacije in patenta, s katerim bi lahko male elektronske naprave pridobivale električno energijo kar »iz zraka«, natančneje, z izkoriščanjem energije, ki jo prenašajo današnje različne brezžične telekomunikacije. Za demonstracijo so prikazali delovanje elektronskega tipala za onesnaženost, ki interni akumulator nenehno polni s prestrezanjem (telefonskih) signalov v okolici. Zamisel pa ni le prototip, saj Drayson Technologies že snuje prve izdelke, tipala IoT s tako tehnologijo. No, fizikalno izobraženim v našem uredništvu se zdi vse skupaj vseeno še najbolj podobno novinarski raci.

Bomo videli.

02.10.2015

Samsung je v ZDA patentiral tehnologije, s katerimi nakazuje, da bi utegnil celo prehiteti Google na področju še pred kratkim »vročih« pametnih očal. Čeprav je Google prvotni projekt ustavil in ga nedavno znova zagnal na drugačnih osnovah, drugi izdelovalci nadaljujejo razvoj. V Samsungu tako razvijajo zasnovo 3D prikaza slike in tudi 3D zajema uporabnikov kretenj, denimo »tipkanja« na navidezno tipkovnico, ki je na uporabnikovi dlani. Če bodo pri razvoju uspešni, utegne tako delovanje odpraviti eno največjih pomanjkljivosti pametnih očal, kjer sta krmiljenje in vnos podatkov precej težji nalogi kot pri drugih elektronskih napravah.

29.09.2015

Pametne hiše so ena tistih modnih fraz, o katerih je v javnosti slišati vse pogosteje. Zadnje raziskave kažejo, da to ni še nič v primerjavi s tem, kar nas čaka. Podatki,  zbrani v EU, kažejo, da ti izdelki in storitve zanimajo od 50 % do 80 % vprašanih, odvisno od države. Analitiki menijo, da bodo uporabniki za te storitve leta 2019 porabili od 5 do 10 evrov na mesec, to pa pomeni trg, velik od 15 do 25 milijard dolarjev na leto, in to le v zahodni Evropi. Enako zgovorne so raziskave med ponudniki. Večina meni, da bodo do leta 2017 že vsi novi izdelki v osnovi internetno povezani, nekako do leta 2020 pa brez teh funkcionalnosti tržno sploh ne bo več mogoče konkurirati. Kje pa ste pri vas doma?

27.09.2015

Kraja digitalnih identitet je po svetu vedno bolj pereč problem, morda celo bolj, kot si predstavljamo ob prebiranju o raznih vdorih in napadih. Ameriško pravosodno ministrstvo je nedavno objavilo dokument, v katerem navajajo, da je bil v zadnjem letu že vsak štirinajsti Američan žrtev kraje zasebnih podatkov, pa naj gre za zdravstvene podatke ali pa zgolj podatke o spletnih navadah in nakupih. Še posebej zaskrbljujoče pa je to, da se le okoli petina napadenih zaveda, da se jim je to zgodilo.

14.09.2015

Čeprav to še ni tako opazno v vsakdanjem življenju, se prodaja računalnikov, ki si jih nadenemo, predvsem pametnih ur, skokovito povečuje. IDC je opomnil, da bodo izdelovalci pametnih ur letos prodali 76 milijonov izdelkov, 164 % več kot lani. Do leta 2019 naj bi se prodaja teh izdelkov vrtela okoli številke 173 milijonov izdelkov na leto. Tu ni upoštevano, da se utegne tej skupini pridružiti še kakšen član, ki utegne prodajne količine še dodatno pomnožiti.

23.09.2015

Letos smo priča še eni prelomnici. Najnovejša raziskava družbe NPD Group je pokazala, da so mobilne naprave pri mladih (2–17 let) prehitele igralne konzole kot prevladujoč način igranja računalniških iger. Mobilnike uporablja za igro 63 % vprašanih, konzole pa le še 60 %. Še lani so bile konzole vodilne s skupaj 67 % deležem vprašanih. Tu po pričakovanjih največ izgubljajo osebni računalniki. V primerjavi z letom 2013 je število PC igralcev s 67 % usahnilo na 45 %. Pri igrah ni torej nič več tako, kot je bilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji