Objavljeno: 28.1.2008 15:46 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2008 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec SP5100n

Čeprav se po trditvah izdelovalcev trg zmogljivejših črno-belih laserskih tiskalnikov krči zaradi barvnih različic, ostajajo prvi pomemben del marsikatere pisarne. Nashuatecov SP5100n je standarden predstavnik teh delovnih strojev. Gre za hiter in zmogljiv tiskalnik, kot nakazuje zadnja črka v imenu, pa je opremljen tudi z omrežnim vmesnikom. Uporabo slednjega toplo priporočamo, saj je tiskalnik med delom nadpovprečno glasen.

Predal na spodnji strani ima zmogljivost 500 listov, dodatnih sto pa prenese podajalnik. Kupimo lahko tudi do tri dodatne predale in v vsakega spravimo dodatnih 500 listov. Tiskalnik nima enote za tiskanje na obe strani, lahko pa si omislimo zunanjo. Priporočena zmogljivost na mesec je konkretnih 200.000 strani.

SP5100n je z dobrimi štiridesetimi stranmi na minuto najhitrejši v svojem razredu (nazivna hitrost je sicer 43 strani na minuto). Prvo stran natisne v vsega šestih sekundah, preprosto besedilo pa v slabi polovici minute (v osemindvajsetih sekundah). Devet strani dolgo poslovno poročilo v obliki DOC natisne v devetnajstih sekundah, trikratni tisk istega poročila pa vzame le 44 sekund. Hitrost tiska grafike je bolj povprečna, a nikakor ne počasna (čeprav ti tiskalniki niti niso namenjeni temu). Za veliko bitno sliko potrebuje dvanajst sekund, za Corelov izdelek pa deset sekund. Uporaba gonilnika PostScript3 se časovno pozna predvsem pri prvi (kjer se čas zveča na 21 sekund), medtem ko potrebuje za tisk vektorske datoteke CRD le sekundo več. Za dvajset strani formata PDF potrebuje dve sekundi manj od ene minute, Monitorjevo naslovnico v enakem formatu natisne v hitrih trinajstih sekundah. Najbolj merodajen je tisk dolgega, petdeset strani obsegajočega besedila, zanj si vzame minuto in osemnajst sekund, kar je odličen rezultat. Med daljšim tiskanjem se vsake toliko za hip ustavi, a se to očitno ne pozna preveč na hitrosti izpisa.

Kakovost tiska je nekako povprečna. Besedilo je seveda solidno, tako kot pri večini zmogljivejših laserskih tiskalnikov, grafika pa po pričakovanjih nič posebnega. Gonilniki so preprosti in prijazni do uporabnika. Kljub enemu zapletu s papirjem (listi so se zagozdili), ki se nam je zgodil, lahko enako trdimo za delo s tiskalnikom. Cena tiskalnika ni nizka, zanj bomo odšteli 1023 evrov. Za tak denar že dobimo dokaj zmogljiv barvni tiskalnik, pri katerem pa bo cena izpisa višja (pri SP5100n bomo odšteli 1,1 centa na natisnjeno stran), tiskalnik pa bo po vsej verjetnosti počasnejši. Nashuatec je torej dobra odločitev za pisarne, v katerih ne potrebujejo barvnega tiska (oziroma že imajo tiskalnik zanj) in kjer sta pomembnejši hitrost in cena izpisa.

Nashuatec SP5100n

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 43 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 listov (podajalnik), PCL6, PostScript3; 128 MB.

Cena: 1028,30 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,1 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost, cena izpisa.

Proti: Glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji